4 gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor jouw portefeuille

|Posted by | Financiën, Nieuws

De Russische inval in Oekraïne heeft een grote impact op de Europese en zelfs internationale economie. De grondstofprijzen stijgen en de beurzen kleuren bloedrood. Maar wat is dan de impact op je portefeuille? Wij zetten de belangrijkste gevolgen op een rij. 

Tanken is duurder

Als je de afgelopen dagen je wagen bent gaan voltanken, heb je het waarschijnlijk al gemerkt: de prijzen voor brandstof bereiken recordniveaus. Momenteel liggen de officiële tarieven op 2,0840 euro per voor diesel, 2,0230 euro per liter voor benzine 98 en 1,9510 euro per liter voor benzine 95 (tarieven vanaf 10/03/2022). Daarmee ligt de maximumprijs voor diesel voor het eerst boven de twee euro en kost tanken 40% meer dan een jaar geleden. Moet je jouw wagen met brandstoftank van 50 liter voltanken? Dan ben je nu meer dan 100 euro kwijt. 

Dat komt natuurlijk omdat Rusland samen met de Verenigde Staten en Saudi-Arabië de top-3 vormt van grootste olieproducenten in de wereld. 12% van de wereldwijde ruwe olie zou uit Rusland komen, en dat is een belangrijke grondstof voor onder andere brandstof en plastic. Als de dagprijs van olie stijgt, moeten wij dus ook meer betalen voor een tankbeurt. 

Hoge gasprijzen

De energieprijzen zaten al een tijdje in de lift, maar door het conflict tussen Rusland en Oekraïne verpulveren de gasprijzen nieuwe records. Op het moment van schrijven schommelt de gasprijs rond de 160 euro per megawattuur (09/03/2022), maar eerder deze week lag dat getal zelfs boven de 200 en zelfs 300 euro. De markt is dus erg volatiel. 

Rusland is dan ook niet alleen een belangrijke producent van olie, maar ook van gas. Het gaat om zo’n 40% van het totale verbruik in Europa. Aangezien veel huishoudens gas gebruiken om hun huis te verwarmen, te koken en warm water op te warmen, zullen we binnenkort onze energiefactuur nog zien stijgen. 

Duurdere winkelkar 

Rusland is ook nog een belangrijke producent van verschillende grondstoffen die verwerkt worden in ons voedsel. Oekraïne en Rusland verzorgen samen zo’n 25% van de wereldwijde tarwe-export, 20% van de maisexport en 15% van de export van zonnebloemolie. De prijs van tarwe is sinds de Russische inval al met zo’n 50% gestegen en die prijsstijgingen zullen logischerwijs ook volgen bij de andere grondstoffen. 

Hierdoor zal je dus ook in je winkelkar getroffen worden. Deze grondstoffen worden namelijk verwerkt in heel wat van onze supermarktproducten. Tarwe zit onder andere in brood, pasta en bier. Daarnaast zijn granen een belangrijk bestanddeel van dier- en veevoeder waardoor ook de prijzen van eieren en vlees kunnen stijgen. Zonnebloemolie wordt dan weer verwerkt in producten als mayonaise, shampoo of gebak. De kans is dus groot dat je binnenkort ook meer zal betalen voor je boodschappen. 

Producten met metalen stijgen 

Ten slotte is Rusland ook verantwoordelijk voor de wereldproductie van heel wat soorten metalen, zoals ijzererts, staal, nikkel, koper en palladium. Dat laatste wordt bijvoorbeeld gebruikt in uitlaten van auto’s en telefoons. Ook de prijs van auto’s zal dus stijgen. En nikkel bijvoorbeeld is een belangrijke grondstof van batterijen. De prijzen van heel wat producten waarin metalen verwerkt worden zullen dus de hoogte in schieten.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.