Aankoop annuleren na kredietkaart misbruik door uw kind

|Posted by | Uncategorised
Tags: , ,

Aankoop annuleren

Kinderen maken net als hun ouders steeds meer gebruik van het internet. Sociale netwerken, kattenvideo’s en online games… Al deze content is beschikbaar voor uw kinderen zolang u het toestaat. In het algemeen kan deze content weinig kwaad. Pas echter op, want niet alles is gratis. Voornamelijk online games kunnen geld kosten. Veel ouders krijgen hierdoor onverwachte uitgaven op hun kredietkaart.  Wat kan u in dat geval doen? Hoe kunt u de aankoop annuleren?

Kinderen en online games

Er zijn vele online games verkrijgbaar voor smartphones, tablets en computers. Kinderen besteden veel tijd aan games, alsook volwassenen. Volgens een recent onderzoek spelen kinderen wekelijks 5 uur games op mobiele apparaten. Wees bewust van de kosten die deze games met zich mee brengen. Dat is het geval voor mobiele games als Clash of Clans, Minecraft, Farmville en Pokémon Go. Hetzelfde geldt voor computerspellen als League of Legends, Counter Strike, World of Warcraft en Dofus. U loopt daarom het risico dat uw kinderen gebruik willen maken van uw kredietkart.

Lees ons artikel: Zakgeld: hoeveel, op welke leeftijd en hoe?

Om verder te komen in sommige games kunt u bepaalde digitale voorwerpen kopen om uw kans op slagen te vergroten. In Clash of Clans kunt u bijvoorbeeld de evolutie van de game versnellen door digitale edelstenen te kopen voor € 9,99 per zak. In Dofus, een muliplayer spel, is een abonnement vereist van € 48 per jaar. Uw kinderen kunnen deze betalingen verrichten met uw kredietkaart, in de hoop dat het niet zal opvallen. Zodra de gegevens van uw kredietkaart zijn opgeslagen is er maar één klik vereist om meer aankopen te doen. Hierdoor kunnen de bedragen zeer snel oplopen.

Lees ons artikel: Financieel verstandige kinderen, spaargeld en meer

Hoe kunt u de aankoop annuleren?

Als uw kind uw kredietkaart heeft gebruikt zonder uw toestemming, kunt u contact opnemen met de klantendienst van het spel. De meeste klantendiensten van games zijn bekend met het probleem en hebben daarom een standaard procedure om de aankoop te annuleren. Dit zal meestal per bedrijf verschillen. Er zal u bijvoorbeeld gevraagd worden om een bewijs van de transactie. Vervolgens kan de aankoop geannuleerd worden.

In België is het volgens de wet vereist dat bedrijven uw aankoop annuleren in het geval dat u deze niet hebt uitgevoerd. Er is technisch gezien sprake van een ongeautoriseerde transactie, want de kaart is zonder uw toezicht gebruikt.

Neem contact op met de bank

Als de klantendienst van de game u niet helpt, dan kunt u naar de bank stappen. U kan in dat geval gebruikmaken van een terugvordering. Deze procedure annuleert ongeautoriseerde transacties. Financiële instellingen moeten zich ook houden aan de bovengenoemde wet en moeten daarom het gehele bedrag vergoeden wanneer uw bankgegevens door een ander zijn gebruikt (zonder dat uw kredietkaart is gestolen). U krijgt de vergoeding alleen als u de kredietkaart niet voorheen aan uw kind hebt gegeven. In dat geval wordt de situatie als nalatigheid beschouwd. Het is dan uw eigen verantwoordelijkheid en dan krijgt u geen vergoeding.

Tips om kredietkaart misbruik tegen te gaan

Voorkomen is beter dan genezen! Het kost tijd en energie om een aankoop te annuleren. Om geen tijd te verspillen aan dit proces kunt u gebruikmaken van de volgende tips om kredietkaart misbruik van uw kinderen te voorkomen.

Bewaar uw kredietkaart buiten bereik van uw kinderen

Als u een kist of doos met een slot hebt, dan kunt u hier gebruik van maken om uw kredietkaart veilig op te bergen. Als dit geen optie is, zorg er dan voor dat uw portemonnee goed verstopt is. Denk bijvoorbeeld aan een hoog plekje waar uw kinderen niet bij kunnen.

Vergrendel uw computer en smartphone

Zorg ervoor dat uw computer en telefoon vergrendeld zijn met een wachtwoord. Log ook altijd uit na het maken van een aankoop en gebruik de opties van applicaties om geïntegreerde aankopen (eenkliks betalingen) uit te schakelen. Zo kunnen uw kinderen niets kopen zolang ze uw code niet weten.

Leer uw kinderen de waarde van geld aan

Kinderen begrijpen niet altijd wat de waarde is van geld. Dat is vooral het geval bij virtueel geld, aangezien het maar een aantal willekeurige digitale getallen zijn zonder fysieke eigenschappen. Geef uw kind zakgeld en ga daarvoor samen naar de bankautomaat om het geld op te nemen. Zo snapt het kind de relatie tussen digitaal geld en fysiek geld beter. Omdat de kinderen het geld kunnen vasthouden wordt de waarde duidelijker en kan hij of zij beter budgetteren.

Praat over geldzaken met uw kind

Er bestaat een taboe om over geld te praten, zelfs onder vrienden en familie. Het is echter essentieel om duidelijk te maken aan uw kinderen waar geld voor wordt gebruikt, hoe het wordt verdiend en wat is toegestaan. Zo snappen kinderen hun acties omtrent geld beter en worden ze ontmoedigd om uw kredietkaart te gebruiken.

Lees ons artikel: 5 goede redenen om geldzaken te bespreken

Ongeautoriseerde transacties voor online games zijn een kwestie van geldbeheer. Laat u daarom niet weerhouden door een taboe en leer aan uw kinderen hoe ze een budget opstellen. Dit zal u veel zorgen besparen en uw kind zal later minder moeite hebben met het maken van goede financiële beslissingen.

Nour Khamis

Over Nour Khamis

Ik combineer mijn journalistieke en financiële ervaring om ingewikkelde geldzaken op een begrijpbare manier uit te leggen.