Alles over Tax-on-web

|Posted by | Financiën

Tax-on-web

Dit is een verouderd artikel. Lees hier het meest actuele stuk.

Net als bijna zeven miljoen andere Belgen, is de kans groot dat u in de komende weken uw belastingaangifte moet doen. Dat kan op drie manieren: op papier, online via Tax-on-web, of via een accountant of fiscaal adviseur. De deadline voor het indienen is afhankelijk van de manier van invullen. Wij leggen in dit artikel alles uit wat u moet weten over Tax-on-web en de veranderingen die u te wachten staan in 2018.

Wat is Tax-on-web?

Tax-on-web is het elektronisch systeem van FOD Financiën waarop u uw belastingaangifte kan doen, en het modernere broertje van de papieren aangifte. Toch omvat een aangifte via Tax-on-web evenveel codes als een papieren aangifte: de 2018 editie telt er precies 849, ofwel 36 minder dan vorig jaar. Nogal wat inderdaad – België staat niet voor niets op de tweede plaats van Europese landen met de langste belastingaangiften, achter Ierland (dat 1.300 codes telt).

Het gebruik van Tax-on-web heeft drie grote streepjes voor op een papieren aangifte. Ten eerste heeft u met Tax-on-Web 14 dagen langer om uw aangifte te doen (tot en met 12 juli 2018). Tevens geeft Tax-on-web u aan het einde van het invullen een schatting van het bedrag dat u moet betalen of terugkrijgt. Tenslotte is het gebruiksgemak van Tax-on-web een enorm voordeel. Waar u bij de papieren versie alle codes zelf moet invullen, zijn er bij Tax-on-web al veel codes vooraf ingevuld. U hoeft zelf slechts nog enkele vakken in te vullen en de vooraf ingevulde informatie te verifiëren.

Belastingvermindering

Zo min mogelijk belasting betalen: wie wil dat nu niet? Gelukkig zijn er verschillende manieren om het bedrag onder de streep lager uit te doen vallen, ofwel het toepassen van belastingoptimalisatie. We geven u wat voorbeelden:

  • Belastingvoordeel via een herfinanciering: het belastingvoordeel dat u krijgt op uw hypotheek neemt naarmate de jaren verstrijken langzaam af. Toch kunt u van een flink belastingvoordeel blijven genieten door het herzien van uw woonlening. Dat kan bijvoorbeeld als u van plan bent een grondige renovatie door te voeren. Door dergelijke herfinanciering slaat u twee vliegen in één klap: u verkrijgt de middelen om uw huis op te knappen, én blijft genieten van een lagere belasting.
  • Geld geven aan een goed doel is niet alleen een nobele zaak, het kan voor uw eigen situatie ook voordelig uitpakken. Zo is 45% van uw gift een goed doel fiscaal aftrekbaar. Ook een gift doen aan een KMO kan in uw voordeel werken. Per jaar kan u €50.000 aan een onderneming schenken, waarop u van een belastingvoordeel van 2.50%, ofwel €1.250, geniet.
  • Ook het doen aan pensioen- of langetermijnsparen kan u een handje helpen bij de belasting. Zo mag u bij pensioensparen maximaal €960 per jaar fiscaal inbrengen. Bij langetermijnsparen kan dit oplopen tot €2.310.

Gebruik van Tax-on-web

Het moge duidelijk zijn: het gebruiken van Tax-on-web heeft nogal wat voordelen die het gemakkelijker maken om uw belastingaangifte te doen. Mocht u toch nog problemen ondervinden bij het invullen, dan biedt de FOD Financiën een technisch hulpje aan die u kan contacteren. Op deze manier wordt uw aangifte een digitaal eitje. Ga naar de volgende pagina als u meer informatie over ING-producten wilt.