5 momenten waarop je geld zal ontvangen in 2022

|Posted by | Financiën
Tags: ,
5 momenten waarop je in 2022 geld kan ontvangen

Soms mag het ook eens natuurlijk: geld krijgen in plaats van uitgeven. Hoewel die momenten schaarser zijn, bestaan ze toch. In 2022 zijn er ongeveer vijf momenten waarop je geld kan ontvangen. Klinkt dat als muziek in de oren? Lees dan snel verder!

1. Januari: extra loon

Met een loonsverhoging voor de deur weet je dat het nieuwe jaar goed van start is gegaan. Hoewel de redenen erachter niet altijd positief zijn – lees: de enorm hoge en stijgende inflatie -, betekent het toch goed nieuws voor jouw portemonnee. Ondanks de stijgende prijzen van goederen en diensten wordt jouw koopkracht immers behouden. 

Voor de meeste werknemers valt de loonindexering in januari 2022. Met hoeveel je jouw loon ziet stijgen, hangt af van het paritair comité waarin je tewerkgesteld bent. De grootste verhoging is die voor de bijna half miljoen bedienden uit het paritair comité 200. Zij zien hun loon met 3,58% toenemen. Door de overschrijding van de spilindex in december van vorig jaar, stijgen ook de wedden van het overheidspersoneel in februari met 2%. Alle uitkeringen en pensioenen stijgen deze maand al met 2%. 

Maar ook de aanpassing van de belastingtarieven in de bedrijfsvoorheffing zorgt ervoor dat we al in januari, maar ook in de komende maanden, meer loon zullen overhouden. De fiscus gaat immers minder bedrijfsvoorheffing inhouden op de lonen. Deze aanpassing betekent dat jouw inkomen in 2022 gemiddeld met € 128 stijgt, wat maandelijks ongeveer op € 10 neerkomt. In 2023 komt daar € 209 bij en in 2024 nog eens € 243. Het exacte bedrag is natuurlijk afhankelijk van jouw gezinssituatie en het aantal kinderen ten laste. Deze aanpassing betekent wel dat je misschien te weinig belastingen zal betalen of dat je bij jouw eindbelasting minder zal terugkrijgen.

2. Mei-juni: vakantiegeld 

Na enkele maanden werken, heb je al eens nood aan een deugddoende vakantie. Tijdens je verlof verlies je jouw loon uiteraard niet. Alle werknemers hebben immers recht op een aantal wettelijk bepaalde vakantiedagen en op vakantiegeld. Dat bedrag bestaat uit enkel vakantiegeld, wat de doorbetaling van het loon is tijdens de vakantiedagen, en het dubbel vakantiegeld, een extraatje om de vakantie-uitgaven te dekken dat overeenkomt met het loon van vier weken.

Arbeiders worden in tegenstelling tot bedienden niet doorbetaald op de dagen dat ze vakantie nemen. Ze krijgen hun enkel en dubbel vakantiegeld in één keer betaald in de vorm van een eenmalige jaarlijkse vakantiecheque. Dat gebeurt tussen 2 mei en 30 juni. Het bedrag wordt niet rechtstreeks door hun werkgever betaald, maar door de Rijksdienst voor jaarlijkse vakantie (RJV) of door de bijzondere vakantiekassen. 

Bedienden ontvangen wel nog loon als ze vakantiedagen opnemen, wat dus overeenkomt met het enkel vakantiegeld. Zij ontvangen daarnaast ook dubbel vakantiegeld in theorie wanneer ze hun hoofdvakantie opnemen. In de praktijk gebeurt dit meestal ook in de maand mei of juni. 

3. Juni: ecocheques

Werk je in de privésector? Dan heb je misschien recht op ecocheques van maximaal € 250. Dit extralegale voordeel is een leuk cadeau waarmee je ecologische producten en diensten kan betalen. Zo kan je er bijvoorbeeld een nieuwe elektrische step, elektroapparaten met goede energieklasse of biologische voeding mee kopen. Ook openbaar vervoer kan je met ecocheques betalen. 

Of je ecocheques krijgt, hangt af van wat jouw bedrijf of sector is overeengekomen via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Je kan maximaal € 250 per jaar ontvangen, maar het exacte bedrag wordt berekend aan de hand van de periode waarin je gewerkt hebt tijdens het betreffende kalenderjaar. De cheques zijn twee jaar geldig

4. December: eindejaarspremie

De meeste mensen hebben ze nog maar net ontvangen, maar ook in december 2022 kan je rekenen op jouw eindejaarspremie. Deze dertiende maand is een geldbonus die de meeste werknemers ontvangen van hun werkgever samen met hun laatste loon van het jaar. In de meeste gevallen is de premie gelijk aan jouw bruto maandloon, al word je er wel zwaarder op belast. 

Of je een eindejaarspremie krijgt, hangt opnieuw af van wat er wordt vastgelegd in de individuele of collectieve arbeidsovereenkomst of van wat beslist wordt op sectoraal niveau in de paritaire comités. Ook het bedrag hangt af van jouw werkprestaties in het betreffende kalenderjaar. 

5. Onbekende maand: belastingteruggave 

Belastingen betalen is niet leuk, maar terugkrijgen natuurlijk wel. Welke van de twee opties bij jou het geval is, weet je pas met zekerheid als je jouw aanslagbiljet ontvangt. Je kan wel al een voorlopige berekening krijgen als je een voorstel van vereenvoudigde aangifte van de FOD Financiën ontvangt of als je jouw aangifte indient via Tax-on-web. 

Goed nieuws en ga je een teruggave ontvangen? Dan bepaald de datum waarop je jouw aanslagbiljet hebt gekregen, de datum waarop je jouw belastinggeld terugkrijgt. De verwerking van een belastingaangifte tot een aanslagbiljet kan tot 30 juni 2022 duren (voor de inkomsten van 2020) of tot 30 juni 2023 (voor de inkomsten van 2021). De terugbetaling gebeurt dan twee maanden later.

Een voorbeeld voor het inkomstenjaar 2021: Als je jouw aanslagbiljet in oktober 2022 ontvangt, staat de geplande terugbetaling op 31 december 2022.

Conclusie

In 2022 zijn er vijf momenten waarop je geld kan ontvangen en dus met stip kan aanduiden in jouw agenda. Een iets hoger cijfer op je loonbrief mag je al meteen in januari verwachten. Voor jouw vakantiegeld en ecocheques moet je wachten tot het voorjaar en je eindejaarspremie zie je pas in december op jouw rekening verschijnen. En wie weet zit er in 2022 ook nog een aangename verrassing van de belastingen bij? 

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.