6 tips om geld te besparen op je energiefactuur

|Posted by | Nieuws
Tags: ,
Besparen op je energiefactuur

De afgelopen weken kon je onmogelijk aan het nieuws ontsnappen: de energieprijzen stijgen en blijven stijgen. De reden voor de prijsstijgingen is de schaarste op de energiemarkt, maar nu geeft de internationale paniek nog een extra duwtje. Die hogere prijzen zal je natuurlijk in je portemonnee voelen, zeker als je voor je gas en elektriciteit voor een variabel contract hebt gekozen. Hoe kan je nu geld besparen op je energiefactuur? Wij geven je enkele concrete tips. 

1. Neem een kortere douche

Wist je dat Belgen een douche van gemiddeld negen minuten nemen? En dat bijna de helft dat dagelijks doet en sommigen zelfs meerdere keren per dag? Nochtans verbruik je heel wat gas, elektriciteit of stookolie (afhankelijk van jouw verwarmingssysteem) om water op te warmen. Een gemakkelijke oplossing om te besparen op jouw verbruik, en dus op jouw water- en energiefactuur, is een kortere douche nemen. Je kan hiervoor best een zandloper in je douche hangen die je bijvoorbeeld drie of vijf minuten douchetijd toelaat. Ook door minder vaak te douchen kan je jouw energiefactuur doen dalen. Ten slotte bespaar je met een douchespaarkop de helft tot twee derde water in vergelijking met een gewone douchekop. 

2. Zet de verwarming één graad lager

Van 20°C naar 19°C: het lijkt een klein verschil, maar de verwarming één graad lager zetten, zorgt voor een besparing van wel 7% in je energieverbruik. Met elke graad lager kan je dus een hoop energie en geld besparen. Je hoeft daarvoor gelukkig ook geen kou te lijden in je huis. Ook binnen kan je jouw dikke trui aanhouden of met een dekentje op de zetel gaan liggen. Tijdens je dagelijkse huishoudtaken beweeg je wellicht ook veel, waardoor je het waarschijnlijk wel warm genoeg hebt. Ook nu je het thuiskantoor al meer kan inwisselen voor je echt kantoor, zou je verwarming in principe minder moeten aanstaan. Enkele kleine aanpassingen kunnen je dus heel wat geld besparen. 

Wil je nog extra besparen op je energiefactuur? Op Tariefchecker kan je energieleveranciers vergelijken om zo de goedkoopste gas- en elektriciteitsprijzen in België te vinden.

3. Investeer in energiebesparende maatregelen

De beste manier om de meeste kosten te drukken? Je woning energiezuinig maken. In nieuwbouwwoningen gelden al strengere energienormen, maar mits enkele renovaties of investeringen kan je ook jouw bestaande woning energiezuiniger maken. Enkele voorbeelden: 

  • Isolatie: door beter te isoleren bespaar je meer energie en dus ook veel geld. Denk aan hoogrendementsglas, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, tochtstrips voor ramen en deuren, …
  • Verwarming: door op een slimmere manier je huis te verwarmen kan je heel wat besparen op je energiefactuur. Er zijn verschillende opties zoals een warmtepomp, een slimme thermostaat, het vervangen of beter afstellen van de verwarmingsinstallatie, een zonneboiler, investeren in zonne-energie zoals zonnepanelen, …

Uiteraard zijn al deze energiebesparende investeringen niet goedkoop, maar gelukkig bestaan er verschillende manieren om deze renovaties te financieren. Wanneer je niet genoeg spaargeld hebt of nog wat extra budget nodig hebt, is de voordeligste manier om te lenen in de meeste gevallen een wederopname van je bestaande hypothecaire lening (dit kan enkel als je al een groot deel van je woonkrediet hebt terugbetaald). Daarnaast kan je ook een renovatielening afsluiten, maar indien je energiebesparende investeringen een bepaald percentage bedragen (% verschillend per bank), is het vaak nog voordeliger om te lenen via een groene lening of energielening. 

Woon je in Vlaanderen? Dan maak je vanaf 2021 ook kans om in aanmerking te komen voor een goedkope groene lening van de overheid. Als je een woning koopt met een slechte energieprestatie en je binnen de vijf jaar een bepaald EPC-label kan halen, dan kan je onder voorwaarden profiteren van het renteloos renovatiekrediet. Vergelijk goed de verschillende opties om te weten welke voor jou het voordeligst is. 

4. Laat je was buiten drogen of op een droogrek

Droogkasten worden nogal eens vaak energievreters genoemd. En dat betekent dat ze ook niet echt vriendelijk zijn voor jouw budget. Een goede manier om energie te besparen, is dus om je was buiten te laten drogen wat ook nog eens zorgt voor een extra frisheid. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan voor wie op een appartement in het centrum van de stad woont. Of voor als het regent natuurlijk. Gelukkig kan je jouw was ook gewoon binnen laten drogen op een droogrek. Vergeet wel niet om regelmatig te ventileren om vocht en schimmels te vermijden.

5. Vermijd sluipverbruik waar het kan

€ 100 of meer. Dat is hoeveel sluipverbruik ons jaarlijks kost. Apparaten blijven dus wel degelijk nog stroom verbruiken, ook als ze niet ingeschakeld zijn. Soms kan het natuurlijk niet anders. Je oven, koelkast of diepvriezer kan je uiteraard niet zomaar uit het stopcontact trekken. Er zijn wel andere apparaten waarvan je de stekker uit het stopcontact kan trekken als je ze niet gebruikt, zoals je printer, je spelconsole of je vaste computer. Laat ook je telefoonoplader niet continu in het stopcontact zitten als je jouw smartphone niet aan het opladen bent. Bij sommige apparaten kan je ook gemakkelijk zien of ze nog stroom verbruiken aan het rode lampje dat brandt als het apparaat in stand-by staat, maar niet volledig is uitgeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan je televisie. Door het apparaat effectief uit te zetten, verminder je het sluipverbruik.

6. Koop energievriendelijke toestellen

Heb je binnenkort een nieuwe televisie, wasmachine of koelkast nodig? Koop dan je apparaat in de energieklasse A, wat de meest energievriendelijke klasse is (nieuwe energielabels sinds maart 2021 van A tot G). Deze zuinige toestellen zijn vaak wat duurder, maar dat geld verdien je terug met de besparingen op je energiefactuur. 

Daarnaast kan je ook je oude gloeilampen vervangen door LED-lampen die wel 90% zuiniger zijn. Ze gaan ook veel langer mee, waardoor je eigenlijk nog meer in je portemonnee bespaart. Verlaat je de ruimte? Vergeet dan zeker niet om het licht uit te doen.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.