[Advies van Toppy] Wat zijn de stappen bij het kopen van een woning?

|Posted by | Hypothecaire Lening
Tags:
Stappen kopen vastgoed

Hier beschrijven we de negen stappen die je moet doorlopen om een huis te kopen, inclusief het vinden en aanvragen van een hypotheek.

1. Evaluatie van jouw budget

Eerst en vooral moet je het budget voor jouw project bepalen. Dit kan gebaseerd zijn op jouw huidige financiële vermogen, in welk geval je ervoor kan kiezen om geen hypotheek af te sluiten, of het kan gebaseerd zijn op het bedrag dat je van een bank kan lenen. Vervolgens moet je het maximumbedrag berekenen op basis van jouw inkomen en de tijd die je nodig hebt om het terug te betalen. Je kan onze simulatietool gebruiken om uit te vinden hoeveel je kan lenen.

2. Een huis vinden

Natuurlijk begint het allemaal met het zoeken naar een huis. Wanneer je op zoek bent naar een huis, moet je er rekening mee houden dat je meer zult moeten uitgeven dan de aankoopprijs van het huis. Dit komt omdat je nog andere kosten moet in rekening brengen, zoals registratierechten, notariskosten en administratiekosten. De registratierechten verschillen naar gelang van de regio waarin je woont.

3. Een optie nemen

Als je geïnteresseerd bent in een huis maar nog niet zeker weet of je het wilt kopen, kan je de verkoper vragen een optie op het huis te nemen. Het huis wordt dan voor jou gereserveerd voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld veertien dagen. Als je besluit het tijdens deze periode te kopen, is de verkoop definitief.

4. Opstellen van de (onderhandse) voorlopige verkoopovereenkomst

Deze overeenkomst wordt ook wel een “compromis” genoemd. Het is een schriftelijke bevestiging van de verkoopovereenkomst tussen de koper en de verkoper. Dit document wordt overhandigd aan de notaris, die binnen vier maanden op basis ervan de notariële akte opstelt. Opgelet: volgens artikel 1582 van het Burgerlijk Wetboek is de verkoop bindend zodra het aanbod door de verkoper is aanvaard. Een mondelinge overeenkomst is derhalve in beginsel reeds bindend. Over het algemeen geeft men echter de voorkeur dit te bevestigen door een voorlopige verkoopovereenkomst op te stellen.

Opstelling van een voorlopige koopovereenkomst met opschortende voorwaarde

In dat geval is de voorlopige verkoopovereenkomst slechts geldig indien aan een aantal voorwaarden is voldaan. De verkoop kan bijvoorbeeld alleen doorgaan als de koper een hypothecaire lening krijgt om de aankoop te financieren. De opschortende voorwaarde kan ook betrekking hebben op een vergunning die de koper moet verkrijgen voordat de koop kan worden gesloten. De notaris kan je helpen bij het opstellen van de voorwaarden van de koopovereenkomst.

5. Een hypothecaire lening afsluiten

Met je verkoopovereenkomst in de hand, kan je vervolgens beginnen met het aanvragen van een woonkrediet. Het is raadzaam om de aanbiedingen van verschillende banken te vergelijken, want het verschil in rentevoet kan soms een besparing van enkele duizenden euro’s opleveren! Met behulp van onze hypothecaire lening simulatie kan je de rentevoeten van de verschillende banken vergelijken en de voor jou goedkoopste hypotheeklening aanvragen.

6. Registratierechten betalen

De registratierechten moeten worden betaald binnen vier maanden na het opstellen van de voorlopige verkoopovereenkomst en voordat de notariële akte wordt opgemaakt.

7. Opstellen van het verkoopdossier

De notaris verzamelt alle gevraagde documenten en voert alle onderzoeken uit die nodig zijn voor de verkoop. Je hebt het bodemattest, het stedenbouwkundig attest, het interventiedossier, het keuringsverslag van de elektrische installatie en het energieprestatiecertificaat van het gebouw (EPB) nodig.

8. Opstellen van de notariële akte.

Alvorens de notariële akte op te stellen, onderzoekt de notaris de bovengenoemde punten en gaat hij na of de koper schulden heeft. Als alles in orde is, wordt een kopie van de notariële akte naar de burgerlijke stand gestuurd.

9. Ga verder met de overdracht van eigendom

Pas wanneer de notariële akte is ondertekend, is de eigendomsoverdracht officieel. Dit betekent dat vanaf dat moment geen beslag meer kan worden gelegd op het eigendom. De notaris zorgt er dus voor dat dit proces zo snel mogelijk verloopt.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.