Een lening nodig maar ze geven je geen? Geef niet op!

|Posted by | Leningen, Persoonlijke Lening
Tags:
Lening weigeren

Heb je geld nodig voor een nieuwe auto, de oprichting van jouw bedrijf of om jouw lekkende dak te repareren? Dien je een verzoek voor een lening in met alle nodige documenten, maar werd je lening geweigerd? Dat kan. Vooraleer je de strijd aangaat met jouw bank is het belangrijk om te weten waarom jouw verzoek werd geweigerd. Zo kan je een nieuwe teleurstelling voorkomen.

Banken zijn in het algemeen zeer terughoudend als het gaat over het toekennen van een lening. Geld lenen is immers niet alleen een risico voor jou, maar ook voor hen. Financiële instellingen willen de schulden van particulieren beperken en zo de niet-terugbetaling van schulden voorkomen.

Dat is logisch, want waarom zou de bank geld lenen aan iemand die er niet mee om kan gaan of het geleende bedrag niet terug kan betalen? Als jouw lening geweigerd werd, kan dit om diverse redenen zijn. De meest voorkomende zetten we hieronder voor jou op een rij:

Je staat op de zwarte lijst

Helaas ben je geregistreerd op de zwarte lijst van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Vooraleer kredietgevers een nieuwe lening mogen verstrekken, moeten ze eerst contact opnemen met de CKP. Als blijkt dat je op de zwarte lijst staat, mag de kredietgever jou geen krediet meer geven.

Wanneer je een kredietovereenkomst hebt getekend (bijvoorbeeld voor een lening of een hypotheek) is de kredietgever wettelijk verplicht om jouw identiteit en de kenmerken van de overeenkomst kenbaar te maken. Als je jouw aflossingen na drie maanden nog niet of onvolledig hebt betaald, dan zal de kredietgever dit moeten rapporteren en kom je op de zwarte lijst terecht.

Het kan ook zijn dat jouw lening geweigerd werd omdat je op de lijst met niet-gereglementeerde registraties (ENR) staat. Op deze lijst staan (nog) niet afbetaalde leningen die niet zijn opgenomen door de CKP. Je komt op deze lijst te staan als je jouw rekeningen na drie maanden nog niet hebt afbetaald.

Je hebt niet het juiste profiel

Als je werkloos bent en jonger dan 25 jaar is het erg moeilijk om een lening te verkrijgen. Wanneer je geen financiële garanties kan geven óf in de schulden verkeert dan bestaat er een grote kans dat jouw lening geweigerd wordt. Banken hechten veel belang aan het feit of je in een instabiele financiële situatie verkeert of niet. Jouw leeftijd, het aantal kinderen ten laste, jouw inkomen, andere lopende leningen, jouw solvabiliteit zijn enkele criteria waar de financiële instelling rekening mee zal houden om jouw lening al dan niet goed te keuren. Een schuldverleden of problemen met het terugbetalen van eerdere leningen zullen niet in jouw voordeel spelen.

Een stabiele professionele situatie, een goed inkomen, betrouwbare solvabiliteit en een stabiel spaarvermogen zullen helpen voorkomen dat jouw lening wordt geweigerd.

Jouw budget is ontoereikend

Als je een lening wilt bekomen, dan moet de bank allereerst jouw profiel en budget bekijken. Als het bedrag veel hoger ligt dan hetgeen je op jouw rekening hebt staan en het blijkt meer te zijn dan jouw terugbetalingscapaciteit aankan, zal het moeilijk zijn om het hele bedrag te verkrijgen. De bank zal in principe kijken naar wat je maandelijks terug kan betalen en of er daarnaast nog voldoende geld overblijft voor jouw dagelijkse leven.

Als je onvoldoende waarborgen hebt om alsnog de bank gerust te stellen, wordt jouw verzoek waarschijnlijk afgewezen. Je kan altijd iemand voordragen om als borgsteller of mede-ontlener op te treden. Indien deze persoon wel over voldoende financiële middelen beschikt, kan deze helpen vermijden dat jouw lening wordt geweigerd.

Bovenstaande punten zijn de belangrijkste redenen waarom een kredietaanvraag vaak wordt afgewezen. Eventuele oplossingen worden in onderstaande paragrafen uiteengezet.

Lening geweigerd: wat kan je doen om alsnog een krediet te verkrijgen?

  • Als je op de zwarte lijst staat

In deze periode is er maar weinig dat je kan doen. Het belangrijkste is dat je jouw leningen weet af te lossen om zodoende van de zwarte lijst te geraken. Als je al jouw schulden hebt afgelost, zal je alsnog één jaar op de lijst blijven staan. Pas daarna zal jouw naam van de lijst verwijderd worden.

Na die tijd heb je de mogelijkheid om opnieuw een lening aan te vragen. Mocht je jouw kredieten echter niet kunnen terugbetalen, dan zal je voor tien jaar op de zwarte lijst blijven staan. Een nieuw krediet gedurende deze periode bekomen, zal onmogelijk zijn.

  • Ga naar een andere bank

Elke bank heeft haar eigen regels en criteria. Als jouw verzoek is afgewezen bij de ene bank, zou het kunnen dat de aanvraag wel wordt geaccepteerd bij een andere bank. Blijf dus niet bij één optie hangen, maar kijk naar andere mogelijkheden. Een lening simulatie kan je helpen om te bepalen voor welke bank je op het eerste zicht wel in aanmerking komt.

  •  Bied zekerheid

Als je het vertrouwen van jouw bank in eerste instantie niet kunt winnen, aarzel dan niet om anderen te vragen je hierbij te helpen. Misschien kunnen jouw ouders, grootouders of vrienden de bank overtuigen met hun financiële stabiliteit, bijvoorbeeld door op te treden als borgsteller.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat deze persoon garant staat voor een stabiel inkomen, een goede baan en voldoende vermogen om de lening te kunnen terugbetalen. De borgsteller heeft zelf idealiter geen problemen met een bank gehad in het verleden. Wees daarom voorzichtig met jouw keuze!

  • Zorg voor een goede financiële balans

Doe een poging om geld te besparen en jouw budget in balans te brengen. Goede gewoonten leren je hoe je jouw budget het best kunt beheren. Probeer bovendien geld te sparen op onnodige uitgaven.

  • Wees bereid om het bedrag te laten zakken

Als het bedrag dat je graag wilt ontvangen lastig te verkrijgen is, verlaag dan het bedrag van de lening. Het kan zijn dat de bank de som te hoog vindt. Probeer daarom een beter doordachte aanvraag in te dienen. Een particuliere lening kan ook op een oplossing zijn. Wellicht heb je dan meer kans!

  • Wees geduldig

Elke kredietaanvraag vraagt tijd om dit te verwerken. De bank moet telkens opnieuw diverse zaken zaken en dossiers raadplegen. Wacht dus rustig af.

In de tussentijd kan je onze vergelijkingstool gebruiken om te zien welke lening het beste bij je past.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.