Studiefinanciering nodig? Houd het bedrag zo laag mogelijk

|Posted by | Persoonlijke Lening

Studeren is niet goedkoop. Je geeft veel geld uit en er stroomt weinig geld binnen. Dit is zeker het geval als je beslist om een semester in het buitenland te gaan studeren of op kot te gaan. Studiefinanciering kan je helpen om te investeren in jouw toekomst als jij of je ouders niet over de nodige financiële middelen beschikken en je niet in aanmerking komt voor een studiebeurs. TopCompare geeft je enkele tips om het leenbedrag zo laag mogelijk te houden waardoor je jezelf niet te veel in de schulden werkt, maar toch al jouw studie gerelateerde kosten kan financieren.

1. Zet jouw inkomsten en uitgaven op een rijtje

Vooraleer je ervoor kiest om een persoonlijke lening aan te vragen, maak je best een overzicht van jouw maandelijkse inkomende en uitgaande geldstromen. Als je bijvoorbeeld op kot of in een appartement gaat wonen, stapelen de kosten zich al snel op. Hou zeker rekening met de huur, studiemateriaal, boodschappen, uitgaven in jouw vrije tijd (uitgaan, sporten, …), verzekeringen, etc. Krijg je iedere maand nog wat zakgeld van jouw ouders? Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

2. Doe enkel beroep op studiefinanciering als het echt nodig is

Als je jouw uitgaven kritisch beoordeelt, kan je al eens op zaken stuiten die niet echt nodig zijn en waarop je eigenlijk zou kunnen besparen. Zo ga je misschien vaak op restaurant omdat je te lui bent om zelf te koken, ben je minstens een keer per week aanwezig op een studentenfeestje of koop je graag elke week wat nieuwe kledij. Ga zeker geen lening voor jouw studiefinanciering aan om er een luxueuze levensstijl op na te houden.

Bekijk onze blog: Hoe beheer ik het best mijn studentenbudget?

3. Ga op zoek naar een studentenjob

Het is verkeerd om te denken dat een studielening een studentenjob overbodig maakt. Om wat centjes bij te verdienen tussen de lessen door of in het weekend bestaan er verschillende mogelijkheden.

Zo kan je bijvoorbeeld in de buurt van jouw kot gaan meehelpen in een café of restaurant, bijles geven aan andere studenten op jouw universiteit of hogeschool of jezelf inschrijven bij een uitzendbureau. Ook solliciteren voor een studentenjob op websites als Student.be of Studentjob.be is een goede optie. Het wekelijks of maandelijks inkomen dat je vergaart, kan je gebruiken om (een deel van) jouw huur of andere rekeningen te betalen, zodat je minder nood hebt aan externe studiefinanciering.

4. Profiteer van studentenacties

Een eenvoudige manier om jouw kosten te drukken is geregeld gebruikmaken van de kortingen voor studenten in winkels, cafés, restaurants, etc. Zo kan je bij Kinepolis met een studentenkaart enkele euro’s besparen op bioscooptickets en genieten van 10% korting op eten en drinken. Quick heeft speciaal voor studenten goedkopere menu’s in haar aanbod en bij kledingwinkels van New Look krijg je 10% korting.

5. Last but not least: vergelijk!

Als je een persoonlijke lening aanvraagt om jouw studies te financieren, is het mogelijk dat financiële instellingen je een lage rentevoet zullen aanbieden als je kan aantonen dat je de lening vlot zal kunnen terugbetalen. Ook is het mogelijk om onder de naam van jouw ouders te lenen. Je betaalt elke maand een vast bedrag van de studiefinanciering terug (rente plus een deel van het kapitaal) en dit voor een vooraf bepaalde duurtijd.

Je doet er goed aan om op onze vergelijkingstool de studiekredieten van alle banken te vergelijken zodat je de lening kan aanvragen die het beste bij jou past.

Verlies nooit uit het oog dat je op het einde van de looptijd de studiefinanciering helemaal moet terugbetalen. Het is immers niet zeker dat je direct aan de slag kan op de arbeidsmarkt wanneer je jouw studies hebt afgerond. Neem enkel een lening voor een investering die zal renderen in jouw toekomst, niet om zomaar te kunnen doen wat je wilt!

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.