[Advies van Toppy] Voorwaarden van een sociale lening in België

|Posted by | Leningen
Tags:

Heb je al eens gehoord van een sociale lening? TopCompare vertelt je alles wat je moet weten over het krediet zelf, de voorwaarden en de beperkingen. Kom er snel achter of je al dan niet in aanmerking komt voor een sociale lening!

Wat is een sociale lening?

Een sociale lening maakt het mogelijk voor mensen met een beperkt inkomen een krediet aan te gaan. Vaak hebben deze personen moeilijkheden om een normale lening af te sluiten. Dankzij de sociale lening kunnen bescheiden huishoudens een huis kopen, bouwen of renoveren. Bij het afsluiten van het krediet kan de aanvrager genieten van voordeligere rentevoeten en voorwaarden.

De voorwaarden van de sociale lening in België

Een sociale lening wordt normaal gezien uitgegeven voor de financiering van sociale woningen.

Voor het Vlaams Gewest is het de sociale woonorganisatie « Vlaams Woningfonds » die dit type lening beheert. Het Vlaams Woningfonds kent de sociale lening toe aan gezinnen en alleenstaanden met of zonder kinderen die een beperkt inkomen hebben. Meerdere kredietinstellingen bieden dit type lening aan in België. De lener kan zich rechtstreeks richten tot het « Vlaamse Woningfonds » om een aanvraag te doen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het de ‘Société du Logement de la Région de Bruxelles-Capitale’ (SLRB) die de voornaamste tussenpersoon is voor een sociale lening. Enkel gezinnen met een beperkt inkomen komen in aanmerking voor de lening.

Het Waalse Gewest is op haar beurt vertegenwoordigd door de ‘Société Wallonne du Logement’ (SWL). De lener kan zich rechtstreeks richten tot het ‘Fonds du Logement des Familles Nombreuses de Wallonie’ (FLFNW) en de ‘Société Wallonne du Crédit Social’ (SWCS) om een sociale lening aan te vragen.

Beperkingen van een sociale lening

Een sociale lening heeft het voordeel dat het een kredietoplossing biedt aan personen die beperkte inkomsten hebben; zodat zij ook de mogelijkheid hebben om te investeren in een huis, een huis te bouwen of te renoveren tegen aantrekkelijke voorwaarden en een lage interestvoet.

Nochtans bestaan er enkele beperkingen voor de lening. Ten eerste is het niet mogelijk om een lening aan te gaan voor eender welk type woning. Zo komen vakantiewoningen of kantoren bijvoorbeeld niet in aanmerking. Je bent ook beperkt in het bedrag dat je kan lenen.

Als je een aanvraag doet voor een lening om te kunnen renoveren, moet je daarnaast ook de noodzaak van de renovatiewerken kunnen verantwoorden. Vervolgens zal de geldverschaffer beslissen welk bedrag je kan lenen. Ook moet je beantwoorden aan enkele criteria, zoals bijvoorbeeld een minimum inkomen of het feit dat je reeds kredieten hebt lopen. Voor Vlaanderen moet de woning bijvoorbeeld gelegen zijn in het Vlaamse Gewest.

Tot slot is het belangrijk om te noteren dat de rentevoeten voor de sociale lening elke 5 jaar worden bijgewerkt. Aanbieders van de sociale lening beschikken vaak over een beperkt budget, dus de kans is groot dat het totale bedrag wordt vastgezet op het einde van het jaar.  Er zijn ook veel administratieve formaliteiten die je moet invullen vooraleer je een lening kan toegekend krijgen.

Conclusie

Denk eerst goed na over wat je nodig hebt om te weten te komen welke lening het beste bij jou past. Als je een beperkt inkomen hebt en nood hebt aan een lening, kan je ervoor kiezen om een sociale lening aan te vragen als je hiervoor in aanmerking komt. Kijk zeker alle voorwaarden na bij de kredietverstrekker. Denk je dat een normale renovatielening beter aan jouw wensen tegemoet komt? Vergelijk dan alle renovatieleningen om het krediet te vinden dat perfect bij jou past.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.