[Advies van Toppy] Je schuldenlast onder controle houden: 6 handige tips!

|Posted by | Leningen
Tags: ,

Volgens cijfers van de Nationale Bank van België (NBB) gepubliceerd in augustus 2021 kunnen nog altijd meer dan 295.000 Belgen hun krediet(en) niet afbetalen. In totaal zijn er meer dan 423.000 achterstallige leningen. Waarom wordt het steeds moeilijker om kredieten af te lossen? Voor dit fenomeen bestaan meerdere redenen.

Lagere rente is hier een voorbeeld van. Hierdoor zijn mensen geneigd meer te lenen en minder te sparen. Het negatief effect kan worden gevonden bij de kredietopeningen, waarvan de schuldenlast het sterkst oploopt. Ook de prijzen in onroerend goed stijgen steeds meer, waardoor de schuldenlast elk jaar groter wordt bij hypothecaire leningen die niet kan worden afbetaald. Hoe ga je nu het beste om met een (overmatige) schuldenlast? TopCompare geeft je enkele tips mee om je hierin bij te staan.

1. Maak een overzicht van openstaande kredieten

Wanneer je een eenduidige balans van al jouw lopende kredieten opmaakt, heb je een beter overzicht over jouw financiële situatie. Door precies te weten hoeveel jouw schuldenlast bedraagt, i.e. wat je moet terugbetalen en wanneer, kan je gerichte stappen ondernemen. Betaal de rekeningen met de hogere rentevoeten indien mogelijk eerst af, zeker als die ook de grootste bedragen uitmaken.

2. Verlaag jouw uitgaven

Het is zeker niet eenvoudig om te bezuinigen in een consumptiemaatschappij. Het merendeel aan gezinnen heeft behoorlijk grote maandelijkse uitgaven die betaald dienen te worden. Een groot deel van de lonen gaat veelal op aan huishuur en hoge energierekeningen. Hetgene dat overblijft, is bestemd voor de reguliere uitgaven zoals winkelen, vervoer, kleding en andere zaken. Zorg ervoor dat je deze kosten minimaliseert.

Neem ook een kijkje bij jouw huidige abonnementen. Wellicht kan je een kritische blik werpen op verzekeringen, telefoonabonnementen of internetpakketten. Grote kans dat je hier een flinke cent op kan besparen waardoor jouw schuldenlast draaglijker wordt.

3. Praat met jouw financieel adviseur

Wellicht is dit niet het eerste waar je aan denkt als je het aflossen van jouw schuldenlast gemakkelijker wilt maken. Echter, een bank heeft meer baat bij een cliënt die zijn schulden kan aflossen dan een cliënt die ze niet langer kan terugbetalen. Samen kunnen jullie misschien wel tot een oplossing komen. Wees dus niet bang en leg jouw situatie uit aan je adviseur. Deze laatste kan eventueel met suggesties komen die je kunnen helpen met jouw financiële positie.

4. Verzekeringen

Verzekeringen nemen bij een lening is niet altijd verplicht, maar het kan wel nuttig zijn om bijvoorbeeld overlijden of arbeidsongeschiktheid te dekken. Als je (nog) geen verzekering hebt afgesloten, maar je wilt hier meer informatie over, bespreek dit dan met jouw bank.

5. Vraag om een lager tarief

Als je al jaren klant bent bij jouw bank, heb je ondertussen een vertrouwensrelatie opgebouwd. Om samen tot een goede oplossing te komen, kan je een lager tarief voor jouw schuldenlast aanvragen. Je kan overwegen om de lening in een andere vorm te gieten. Vraag jouw bank om persoonlijk advies.

6. Kredietconsolidatie

Een consolidatielening kan een oplossing zijn om jouw maandelijkse aflossingen draaglijker te maken. Je bank voegt dan al jouw leningen samen tot één unieke lening tegen een vaste maandelijkse afbetaling. Je zal er echter wel langer doen om deze lening helemaal af te betalen. Praat met jouw bank om een mogelijke kredietconsolidatie voor jouw schuldenlast te bespreken.

Wanneer jouw schuldenlast onbeheersbaar is geworden, zijn er enkele hulpdiensten waar je beroep op kan doen.

Buitengerechtelijke schuldsanering

Als je met serieuze financiële problemen zit, kan je een schuldbemiddelaar aanspreken buiten de wettelijke procedures om, bijvoorbeeld een boekhouder of financieel adviseur. Deze persoon of instantie zal proberen om tot een overeenkomst met de schuldeisers te komen en zo de situatie voor de schuldenaar draaglijker te maken.

Collectieve schuldenregeling

De collectieve schuldenregeling is een gerechtelijk procedure om jouw schuldenlast onder controle te krijgen. Het stelt mensen in staat om terug te keren naar goede leefomstandigheden en helpt ze te streven naar het aflossen van hun schuldenlast, voor zover dit mogelijk is. De collectieve schuldenregeling gaat in zijn werk met behulp van een schuldbemiddelaar aangesteld door de rechter.

Wanneer je een persoonlijke lening afsluit of een kredietkaart neemt, is het dus belangrijk om eerst goed na te denken of je in staat bent jouw schulden tijdig af te betalen. Let daarnaast goed op jouw uitgaven en een gezond beheer van jouw budget.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.