4 zaken die je moet weten voor het kopen van een elektrische fiets

|Posted by | Lifestyle
Tags: ,
Elektrische fiets kopen

Om een rustig ritje op zondag te maken, om naar je werk te rijden of om jouw gezondere levensstijl te starten. Met een elektrische fiets kan je ver geraken en het is bovendien een duurzame oplossing om je auto wat vaker in de garage te laten staan. Maar wat moet je weten voor je er eentje aanschaft? Wij zetten vier zaken op een rij die je moet weten voor de aankoop van jouw elektrische fiets. 

De elektrische fiets wint aan populariteit in ons land. Volgens de laatst bekende cijfers van mobiliteitsfederatie Traxio werden er in 2020 maar liefst 228.400 e-bikes verkocht, wat een stijging was van 18% vergeleken met het jaar 2019. De coronapandemie en de vele lockdowns zaten daar zonder twijfel voor iets tussen, aangezien wandelen en fietsen de enige mogelijke vormen van ontspanning waren.

Nu de lente is begonnen, denk je er misschien ook aan om een elektrische versie van de fiets aan te schaffen. Maar wat moet je allemaal weten? 

1. Er bestaat een type elektrische fiets voor elke fietser

Aan een elektrische fiets hangt een hoger prijskaartje dan aan een fiets zonder motor. De verkeerde fiets kopen, kan je dus duur komen te staan. Dit zijn enkele van de meest voorkomende types:

  • De elektrische stadsfiets is gemaakt om het dagelijkse leven in de stad te trotseren, naar kantoor te rijden of boodschappen te doen. Door de rechte zitpositie is hij vooral comfortabel om korte of middellange afstanden te doen.
  • De elektrische trekkingfiets is perfect voor liefhebbers van fietsreizen. Met zijn sportieve zitpositie kan je er gemakkelijk lange afstanden mee afleggen.
  • De elektrische mountainbike heeft bredere banden waarmee je meer offroad kan gaan. Met de elektrische aandrijving is geen enkele klim onmogelijk.
  • De hybride elektrische fiets is een sportieve versie van de stadsfiets met extra versnellingen dat zowel fietsen op verharde als onverharde wegen toelaat.
  • De elektrische vouwfiets kan je gemakkelijk plooien en met jou meenemen op het openbaar vervoer.
  • De speed pedelec of snelle elektrische fiets helpt je om in een korte tijd verre afstanden af te leggen aangezien je tot 45 km/uur kan rijden.

2. Voor sommige fietsen heb je een rijbewijs en verzekering nodig

Met gewone elektrische fietsen kan je snelheden tot maximaal 25 km/uur halen. Voor deze fietsen heb je geen rijbewijs nodig, is een fietshelm niet verplicht en moet je geen speciale verzekering hebben.

Met een speed pedelec daarentegen kan je tot 45 km/uur rijden. Om met deze snelle elektrische fiets de baan op te mogen, gelden er strengere regels. Zo moet je minstens 16 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een rijbewijs AM (bromfiets 45 km/uur), rijbewijs B (auto) of rijbewijs A (motorfiets). Ook is het dragen van fiets- of bromfietshelm verplicht. Door deze snelheden is het in sommige gevallen ook verboden om op het fietspad te rijden, maar dat is afhankelijk van de verkeersborden. Verder moet jouw snelle elektrische fiets ook ingeschreven zijn bij de federale overheidsdienst Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) en een speed pedelec-nummerplaat hebben.

En hoe zit het met de verzekeringen? Als je met jouw speed pedelec de trapondersteuning blijft aanhouden, dan is een verzekering in principe niet verplicht en is jouw familiale verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) voldoende. Kan je echter elektrisch fietsen zonder te trappen? Dan is een aparte BA-verzekering bromfiets wel vereist. 

3. Na gemiddeld 5 jaar moet je de batterij van je elektrische fiets vervangen

Hoe lang de batterij van je elektrische fiets meegaat, hangt vooral af van de capaciteit en het gebruik. Bij de aanschaf van jouw fiets kan je immers kiezen tussen verschillende types accu’s, zoals bijvoorbeeld 300, 400 of 500 Wh (Wattuur). Maar hoe ver je daarmee geraakt tot je de batterij weer moet opladen, is afhankelijk van onder andere het weer, de weg, je gewicht en jouw rijstijl. Hoe groter de capaciteit, hoe verder je natuurlijk zal geraken en misschien zelfs afstanden tot 150 km kan afleggen.

Als je elke dag 20 km naar het werk fietst en misschien af en toe ook in het weekend een ritje maakt, wordt jaar na jaar jouw accu natuurlijk ook minder krachtig. Er wordt gesteld dat de batterij van jouw elektrische fiets elk jaar zo’n 7 à 10% van zijn capaciteit verliest. Met een volle accu zal je dus steeds minder ver kunnen rijden zonder hem opnieuw te moeten opladen. Om optimaal van je elektrische fiets te blijven genieten, moet je daarom na vier à zes jaar een nieuwe batterij kopen. De prijs daarvan loopt vaak op tot enkele honderden euro’s, van gemiddeld 300 tot 800 euro. 

4. In sommige gemeenten kan je een premie aanvragen voor je elektrische fiets 

Dat je werkgever een fietsvergoeding kan geven als je met de (elektrische) fiets naar het werk gaat, wist je misschien al. Maar ben je ook op de hoogte van de premies die je in sommige gemeenten kan aanvragen voor de aankoop van een elektrische fiets?

In het Waalse Gewest krijg je een subsidie voor je (elektrische) fiets die maximaal 20%, 30% of 40% van de aankoopprijs bedraagt, afhankelijk van het type fiets en jouw situatie als aanvrager (bijvoorbeeld gebaseerd op je jaarlijks inkomen). De regel is wel dat je de fiets voor minstens 40% van je woon-werkverplaatsingen moet gebruiken of voor minstens 40% van de verplaatsingen die je doet voor het zoeken naar werk. In Wallonië kan je zo voor een nieuwe of tweedehands elektrische fiets of speed pedelec een premie krijgen tussen de 100 en 450 euro.

In het Vlaamse Gewest bestaat er geen eengemaakte subsidie, maar enkele gemeenten geven hun inwoners wel een premie bij de aankoop van een elektrische fiets. In Gent bijvoorbeeld krijg je een subsidie tot 500 euro per gezin als je jouw auto wegdoet en je nummerplaat laat schrappen. Ook in Deinze krijg je een premie als je jouw nummerplaat inlevert, die maximum 250 euro bedraagt voor een elektrische fiets en maximum 400 euro voor een speed pedelec of elektrische bakfiets. Controleer voor je aankoop of ook jouw gemeente een fietspremie geeft.

Inwoners van Brussel hebben op hun beurt recht op de Brussel’Air-premie als ze hun nummerplaat laten schrappen en een alternatief vervoersmiddel kiezen zoals onder andere de MIVB, het autodeelsysteem Cambio of een (elektrische) fiets. Ook hier is de premie afhankelijk van je inkomen en gezinssituatie en bedraagt ze maximaal 900 euro. Enkele Brusselse gemeenten zoals Jette, Schaarbeek en Ukkel bieden ook nog afzonderlijke premies aan.

Nog wat extra budget nodig om jouw elektrische fiets te financieren? Sommige banken bieden een fietslening aan tegen een aantrekkelijke rentevoet. Vergelijk ze gratis en eenvoudig op onze website!

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.