5 ultieme tips om succesvol opslag te vragen

|Posted by | Financiën
Tags: ,
Opslag vragen

Opslag vragen? Dat gebeurt al eens met knikkende knieën. Wij geven je enkele tips om goed voorbereid bij je baas aan te kloppen en succesvol loonsverhoging te onderhandelen. 

1. Verzamel je argumenten

Oké, het is een cliché, maar een nee heb je, ja kun je krijgen. Die ‘ja’ zal je natuurlijk niet zomaar krijgen. Als je opslag vraagt, zal je niet zonder argumenten bij je baas moeten aankloppen. Vertel hem/haar waarom je loonsverhoging verdient: 

  • Welke prestaties heb je geleverd die een toegevoegde waarde leverden voor de onderneming (liefst in geld of cijfers uitgedrukt)? 
  • Welke projecten heb je tot een goed einde gebracht?
  • Wat heb je bijgeleerd of heb je relevante opleidingen gevolgd?
  • Neem je meer verantwoordelijkheden op? 
  • Hoe help je jouw team groeien?

2. De juiste timing is alles

Opslag vragen doe je niet op eender welk moment, en zeker niet nadat je nog maar enkele weken of maanden in dienst bent. Toch hoef je ook zeker niet te wachten tot het (jaarlijkse) evaluatiegesprek. Het juiste moment is bijvoorbeeld wanneer je net een uitzonderlijke prestatie hebt neergezet of een belangrijk project succesvol hebt afgerond. Op dat moment ben je immers meer waard geworden voor het bedrijf en is een loonsverhoging wel op zijn plaats. 

Volg ook de jaarlijkse budgetten of de situatie van jouw bedrijf op. Je onderhandelt best een loonsverhoging voor ze die budgetten opstellen, om te vermijden dat er voor jouw opslag geen geld meer is. Als jouw onderneming financieel moeilijke waters doorzwemt, wacht je trouwens beter nog even af. 

3. Ken je waarde

Verdien je minder dan collega’s die dezelfde functie uitvoeren? Of weet je dat je op een andere plek meer kan verdienen voor dezelfde job? Dan ligt jouw huidig loon waarschijnlijk onder die van de marktwaarde. Dat argument kan je meebrengen naar het gesprek met je baas om een hoger loon te onderhandelen. 

Maar hoe kom je jouw marktwaarde te weten? Eerst en vooral kan je een kijkje nemen op het Salariskompas van Jobat om jouw loon te vergelijken met andere werknemers die een gelijkaardige functie in dezelfde sector hebben. Daarnaast kan je ook even bij jouw collega’s polsen naar hun loon, als ze daar open over willen communiceren natuurlijk. Ten slotte ga je tijdens het gesprek best ook eens door je functiebeschrijving en je werkelijke takenpakket. De kans is groot dat je meer verantwoordelijkheden onder de arm neemt, dan eigenlijk initieel van jou verwacht werd. Met een goede inschatting van je werkelijke waarde sta je zo sterk in je schoenen als je om opslag vraagt. 

4. Hou een cijfer in jouw achterhoofd

Hoeveel opslag wil je precies vragen? Denk daar voor jouw onderhandelingsgesprek zeker over na. Een loonsverhoging ligt meestal tussen de 5 en 10%, al is dat laatste vaak al aan de hoge kant. Je geeft dan ook beter een marge, bijvoorbeeld dat je gedacht had aan een opslag tussen de 7 en 9% of tussen de x en y euro per maand. Zo geef je jouw werknemer een keuze en is er nog wat speelruimte.

Je kan het ook anders aanpakken en in verschillende delen opslag vragen. Je kan nu bijvoorbeeld 3% vragen en binnen enkele maanden nog eens 3% afspreken nadat je enkele bijkomende projecten hebt afgerond. 

Soms gaat het ook over meer dan alleen geld. Je kan op andere manieren onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Misschien wil je graag een betere bedrijfswagen, meer thuiswerkdagen of een nieuwe smartphone? Ook dat zijn immers leuke extraatjes als loonsverhoging echt niet mogelijk is. 

5. Leer omgaan met een “nee”

Helaas draait een onderhandeling niet altijd op iets positief uit. Dreigen met ontslag als je baas jouw verzoek om opslag of promotie weigert? Dat is nooit een goed idee. Vraag in de plaats daarvan wat er wél nodig is om loonsverhoging te krijgen. Zo toon je dat je gemotiveerd bent en nog altijd graag in het bedrijf wilt werken.

Vraag bijvoorbeeld ook om op vaste momenten evaluatiegesprekken in te plannen. Zo kan je jouw bezigheden en vooruitgang bespreken en naar een loonsverhoging toewerken. Weet ook dat je niet in elke job om opslag kan vragen. In sommige sectoren werken ze namelijk met vaste barema’s.  

Zitten alle tips in je achterhoofd? Heb dan geen schrik om actie te ondernemen en een gesprek met je baas in te plannen. Durf te vragen, is de boodschap!

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.