3 financiële tips wanneer je net bent afgestudeerd

|Posted by | Kredietkaart, Lifestyle
Tags: , ,

afgestudeerd

Proficiat! U bent afgestudeerd, u mag uzelf na al die jaren eindelijk een afgestudeerde student noemen. Eigenlijk begint het echte leven nu pas, u gaat meer op uw eigen benen staan en hopelijk een vast inkomen genereren. Wij geven u graag onze tips om een goede financiële planning te maken.

1. Maak een budgetoverzicht na u bent afgestudeerd

Eerst en vooral raden wij u aan om een duidelijke overzicht te maken van de geldstromen die binnen en buiten stromen. De periode van wekelijks of maandelijks zakgeld krijgen van de ouders is helaas afgelopen en nu zal u nog meer op uw uitgaven moeten gaan letten wanneer u bent afgestudeerd. Het is belangrijk om wat geld opzij te leggen voor eventuele noodgevallen.

Daarnaast moet je u met de volgende zaken rekening houden. Nadat u bent afgestudeerd, gaat u verder als niet-student/starter en gaat u hogere huurprijzen moeten betalen in een grote stad en meer betalen voor het openbaar vervoer. Uw maaltijden zullen waarschijnlijk duurder zijn dan in het geliefde studentenrestaurant en u zal vele andere kortingen aan uw neus voorbij zien gaan (zoals drukwerk, laptop, hostels, bezienswaardigheden, …). Indien u nog schulden heeft lopen van tijdens uw studentenjaren, probeer deze dan zo snel mogelijk terug te betalen.

2. Denk aan uw pensioen

Kijk zeker verder dan uw neus lang is. Op pensioen gaan lijkt misschien nog heel ver weg als u nog maar net start met werken, maar hoe vroeger u hiervoor begint te sparen, hoe beter.

In België bestaan er 3 soorten of pijlers van pensioenen . De eerste pijler is het wettelijk pensioen dat wordt voorzien door de overheid als basis om armoede onder ouderen te voorkomen. Vervolgens wordt het aanvullend pensioen uitbetaald bovenop het wettelijk pensioen. Dit wordt opgebouwd door uw werkgever terwijl u werkt. Tot slot kan u zelf voor een individueel opgebouwd pensioen sparen, enerzijds door aan pensioensparen te doen en zo in aanmerking te komen van voor een belastingvoordeel van 30% (+ gemeentebelasting), anderzijds door bijvoorbeeld zelf uw geld op een gediversifieerde manier te beleggen op de beurs (via beleggingsfondsen) en zo een mooi rendement op te bouwen.

Indien u ervoor kiest om een pensioenspaarrekening aan te gaan bij een bank, stort u ieder jaar een bedrag naar het pensioenfonds van de bank die het vervolgens gaat beleggen in aandelen en obligaties. Indien u voor een pensioenspaarverzekering gaat bij een verzekeringsmaatschappij, krijgt u een gegarandeerd minimumrendement en mogelijk een winstbonus als de beleggingsresultaten van de verzekeraar goed uitdraaien.

Lees ons artikel: Hoe kan u zich financieel voorbereiden op uw pensioen

3. Vraag een nieuwe kredietkaart aan

Terwijl u voorheen enkel in aanmerking kwam voor een specifieke kredietkaart voor jongeren of een kredietkaart waarvoor uw ouders garant stonden, is het nu mogelijk om op uzelfzelf een volwaardige kredietkaart te verkrijgen met mogelijk meer voordelen, verzekeringen of garanties. De meeste kaarten kan u echter nog blijven gebruiken in de eerste jaren van uw carrière. Vanaf het moment dat u een bepaalde leeftijd bereikt, worden vaak extra kosten aangerekend.

Lees ons artikel: 6 tips voor de aankoop van uw allereerste kredietkaart

Beobank Visa/MasterCard Student: deze kaart kan u niet meer gebruiken aangezien u een ingeschreven student moet zijn aan een hogeschool of universiteit. Als u overschakelt naar een Beobank Visa/Mastercard, betaalt u eveneens een jaarlijkse bijdrage van €5.

Hello Prepaid Card (Mastercard): gratis voor gebruikers onder de 28 jaar, anders betaalt u €15 voor 2 jaar voor de virtuele versie en €28 voor 2 jaar voor de fysieke versie. De kaart maakt onderdeel uit van een pakket met zichtrekening, bankkaart en prepaid kaart, wat dus gratis is onder de 28 jaar.

Belfius Mastercard White Prepaid: enkel het eerste jaar gratis als je u onder 30 bent, anders betaalt u je €12 per jaar (€1 per maand).

ING Card: jaarlijks €12,5 betalen als u nog onder 25 bent (€5 als student), €25 indien ouder.

ING Visa Classic: jaarlijks €10 betalen als u nog onder 25 bent, anders €18.

KBC Silver: tot 24 jaar betaalt u €1 per maand, nadien €3 per maand.

Het gamma aan kredietkaarten is bij vele jongeren nog onbekend. Er bestaan nochtans verschillende soorten kredietkaarten die een reeks aan voordelen kunnen bieden. U kan gratis onze vergelijkingstool gebruiken om uit te zoeken welke kaart het beste bij u past. Zoals bij elk financieel product is het van groot belang om de voorwaarden van iedere kaart goed na te gaan.

Kredietkaarten

Het staat vast dat er zich vele veranderingen voordoen wanneer u net bent afgestudeerd en begint met werken, maar u moet uzelf goed voorbereiden en een duidelijk plan opstellen. Zo kan u zich volledig focussen op uw eerste job en op beide oren slapen!

Avatar

Over Jeroen Beysens

Jeroen is een financiële expert en een ondernemer in hart en nieren. Hij geeft u graag slimme tips om te besparen in het leven.