5 spaartips tegen een overmatige schuldenlast

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,
Spaartips overmatige schuldenlast
5 spaartips tegen een overmatige schuldenlast

Door onverwachte kosten en problemen is uw budget uit balans geraakt en hebt u een overmatige schuldenlast opgelopen. Uiteraard wilt u zo snel mogelijk uit de schulden geraken en beginnen met geld te sparen. Het is een vervelende positie, maar geen paniek, TopCompare.be heeft een aantal handige spaartips om u te helpen.

Voordat we beginnen met spaartips: wat zijn overmatige schulden?

Als uw situatie zo wanhopig is dat u niet al uw schulden kunt aflossen, dan wordt dat ook wel een overmatige schuldenlast genoemd. In deze situatie kunt u niet al uw huidige lasten betalen en tegelijk oude schulden terugbetalen. Er is een tekort voor maandelijkse uitgaven, of u kunt de terugbetalingen niet op tijd uitvoeren. Deze overmatige schuldenlast zorgt ervoor dat de situatie uitzichtloos lijkt. In 2015 waren er 364.385 Belgen die waren geregistreerd met overmatige schuldenlast. Gelukkig is er hoop. Door goede gewoontes aan te leren en door uw budget beter te beheren hoeven uw schulden niet het einde te zijn. Uiteraard is iedere situatie anders en variëren de nodige maatregelen per persoon.

Evalueer de situatie

Voordat u actie onderneemt, moet u eerst uw gehele situatie onderzoeken. Schrijf op wat u in totaal verdient, wat uw maandelijkse lasten zijn en ten slotte wat u schuldig bent aan wie. Dit handige overzicht helpt u met het zetten van de volgende stap. Zorg er vervolgens voor dat u ook alle onverwachte kosten hebt opgelijst. Denk aan een koelkast die nauwelijks werkt en binnenkort vervanging nodig heeft, kosten voor een cursus, autoreparaties en meer. Door deze kosten op te schrijven bent u voorbereid om een waterdicht plan voor uw schulden op te stellen.

Wees transparant

U weet nu hoeveel u schuldig bent aan wie. Nu is het tijd om contact op te nemen met alle schuldeisers om uit te leggen wat uw situatie is. In sommige gevallen is het mogelijk om de maandelijkse betalingen te verkleinen of om de terugbetaling van uw schulden tijdelijk stop te zetten. Door open te communiceren met deze crediteurs bouwt u een eerlijke band van vertrouwen op. Zo weten alle partijen dat u van plan bent de schulden terug te betalen. Daarnaast kunnen de crediteurs hun expertise gebruiken om de terugbetaling samen met u te plannen.

Stel een budget op

Zodra u de situatie uitgebreid hebt verkend, is het tijd om uw kosten aan te pakken. Voor iedere soort kosten moet u een realistisch en accuraat bedrag reserveren. Als u geld overhoudt, dan kunt u extra schulden aflossen of het geld bewaren tot u het nodig heeft. Schrap ook vooral onnodige kosten zoals een televisie abonnement, wekelijkse krasloten of overbodige fitness. Al deze kleine opofferingen geven u extra financiële beweegruimte.

Geef niet op!

Het is niet makkelijk om uw uitgavenpatroon aan te pakken, maar geef vooral niet op. Controleer regelmatig uw rekening en kijk of uw betalingen overeenkomen met uw opgestelde budget. Blijf ook in contact met de financiële instellingen, zodat deze hun vertrouwen en geduld niet verliezen. Door alle stappen constant te herhalen blijft de situatie onder controle.

Schuldbemiddeling

Als u er echt niet uitkomt en de besproken spaartips niet kunt volgen, dan is het tijd om contact op te nemen met een schuldbemiddelaar. De bemiddeling is gratis en geeft u advies en zelfs administratieve assistentie. De bemiddelaar kan ook leningen aanbevelen zodat u op korte termijn al uw kredietschulden kunt aflossen.