5 tekenen dat u te veel schulden hebt

|Posted by | Lifestyle
Tags: ,
Veel schulden

Heeft u geen idee meer waar u precies krediet hebt lopen en hoeveel schulden u hebt? Dan moet er een belletje gaan rinkelen: u hebt waarschijnlijk te veel schulden. Schulden hebben de meeste Belgen, maar te veel schulden is niet goed. Maar waar ligt precies de drempel: wanneer heeft u te veel schulden? De volgende situaties kunnen tekenen zijn die aangeven dat u misschien iets te ver bent gegaan.

1. U kan niet langer een lening aanvragen als u veel schulden hebt

Wanneer u een leningsaanvraag voor een hypotheek, persoonlijke lening, een kredietkaart of een ander type lening doet, maar deze wordt geweigerd, is het misschien tijd om uw schulden even op orde te brengen. Ofwel is de financiële instelling van mening dat u niet de financiële mogelijkheden hebt om een krediet aan te gaan, ofwel bent u op de zwarte lijst terecht gekomen. Wanneer u enkele maanden betaalachterstand heeft, is de kredietgever namelijk verplicht om binnen de twee werkdagen de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) op de hoogte te brengen. Wanneer u op deze lijst staat, moet u eerst uw achterstallige schulden terugbetalen vooraleer u een nieuw krediet kan aangaan.

Let op! Want wanneer u deze schulden niet terugbetaalt, mag de financiële instelling eventueel beslag leggen op uw loon of andere roerende goederen of zelfs uw huis bij een hypotheeklening.

2. U hebt geen overzicht over uw schulden

U weet dat u te veel schulden hebt, maar geen idee meer bij wie of hoeveel? Dan wordt het tijd om niet langer weg te lopen van uw schulden, maar deze maar eens aan te pakken. Maak een duidelijk overzicht van uw schulden: bij wie bent u deze schuld aangegaan, voor hoeveel en wanneer precies? Kijk dan ook naar de looptijd van elke lening en tegen welke interest u deze lening hebt afgesloten. Ja, het zal misschien confronterend zijn, maar het wordt tijd dat u aan de slag gaat om uw schulden af te betalen.

3. U kan uw rekeningen niet meer betalen

Uw elektriciteit afgesloten of u kan niet langer bellen, omdat u uw rekening niet hebt betaald. Waarschijnlijk is het niet zo dat u uw rekening niet wil betalen, maar dat u de afbetalingen niet meer kan bijhouden. Het is dan zeker dat er iets moet gebeuren. U heeft misschien al overwogen om geld te lenen van familie, maar ook dit is niet altijd te oplossing. Ga te rade bij een financieel expert die u vertelt hoe u uw financiën moet aanpakken.

4. U hebt geen spaargeld

Het enige wat u hebt, is schulden en uw hele noodfonds is al gebruikt. Geen spaargeld hebben is vervelend, want u heeft geen geld achter de hand voor noodsituaties. Probeer uw geldzaken weer op orde te brengen, maar het zal nog even duren voordat u weer wat spaargeld kunt opbouwen. Zet even door en voor u het weet kunt u weer langzaamaan gaan sparen.

5. U hebt fysieke klachten

U heeft niet alleen probleem in uw portemonnee, maar u gaat er nu ook fysiek onder lijden! U slaapt slecht, omdat u teveel piekert en u presteert niet voldoende op het werk. U heeft concentratieproblemen omdat u met uw gedachten ergens anders zit. Het wordt nu echt tijd om iets aan uw problemen te doen!

Maar wat is de oplossing?

Herkent u de meeste van deze tekenen? Dat is geen goed nieuws, maar geen zorgen: wij laten u zien hoe het u uw schulden moet aanpakken!

Ten eerste kunt u eens na gaan denken over schuldconsolidatie. Deze voegt meerdere leningen samen. Zo heeft u een beter overzicht over uw schulden.  Een groot voordeel van deze lening is dat u over een langere aflossingsperiode kan terugbetalen, waardoor de maandelijkse afbetalingen lager zijn. Er zijn verschillende financiële instellingen die deze lening aanbieden.

Ten tweede kunt u ook de hulp inschakelen van een financieel expert, wanneer u echt geen oplossing meer ziet. U kan hiervoor terecht bij het OCMW in uw gemeente of het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) bij u in de buurt.

Het is dus belangrijk om na te denken voor u een persoonlijke lening of kredietkaart afsluit. Heeft u deze echt nodig en kunt u deze ook terug betalen? Denk ook eens na over een verzekering bij uw lening. Deze kan u of uw familie helpen om in geval van nood of overlijden, de lening te helpen afbetalen.