7 tips om honderden euro’s te besparen op je boodschappen

|Posted by | Financiën, Kredietkaart
Tags:
Besparen op boodschappen

Onze winkelkar blijft maar duurder worden. Een uitstapje naar de supermarkt is nu zo’n 4,3% duurder dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een analyse van meer dan 3.000 producten en prijzen in de grote supermarktketens door Test-Aankoop. Maar hoe kan je besparen op levensnoodzakelijke aankopen zoals brood of toiletpapier? Wij geven je zeven concrete tips waarmee je honderden euro’s kan besparen op je boodschappen. 

1. Maak altijd een boodschappenlijstje

Een eenvoudige oplossing die zichzelf al vaak heeft bewezen: het volgen van een boodschappenlijstje wanneer je de supermarkt binnenstapt. Zo koop je alleen wat je nodig hebt en ga je ook nooit iets vergeten. Bovendien kan je met een lijstje op zak ook sneller door de winkel gaan, aangezien je geen gangen moet doorlopen waarin je niets nodig hebt. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je kan besparen op boodschappen, omdat je niet verleid wordt tot impulsaankopen en geen dingen koopt die niet op je lijstje staan. Een extra pluspunt? Het is goed voor het milieu omdat er een hoop minder voedsel in de vuilnisbak beland!

2. Koop verse, lokale producten

In de supermarkt vindt je vaak groenten en fruit die gek genoeg niet in het seizoen zijn. Deze producten worden geïmporteerd of geproduceerd in kassen. Ze zijn duurder, bewerkt en vaak ook minder goed van smaak. Kies daarom voor seizoensproducten die vers zijn en meer voedingsstoffen bevatten. Bovendien zijn ze minder belastend voor het milieu en een stuk goedkoper. 

Je hoeft jouw verse, lokale producten ook niet noodzakelijk in de supermarkt te kopen. Nog beter koop je ze op de markt of bij de boer. Daar zijn ze nog verser en is er amper tot geen tussenkomst van anderen in het productieproces. Zo kan je jouw groenten en fruit nog goedkoper aanschaffen. 

3. Vermijd A-merken

De bekende merken, ook wel A-merken genoemd, staan altijd beter gepositioneerd in de supermarkt dan de huismerken. Op de A-merken zit namelijk meer marge, omdat je een hoger prijskaartje betaalt voor de bekendheid en de hoge kwaliteitsbeleving. Althans, dat laten de reclamespotjes je toch geloven. Bij B-merken of huismerken is marketing minder belangrijk waardoor ze kunnen inspelen op lagere prijzen. Toch hebben deze producten meestal dezelfde kwaliteit. Wil je besparen op boodschappen? Kies dan wat vaker voor de huismerken van de supermarkt. 

4. Kijk verder dan ooghoogte

De supermarkt kent als geen ander de marketingtrucs om ons duurdere producten te laten kopen. Je moet er maar eens op letten dat de merkproducten altijd op ooghoogte geplaatst zijn. Voor de goedkopere producten moet je vaak in de lagere schappen kijken. Toch zijn die producten niet minder goed en zijn ze zelfs beter voor jouw portemonnee. 

5. Kook ook met de restjes

Doordat we vaak te veel kopen of voedsel weggooien waarvan de houdbaarheidsdatum is vervallen, belandt er in België jaarlijks meer dan 3,5 miljoen ton eten in de vuilnisbak. Dat heeft een enorme impact op het milieu, maar ook op je portemonnee. Je smijt immers ook je geld in de vuilnisbak. Probeer daarom iets te doen met je voedselresten. Koop in de supermarkt slechts voor vier maaltijden en gebruik voor de rest van de week de restjes om mee te koken. Op het internet kan je heel wat tips vinden om restjes zoals overrijp fruit, oud brood of zelfs koffiegruis nog een tweede leven te geven.   

6. Let op de promoties

In elke supermarkt vind je iedere week wel een of andere promoactie voor bijvoorbeeld wasproducten, wijn of pasta. Vaak moet je dan grotere hoeveelheden kopen, maar de meeste dingen kan je gelukkig voor langere tijd bewaren. Om het promojagen een stuk gemakkelijker te maken, bestaan er websites zoals Promojagers of PromoPromo waarop de aanbiedingen uit alle winkels verzameld worden. Wie daarmee slim winkelt, kan een hoop geld besparen op zijn boodschappen. 

7. Winkel in de discountsupermarkt

Er zitten grote prijsverschillen tussen de verschillende supermarktketens in België. Zo bestaan er specifieke discountsupermarkten die hun producten aanbieden tegen een lagere prijs dan hun concurrenten. Vaak is de keuze wat beperkter, staan de goedkopere huismerken wat meer in de kijker en is er weinig aandacht besteed aan een aantrekkelijke presentatie. Wil je geld besparen op boodschappen? Dan is het een goed idee om in dit type supermarkt je aankopen te doen. 

Conclusie

Om geld te besparen op je wekelijkse boodschappen, maak je best een lijstje, koop je verse producten en huismerken, en hou je de promoties en laagste prijzen goed in het oog. Wil je nog extra kortingen op je winkelkar? Vraag dan een klantenkaart aan in je favoriete supermarkt of betaal je boodschappen met een kredietkaart met punten. Zo kan je punten verzamelen tijdens het winkelen en deze vervolgens inwisselen voor kortingen, cadeaus of speciale aanbiedingen.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.