7 tips om geld te besparen op kerstcadeaus

|Posted by | Financiën
Tags: ,

Nog enkele last minute budgettips voor je kerstcadeautjes

Geld besparen op kerstcadeaus

Binnen vijf dagen is het alweer Kerstmis! Een dag van cadeautjes geven en cadeautjes krijgen. En jammer genoeg dus ook een dag waar je vaak heel wat geld aan kwijt bent. Het liefst wil je voor iedereen wel iets kopen, waardoor het kostenplaatje al snel hoog oploopt. Hoe geef je originele cadeaus tegen een lager budget? Wij geven je enkele tips om geld te besparen op kerstcadeaus.

1. Geef zelfgemaakte cadeaus

Ben jij een creatieveling? Dan is er niets leuker om te geven dan een zelfgemaakt cadeau. Je kan bijvoorbeeld zelf iets bakken of in elkaar knutselen. Een zelfgemaakt cadeau is helemaal niet duur, maar nog zo persoonlijk en origineel. Je kan het cadeau immers volledig afstemmen op de ontvanger. Welke cadeaus kan je zelf maken? Enkele ideetjes:

 • Kaarsen
 • Zeepjes
 • Muts, sjaal of dekentje breien 
 • Koekjesmix in een glazen potje 
 • Droogbloemen
 • Theezakjes 
 • Fotokader 
 • Beschilderde glazen of bloempotten 
 • Limoncello 
 • Juwelen 

2. Ga langs bij tweedehandswinkels 

Ook in kringloopwinkels kan je mooie cadeaus vinden. Dat is niet alleen goedkoop, maar ook duurzaam. Je kan er eigenlijk alles kopen wat je ook elders kan vinden: boeken, decoratie, speelgoed voor kinderen, meubelen, cd’s, keukengerei, … Zo kan je tweedehands bijvoorbeeld een leuke puzzel voor je neefje kopen of een mooi juwelendoosje voor je oma. Ook online bestaan er heel wat tweedehandswebsites of misschien zijn er wel wekelijkse rommelmarkten in jouw stad.

3. Maak zelf originele cadeaubonnen

Niet alleen je geld, maar ook je tijd kan een cadeau zijn. Zo kan je bijvoorbeeld iemand verrassen met een zelfgemaakte cadeaubon voor een wasbeurt van de auto, een massage of een zelf gekookt viergangendiner. Je kan zelfs een boekje maken met meerdere cadeaubonnen voor verschillende klusjes of ervaringen. Heel origineel om aan je partner of ouders te geven!

4. Bereid je voor met een lijstje

Ga je kerstshoppen zonder cadeau ideeën en een budget in je achterhoofd? Dan ben jij dit jaar misschien degene die een fout kerstcadeau zal geven en veel meer geld zal kwijt zijn dan de bedoeling was. Wie geld besparen wilt op kerstcadeaus, kan dus maar beter goed voorbereid vertrekken op zijn shopping trip.

Vraag jezelf vier dingen af voor je kerstcadeaus gaat kopen:

 1. Voor wie moet je dit jaar een cadeau kopen? 
 2. Hoeveel wil je maximaal uitgeven aan alle kerstcadeaus? 
 3. Wat wil je voor wie kopen? 
 4. Waar kan ik elk cadeau kopen?

5. Vergelijk prijzen

Als vergelijkingsplatform kunnen we deze tip natuurlijk niet vergeten: vergelijk prijzen om geld te besparen. Dat geldt dus niet alleen voor persoonlijke leningen of kredietkaarten, maar ook voor kerstcadeaus. Als je weet wat je wilt kopen, kan je de prijs vergelijken bij verschillende online en offline winkels. Zo kom je al snel te weten waar je jouw cadeautje het goedkoopst kan vinden.

6. Zoek kortingen 

Kortingen helpen natuurlijk ook altijd om geld te besparen op je kerstcadeaus. Veel winkels pakken in de dagen voor Kerstmis uit met kerstsolden, speciale acties of hoge feestkortingen. Om op de hoogte te blijven van alle kortingen, kan je jou (tijdelijk) aanmelden voor de nieuwsbrieven van winkels of kortingenwebsites volgen. Hierdoor kan je heel wat geld besparen op de cadeautjes voor jouw geliefden. 

7. Gebruik duurzame cadeauverpakkingen

Moet je jouw cadeautjes echt inpakken in cadeaupapier? Tegenwoordig is het net zo hip om je pakjes in krantenpapier, stoffen doeken of bijvoorbeeld een oude wegenkaart te wikkelen. Of wat dacht je van cadeautasjes die je kan doorgeven en opnieuw kan gebruiken. Allemaal originele, duurzame én goedkopere alternatieven voor het klassieke inpakpapier.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.