[Advies van Toppy] Wat doet een makelaar precies?

|Posted by | Hypothecaire Lening
Tags: , , , , ,
makelaar

Bij het kopen, verkopen, huren of verhuren van een huis komt een heel proces kijken: het vinden van je droomwoning, het vinden van kopers of huurders voor je huidige woning, het aanvragen van een hypothecaire lening, … Een hoop werk dat je helemaal zelf kan doen, maar waarvoor je ook een makelaar kan inschakelen. Bij het (ver)kopen of (ver)huren van een huis kunnen verschillende makelaars interessant zijn: een vastgoedmakelaar (aankoop- en verkoopmakelaar), kredietmakelaar en verzekeringsmakelaar. In deze blog lichten we de taken van elk van deze makelaars toe zodat je weet welke makelaar jij kan inschakelen voor jouw project.

Wat valt onder de sector makelaardij?

Binnen de makelaardij houdt men zich namelijk bezig met de verkoop, aankoop, verhuur en huur van onroerende goederen, roerende goederen of verzekeringen, en regelt men contracten en (ver)koopafspraken. Onder vastgoed horen niet alleen woningen, maar ook bedrijfspanden, kantoren en winkels. De voornaamste taak van een makelaar is in elk geval om partijen bij elkaar te brengen en de onderhandelingen over het desbetreffende onderwerp in goede banen te leiden.

Wat is een vastgoedmakelaar?

Vastgoedmakelaars bemiddelen en adviseren bij de koop, verkoop, huur en verhuur van vastgoed. Ze beschikken onder meer over bouwkundig inzicht, juridische kennis, onderhandelingsvaardigheden en ze weten hoe een pand of woning het best te presenteren is om tot een succesvolle koop of huur te leiden. Om het beroep uit te mogen oefenen, moet de makelaar wel aan een aantal regels voldoen. Deze persoon moet de principes van de onafhankelijke beroepscorporatie Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) naleven en in diens register voorkomen.

Dat register, wat online te raadplegen is en wat informatie over alle erkende makelaars in België bevat, is daarom wellicht een zinvol beginpunt als je van plan bent om hulp bij de aankoop of verkoop van onroerend goed in te schakelen. Het BIV is in 1993 opgericht door de overheid om de makelaardij als sector van frauduleuze praktijken te ontdoen. Het gaat nu dus ook om een beschermde beroepsgroep.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Wie van plan is om een woning te kopen, kan terecht bij een aankoopmakelaar. Hier kan je met een heel specifieke wens voor een toekomstige woning langsgaan, maar ook als je nog niet zeker weet waar je naar op zoek bent, bijvoorbeeld een nieuwbouw of een bestaande woning. Het woningaanbod is op het makelaarskantoor, en vaak ook al online, te bekijken.

Wanneer jouw wensen helder zijn, begeleidt de makelaar je vervolgens in de zoektocht naar een woning en zorgt voor bezichtigingen. Hierbij word je ook geadviseerd over mogelijke verbouwingen of renovaties die nog aan de woning moeten gebeuren. De aankoopmakelaar neemt ook de aanverwante, administratieve zaken voor zijn of haar rekening. Dit houdt in dat hij of zij nagaat of aan de koop geen wettelijke bezwaren verbonden zijn, zoals schulden, en of alle noodzakelijke juridische stukken in orde zijn.

Ook niet geheel onbelangrijk; je wordt geadviseerd over een redelijke prijs. Zo kan je, wanneer je akkoord gaat met de koop en je daar behoefte aan hebt, ook een hypothecaire lening aanvragen.

Wat doet een verkoopmakelaar?

De taken van een aankoopmakelaar en verkoopmakelaar komen grotendeels overeen. Het verschil is echter dat je de hulp van een verkoopmakelaar inschakelt zodra je jouw woning wilt verkopen, in plaats van kopen. Hij of zij brengt het huis dan ook onder de aandacht bij potentiële kopers en regelt bezichtigingen.

De makelaar helpt je met het bepalen van de verkoopwaarde van jouw huidige woning. Hierbij spelen een aantal factoren een rol, zoals de locatie, de oppervlakte, de staat en het bouwjaar van het huis, maar ook hoe energiezuinig en geïsoleerd het pand is. Ook stelt hij of zij een dossier samen met alle documenten die nodig zijn voor de verkoop. Wanneer iemand geïnteresseerd is in je woning, informeert de verkoopmakelaar deze mogelijke koper over alle financiële en juridische bijkomstigheden.

Als er een akkoord over de verkoop is bereikt, stelt de verkoopmakelaar de verkoopovereenkomst op. Hij of zij begeleidt het gehele proces, tot de ondertekening van deze overeenkomst bij de notaris aan toe.

