[Advies van Toppy] Mobilhome kopen: hoe financier je die het beste?

|Posted by | Leningen, Persoonlijke Lening

Droom je ervan om te kunnen ontsnappen aan het drukke werkleven wanneer je maar wilt? Met een mobilhome kan het! Er zijn mobilhomes voor elk budget (dus ook het jouwe!) en er bestaan verschillende financieringsmogelijkheden om je huisje op wielen te kopen. TopCompare geeft je graag wat advies mee betreffende een mobilhome kopen.

Een mobilhome voor elk budget

Naargelang jouw budget kan je kiezen voor een nieuwe of tweedehands mobilhome. De prijs van een mobilhome varieert in functie van het merk van het voertuig, het model, de motor, de oppervlakte en enkele specifieke eigenschappen.

  • Tweedehands: indien je jou een kwalitatieve mobilhome wilt aanschaffen, maar over een beperkt budget beschikt, kan je een tweedehands mobilhome kopen. Er zijn verschillende garages en gespecialiseerde winkels die deze verkopen in een heel goede staat. Je kan ook websites raadplegen zoals Kapaza2dehands.be, etc. waar particulieren hun mobilhome kopen en verkopen. De prijs is belangrijk, maar vergeet niet na te gaan of het voertuig in een goede staat is.
  • Nieuw: in het basissegment vind je al een mobilhome vanaf € 35.000, maar de gemiddelde prijs varieert tussen € 50.000 en € 60.000. De prijs zal uiteraard afhangen van wat je wenst. Voor de meest luxueuze mobilhomes kan de aankoopprijs heel hoog oplopen. Het is aan jou om te beslissen wat je echt nodig hebt.
  • Huren: in plaats van een mobilhome kopen kan je er ook gewoon een huren. Dit zal je toelaten om een eerste trip uit te testen en te zien of het voertuig geschikt is vooraleer je de sprong waagt. In het laagseizoen schommelt de huurprijs voor een basis mobilhome voor vier personen rond € 400 per week. Aarzel niet om jouw kredietkaart te gebruiken voor jouw online transacties. De kaart kan je verzekeringen bieden die jou beschermen bij jouw online aankopen, alsook technische bijstand die je handig van pas kan komen.

Wil je zeker en vast een mobilhome kopen? Ga dan zeker eens langs bij de Mobicar beurs, de internationale beurs voor caravans en mobilhomes. Je zal er de nieuwste modellen en laatste trends van de sector ontdekken. Het is ook de perfecte gelegenheid om je te informeren bij de verschillende standhouders en al jouw vragen te stellen.

Mobilhome kopen: enkele kosten die je in acht moet nemen

Vrijheid kent geen prijs, zeg je? Helaas. Indien je een mobilhome, nieuw of tweedehands, wenst aan te kopen, moet je goed beseffen dat het gaat om een grote investering. Enkele kosten waar je rekening mee moet houden: aankoopprijs, verzekering, motorrijtuigenbelasting, APK, onderhoud, vochtmeting, technische controles, stalling & locaties, brandstof, overnachtingskosten, SCM certificering.

Welk lening is het meest geschikt?

Je hebt de mobilhome gevonden die het beste bij jou past, maar je beschikt niet over de nodige liquiditeit om deze te financieren? Er zijn drie financieringsmogelijkheden voor deze aankoop: de koop op afbetaling, de persoonlijke lening of de autolening.

  • Koop of afbetaling: wanneer je een nieuwe mobilhome aankoopt bij een concessiehouder zal de verkoper je hoogstwaarschijnlijk een verkoop voorstellen met betalingsfaciliteiten, zoals bij een lening. In dit geval spreekt men van een koop op afbetaling. In het algemeen hebben deze soort leningen een voordelige rentevoet, maar vereisen vaak een bepaald voorschot dat varieert naargelang de concessiehouder.
  • Persoonlijke lening: indien de voorwaarden van de concessiehouder niet geschikt zijn of je wilt liever een tweedehands mobilhome kopen, kan je een aanvraag doen voor een persoonlijke lening bij een financiële instelling. Een persoonlijke lening vereist geen voorschot en ook geen aankoopbewijs. Daarentegen zijn de interestvoeten voor persoonlijke leningen meestal hoger dan voor andere leningen.
  • Autolening: Uiteindelijk blijft de autolening over. Deze biedt meestal een voordeligere rentevoet dan een persoonlijke lening omdat de auto als waarborg dient voor de bank. Je zal wel een factuur of een bestellingsbon moeten voorleggen om jouw leningsaanvraag te rechtvaardigen. Sommige banken bieden de mogelijkheid om tot 120% van het aankoopbedrag te lenen zodat je enkele extra kosten kan dekken. Bovendien komen mobilhomes niet in aanmerking voor alle autoleningen. Je moet jou dus goed informeren over de voorwaarden bij jouw bank.

Welke lening je ook kiest, je moet jou goed informeren over jouw rechten en plichten bij het aangaan van een lening. Vergeet niet dat geld lenen ook geld kost. De bank zal jouw financiële toestand controleren en nagaan of je nog andere leningen hebt lopen. Uiteindelijk beslist de bank of je in staat bent om de nieuwe lening terug te betalen.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.