3 tips om met je studentenbudget Europa te ontdekken deze zomer

|Posted by | Financiën
Tags: ,
Reizen met een studentenbudget

De examens zijn bijna achter de rug en het is uitkijken naar de zomer! Hoewel de angst voor herexamens er misschien nog stevig in zit, durf je stilaan toch te dromen van jouw zomerplannen. Misschien denk je aan een citytrip naar Praag, een rondreis in Italië of een zonvakantie in Zuid-Frankrijk? De vraag is alleen hoe je jouw reis zal betalen met jouw studentenbudget. Wij geven daarom enkele tips om goedkoper te reizen deze zomer. 

Reis naar én op je bestemming met het openbaar vervoer 

Wie zegt dat je met het vliegtuig naar Spanje of Kroatië moet gaan? Heel veel Europese bestemmingen zijn gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Hoewel het misschien wat langer duurt om op je bestemming te geraken, is het vaak een stuk goedkoper. Vliegtuigtickets lijken soms goedkoop, maar als je extra bagage wilt meenemen of je eigen stoel wilt kiezen, betaal je op het einde van de rit toch een hoog bedrag.

Ook op je bestemming verplaats je jou het best met de trein, bus of tram. Veel landen in Europa bieden passen aan om zo op een voordelige manier de hele omgeving te ontdekken. Enkele voorbeelden:

  • België: Ben je jonger dan 26 jaar en wil je graag ons eigen land verkennen? Met de Youth Holidays-kaart van NMBS reis je onbeperkt voor slechts € 29 gedurende één maand tijdens de zomervakantie. De Youth Holidays voor één maand is geldig van 1 juli tot 31 augustus. 
  • 33 landen in Europa: Met de Interrail Global Pas kan je goedkoop reizen in 33 Europese landen. Je kan met zoveel treinen reizen als je wilt op een aantal reisdagen – door jou gekozen, van vier dagen tot drie maanden – en zo verschillende bestemmingen bezoeken. Zo kan je bijvoorbeeld een Pas kopen waarmee je binnen één maand op zeven dagen onbeperkt kan reizen, bijvoorbeeld van Frankrijk tot Zwitserland en van Oostenrijk naar Italië. Perfect om in één maand zes tot acht nieuwe landen te verkennen. Voor jongeren van 12 tot 27 jaar kan dit vanaf € 185 per reiziger. 
  • 1 land in Europa: Als je bestemming al vastligt, kan je ook kiezen voor de Interrail One Country Pas. Daarmee kan je onbeperkt de trein nemen in jouw land van keuze op maximum acht reisdagen per maand. Zo kan je zowel kustplaatsen, als monumenten of zelfs eilanden ontdekken. Voor jongeren van 12 tot 27 jaar kan dit al vanaf € 51.
  • Duitsland: Tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus kan je in Duitsland een maand lang onbeperkt met de trein reizen voor maar € 9. Ook als je niet in het land woont. Let wel op dat dit ticket enkel geldt op bussen, trams, metro’s, S-Bahnen, lokale en regionale treinen. Ritjes van lange afstand met bijvoorbeeld de Intercity of ICE kan je niet maken aan dit verlaagd tarief. 
  • Spanje: Met de Renfe Spain Pass kan je als toerist in Spanje verre afstanden reizen met de Renfe-treinen. Het verschil met de Interrail One Country Pas is dat de reserveringen van de zitplaatsen inbegrepen zitten in de prijs (bij de Interrail Pas moet je deze nog apart betalen). Ook kan je vier tot tien treinritten maken binnen één maand (in plaats van onbeperkt reizen op vaste reisdagen met de Interrail Pas). Prijzen starten vanaf € 195. 
  • Italië: Met de Trenitalia Pass kan je als buitenlander drie tot tien treinreizen binnen Italië doen (afhankelijk van je reisdagen verspreid over zeven dagen tot één maand). Ook hier zit, tot in tegenstelling met de Interrail Pas, de prijs van de plaatsreserveringen inbegrepen. De prijs voor jongeren tot 28 jaar start vanaf € 106. 

Slaap eens niet in een hotel

Als je al op een alternatieve manier naar het land van bestemming geraakt, kan je meteen ook een alternatieve manier van overnachten overwegen. Het hoeft toch niet altijd een vijfsterrenhotel of all inclusive te zijn? Overnachtingen in appartementen, hostels, tenten, campers of airbnb’s zijn een stuk goedkoper. Bovendien kan je dan ook af en toe zelf koken, waardoor je opnieuw heel wat geld bespaart. Als het nog wat avontuurlijker mag, kan je ook aan couchsurfing doen. Je kan dan gratis bij mensen op hun zetel of in een bed slapen.

Enkele websites die je een handje kunnen helpen:

Plan gratis uitstappen of zoek kortingen

Een combinatie van gratis en betalende uitstappen is waarschijnlijk de beste manier om je reisbestemming te ontdekken. Aan de populairste bezienswaardigheden hangt vaak een prijskaartje, maar gelukkig kan je in elke stad ook gratis uitstappen doen. Denk aan een stadswandeling waarbij je alle belangrijke monumenten en plaatsen ziet, een bezoek aan een park of een wandeling naar een uitzichtpunt.

Als je toch graag de toeristische trekpleisters of bekende musea wilt bezoeken, kan je altijd op zoek gaan naar kortingen of speciale acties waarmee je de toegangsprijs kan verlagen. Als student krijg je nog op vele plaatsen een lager tarief. Daarnaast bestaan er ook websites zoals Tiqets, Viator of GetYourGuide, die kortingen voor bezienswaardigheden overal ter wereld verzamelen. Veel grote steden bieden trouwens ook een city pass aan, waarmee je verschillende musea en bezienswaardigheden kan bezoeken gedurende 24, 48 of 72 uur. Handig is dat je meestal ook onbeperkt met de metro of bus kan reizen.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.