5 financiële tips van uw ouders

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,
ouders

« Spaar uw geld », « denk aan uw toekomst », « geef niet alles in één keer uit », deze aanbevelingen hebt u allemaal wel eens gehoord van uw ouders. Ouders geven vaak goede raad, ook al geeft u dat liever niet toe! Ontdek de 5 financiële tips dat u kan aanleren van uw ouders. 

1. Stel een budget op

Uw ouders hebben u waarschijnlijk al aanbevolen om een budget op te stellen, en belangrijker nog u eraan te houden. Om dit te verwezenlijken moet u uw inkomsten en uw uitgaven nakijken. Nadat u uw facturen hebt betaald, kan u met het overblijvend bedrag een budget opstellen. U kan een globaal budget opstellen of het in specifieke categorieën opsplitsen, bijvoorbeeld voor voeding, uitstappen, kleding, etc. met als doel dit te respecteren. Aarzel niet om budgetbeheer apps te gebruiken om u hierbij te helpen.

2. Beginnen (of blijven) sparen

“Geld sparen” is ook een goede raad van onze ouders. Hoe vroeger u begint te sparen (ook kleine bedragen), hoe beter u uzelf voorbereidt op uw toekomst en indekt tegen onvoorziene uitgaven.

3. Denk aan uw pensioen

U hebt uw ouders waarschijnlijk al horen spreken over uw toekomst; en dat ze goede redenen hebben om zus of zo te zeggen! Weinig jongvolwassenen denken nochtans aan hun pensioen, wat nochtans een belangrijk onderwerp is. De juridische pensioenleeftijd is 65 jaar, maar wordt opgeschoven naar 66 jaar in 2025 en 67 jaar in 2030. U zal dan een pensioenbedrag ontvangen dat berekend is op basis van de start van uw carrière, uw leeftijd, uw gezinssituatie en uw loon. Jammer genoeg is dat bedrag niet altijd voldoende om de levensstandaard aan te houden van voor uw pensioen. Daarom is het noodzakelijk zo vroeg mogelijk te beginnen bouwen aan uw pensioen.

4. Maak voorzichtig gebruik van leningen en kredietkaarten

U hebt uw ouders al zeker horen zeggen dat u geen geld moet lenen als u het niet kan terugbetalen; ze hebben opnieuw gelijk!

Een lening is een goede manier om een noodzakelijke uitgave te financieren, zoals een auto om te gaan werken, een huis, renovatiewerken, etc. Maar als ze verkeerd wordt aangewend, en niet terugbetaald, kan het tot een sneeuwbaleffect van schulden leiden. Informeer u dus goed als u een lening wil aangaan.

Lees ons artikel: Het verschil tussen een goede en een slechte schuld

Wat betreft kredietkaarten, moet u er verstandig en met mate mee omspringen. Ze kunnen u verschillende voordelen bieden zoals:

  • Gemakkelijke geldopname en betalingen
  • Kredietopening met toegang tot een bepaald bedrag (met een plafond afhankelijk van de kaart)
  • Verzekeringen (reisverzekering, aankoopverzekering, verlengde garantie, fraudeverzekering, etc.) en voordelen (cashback, punten, miles)
  • Spreiding van de betalingen in de tijd (opgelet voor de interesten die u zal moeten betalen op het niet-terugbetaalde saldo)

Kredietkaarten brengen echter vaak kosten met zich mee, en ook hoge interesten als het om een kredietkaart met kredietopening gaat. Bovendien kan het gemak waarmee u kan betalen en krediet opnemen u ertoe aanzetten meer uit te geven dan met « uw eigen geld ». U moet dus uw betaalmiddel voorzichtig gebruiken.

Lees ons artikel: Is een kredietopening een goede keuze?

5. Vergelijk alles wat u kan vergelijken

Uw ouders hebben het u waarschijnlijk al gezegd toen u iets duur wou kopen, namelijk te kijken of u het niet elders goedkoper vindt. Opnieuw een goede raad! Inderdaad, het is verstandig te vergelijken vooraleer te kopen.

Nu weet u dat uw ouders het nog zo slecht niet bedoelen met hun raadgevingen. Voor meer informatie rond budgetbeheer, aarzel niet onze artikels op onze blog te lezen.

Sofie van der Does

Over Sofie van der Does

Gepassioneerd door marketing, internationale business en vreemde talen. Met veel plezier deelt ze haar kennis over persoonlijke financiën en helpt u geld besparen!