5 goede redenen om geldzaken te bespreken

|Posted by | Lifestyle
Tags: ,
geldzaken

Praten over geld is taboe. Geldzaken bespreken tussen collega’s, vrienden of familie vormt een grote uitdaging voor velen van ons. Nochtans maakt geld deel uit van ons dagelijks leven en moeten we allemaal op één of andere manier zien rond te komen. Alhoewel geld geen gemakkelijk gespreksonderwerp is, zal hierover praten uw leven een stukje makkelijker maken. Hieronder geven wij u 5 verschillende redenen waarom uw geldzaken bespreken met uw kennissen een goed idee is.

1. Demystificatie van het geld

De mystificatie van het geld was al terug te vinden in de middeleeuwse periode, waar geld vooral een slechte connotatie had in de hoofden van de mensen. Sindsdien is de samenleving geëvolueerd, maar het taboe rondom geld is er helaas nog steeds. Zo kan iemands financieel comfort een schuldgevoel veroorzaken tegenover anderen. Nochtans speelt geld een centrale rol bij de meeste zaken in de samenleving. Het is ook zo dat een doorgedreven beheer van uw persoonlijke financiën u toelaat om uzelf beter te leren kennen.

2. Goede gebruiken uitwisselen

Uw persoonlijke financiën bespreken is een manier om elkaar te adviseren. Als u niet vertrouwd bent met geldzaken dan kan het steeds interessant zijn om gedachten uit te wisselen over hoe anderen hun geld beheren: hoe op uw boodschappen besparen met uw kredietkaart? Welke bank heeft de beste klantendienst? Hoe en waar kan ik mijn schulden hergroeperen? Zo kan u inspiratie opdoen bij uw kennissen om de beste financiële instellingen te vinden die u met uw projecten zouden kunnen verder helpen. Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 3 zijn omgeving raadpleegt vooraleer een aankoop te doen. Waarom zou u dan niet dezelfde aanpak hanteren als het gaat over uw persoonlijke financiën?

3. Geldzaken bespreken om uw ervaringen te vergelijken

Ieder van ons heeft zich al in een situatie bevonden waar u de verschillende opties hebt moeten evalueren vooraleer een beslissing te nemen over uw persoonlijke financiën. Zo zullen de meeste mensen de verschillende aanbiedingen vergelijken vooraleer te kiezen welke autolening aan te gaan of welke kredietkaart te nemen. Deze opties met uw familie en/of vrienden bespreken is dus een natuurlijk proces en laat u toe om uw ervaringen te vergelijken en alvast uit de fouten van anderen leren. Bijgevolg raden wij u aan om steeds een online vergelijkingsplatform te raadplegen zodat u zich een beter beeld kan vormen van de verschillende aanbiedingen op de markt. Als u niet zeker bent welke persoonlijke lening of financiële instelling bijvoorbeeld het best aan uw behoeften voldoet, dan kan u steeds gebruik maken van ons online vergelijkingsplatform.

4. Voordeligste aanbiedingen kennen en meedelen

Hebt u een renovatielening kunnen afsluiten tegen een zeer voordelige rentevoet?  Deel dit dan zeker mee met uw familie en kennissen. Dit kan zeker van pas komen voor iemand binnen uw omgeving. Zo zal u ook misschien eens een interessant weetje betreffende leningen of kredietkaarten kunnen meepikken. Wist u bijvoorbeeld dat u ecologische renovaties aan uw woning kan uitvoeren tegen lagere rentevoeten dan bij een renovatielening of dat het mogelijk is om vliegtickets bijeen te sparen dankzij uw kredietkaart? Geldzaken bespreken zal uw horizon verbreden, profiteer ervan!

5. Stress verminderen

Vlot en open kunnen spreken over uw geldzaken zal de last op uw schouders verlichten: u krijgt de mogelijkheid om eerlijk te zijn tegen uzelf en anderen en zo in vrede te leven met uw beslissingen. Bovendien zal de relatie met uw kennissen nog sterker versterkt worden dankzij deze nieuwe gedeelde intimiteit. Uiteindelijk zal u niet enkel de relatie met uw familie en/of vrienden beter worden, maar ook deze met uw portemonnee. Geen reden meer om u zorgen te maken.

Mitch Scheiner

Over Mitch Scheiner

Ik heb mijn diploma in financiën gehaald, en voer graag analyses uit over hoe consumenten zoveel mogelijk kunnen besparen op lange termijn.