De meeste vastgoedmakelaars kunnen twee functies uitoefenen, die van aankoopmakelaar en die van verkoopmakelaar. Dat is handig als je van plan bent om je oude huis te verkopen en tegelijkertijd uitkijkt naar een nieuwe woning.

Wat is de kostprijs van een vastgoedmakelaar?

De hulp van een makelaar is niet kosteloos. Bij een geslaagde aankoop of verkoop van een woning gaat een bepaald percentage van de prijs van de woning naar de makelaar. Dit wordt ook wel commissie of provisie genoemd. Hoewel vastgoedmakelaars dit tarief zelf mogen vaststellen, wordt volgens het BIV vaak uitgegaan van een tarief van twee à drie procent van de vraagprijs. Hier moet je overigens nog 21 procent btw bijtellen.

Voorbeeld: Stel dat je een woning koopt met een waarde van € 250.000. Als jouw makelaar een commissie van drie procent rekent, moet je hem of haar dus € 7.500 betalen voor de geleverde diensten. Met de 21 procent btw erbij gerekend, komt dit bedrag in totaal uit op € 9.075.

Het vaakst wordt gekozen om op basis van commissie te werken, zoals hierboven uitgelegd. Maar het is ook mogelijk om van te voren een vast bedrag af te spreken, wat kan variëren op basis van de service die de makelaar biedt. Ook is een combinatie van deze beide methodes mogelijk. Zo betaal je bijvoorbeeld een commissie van drie procent over de eerste € 150.000, en 1,5 procent voor elke bijkomende € 20.000.

Als de zoektocht van de aankoopmakelaar of verkoopmakelaar niet succesvol was, betaal je de commissie of provisie niet, maar krijg je wellicht wel te maken met andere kosten als je daar van tevoren een overeenkomst over hebt getekend. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een vergoeding voor de geplaatste advertenties of de gemaakte kosten voor het opvragen van juridische documenten.

Wat is een kredietmakelaar?

Een kredietmakelaar is een kredietbemiddelaar die kan bemiddelen voor consumenten bij het afsluiten van een kredietovereenkomst. Als je een huis gaat kopen en daarvoor een hypothecaire lening nodig hebt, kan je bij een kredietmakelaar aankloppen voor hulp. Hij werkt onafhankelijk en is niet gebonden aan een kredietinstelling, waardoor hij de financiële producten van verschillende kredietgevers kan aanbieden. Als je langsgaat bij een kredietmakelaar voor een woonkrediet, kan je dus kiezen uit verschillende kredieten bij meerdere aanbieders.

Je kan natuurlijk ook bij een bank of kredietgever een hypothecaire lening aanvragen, maar een kredietmakelaar kan je helpen om de hele markt te vergelijken en het beste en goedkoopste woonkrediet voor jouw project te vinden. Het grote voordeel van een kredietmakelaar is dus de persoonlijke aanpak, omdat ze vaak ook flexibel zijn in hun beschikbaarheden.

Kredietmakelaars moeten geregistreerd zijn bij de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) vooraleer ze mogen bemiddelen in kredieten. Daarvoor moeten ze onder andere op erewoord verklaren dat ze niet gebonden zijn aan één kredietgever.

Wat is de kostprijs van een kredietmakelaar?

Een kredietmakelaar in hypothecaire leningen mag wettelijk gezien geen kosten aanrekenen. Je kan er dus terecht voor gratis advies over jouw woonkrediet.

Wat is een verzekeringsmakelaar?

Een verzekeringsmakelaar is een onafhankelijke tussenpersoon die je kan helpen bij het vinden van de juiste verzekering. Dat kan handig zijn als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een brandverzekering voor je woning. Ook zij werken onafhankelijk van de verschillende verzekeringsmaatschappijen waardoor ze je persoonlijk kunnen helpen met het vergelijken van de verschillende opties en het zoeken van de verzekering die het best bij jou past. Natuurlijk helpen ze jou ook met eventuele vragen of moeilijkheden die je ervaart omtrent verzekeringen.

Als je een hypothecaire lening voor je onroerend goed afsluit, dan gaan de meeste banken je ook voorstellen om bij hen allerlei verzekeringen, zoals een brandverzekering af te sluiten. Vaak stellen ze dan een betere rentevoet voor. Toch is dat niet verplicht en kan je voor jouw verzekeringen ook bij een verzekeringsmaatschappij of verzekeringsmakelaar langsgaan. Soms kan het voordeliger uitpakken om een iets hogere rentevoet te aanvaarden als je dan wel zelf kan kiezen waar je jouw verzekeringen afsluit.

Net zoals kredietmakelaars, moeten ook verzekeringsmakelaars geregistreerd zijn bij de FSMA.

Wat is de kostprijs van een verzekeringsmakelaar?

Bij een verzekeringsmakelaar kan je terecht voor gratis advies over je verzekeringen.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.