Welke documenten heb je nodig om jouw lening aan te vragen?

|Posted by | Persoonlijke Lening
Tags:

Heb je interesse in een lening, maar vrees je dat je niet al het nodige papierwerk zal kunnen aanleveren? Voor bepaalde kredieten moet je specifieke documenten kunnen voorleggen. TopCompare zet alle benodigde lening documenten voor jou op een rijtje. Zo kan je alvast voorbereid jouw krediet aanvragen en heel wat tijd besparen tijdens het proces.

Documentatie vereist!

Om een lening aan te vragen kan je bij verschillende financiële instellingen terecht. De bank zal je vragen naar enkele persoonlijke gegevens en ondersteunende documentatie. Met een volledig dossier maak je meer kans om de lening te krijgen en kan je betere voorwaarden ontvangen. De bank moet namelijk kunnen inschatten hoe groot het risico is dat je de lening niet kan terugbetalen. Als er documentatie ontbreekt, zal de bank dit aanschouwen als een groter risico waardoor je minder of zelfs geen kans maakt op een goedkeuring. 

In het algemeen zal iedere bank ongeveer dezelfde documentatie vragen. Voordat je alle lening documenten begint te verzamelen, kan je best alle leningen vergelijken om de meest voordelige uit te kiezen. Aarzel niet om ons gratis vergelijkingsplatform te gebruiken en de voordeligste lening op de Belgische markt te vinden.

Belangrijkste lening documenten

De voornaamste documenten die vereist zijn tijdens het aanvragen van een lening zijn gewoonlijk een dubbelzijdige kopie van jouw geldig identiteitsbewijs (identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning) en eventueel het identiteitsbewijs van een mede-ontlener, jouw bankgegevens (IBAN en BIC) en een bewijs van huisvesting (elektriciteit-, gas-, water- of telefoonrekening van een vaste lijn).

Er kan, afhankelijk van jouw werksituatie, meer documentatie worden gevraagd:

  • Werknemer: je laatste twee loonfiches of een bankattest om jouw inkomen te bevestigen. Indien je een andere bankrekening hebt waarop je ook inkomsten ontvangt, zoals zakgeld of alimentatiegeld, moet je hiervan ook een bankattest meenemen om de bedragen aan te tonen.
  • Zelfstandige: neem jouw laatste 3 aanslagbiljetten mee.

Voor bepaalde leningen zoals een autolening heb je vaak het bestelformulier van de auto nodig of bij een tweedehandse auto is er een fotokopie van het nieuwe kentekenbewijs nodig. Ook voor een renovatielening moet je de bedragen kunnen aantonen door middel van offertes of bestelbonnen. Als je een woning koopt en daarvoor een hypothecaire lening wilt afsluiten, zal je dan weer de aankoopakte moeten voorleggen.

Waarvoor dienen de documenten?

Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht te verifiëren dat je de lening kan terugbetalen voordat de lening wordt afgesloten. Zo kan de financiële instelling risicogevallen vermijden en ervoor zorgen dat je niet in een negatieve schuldenspiraal belandt. De lening documenten laten de instelling toe zich te verzekeren dat je het geld terug kan betalen. Je kan altijd weigeren om bepaalde documenten te delen. Daarmee verlaag je echter jouw kansen dat de bank je een lening zal toekennen. Een lening tussen individuen aangaan is ook een mogelijkheid.

Een ander voordeel van de lening documenten is dat de bank je beter advies kan geven. Het professionele advies van de medewerkers kan erg waardevol zijn om je te helpen een haalbaar aflossingsplan op te stellen. Als het momenteel te riskant is voor jou om nu een lening aan te gaan, dan is het misschien beter om de lening even uit te stellen.

Conclusie

Voordat je een lening aanvraagt, kan je gratis de verschillende opties simuleren op TopCompare.be om het beste aanbod te vinden. Het is niet verstandig om overhaast te werk te gaan en deze stap over te slaan. Als je eenmaal de juiste instelling hebt gekozen, zorg er dan voor dat je alle lening documenten hebt klaarliggen om zo jouw kansen op een goedkeuring van de lening vergroot.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.