Airbnb groeit: tweede woning omtoveren tot Airbnb een slimme investering?

|Posted by | Lifestyle, Persoonlijke Lening
Tags: ,

Woningverhuurplatform Airbnb heeft ondanks de coronacrisis en de reisbeperkingen recordinkomsten geboekt in het derde kwartaal van 2021. Redenen? Mensen willen liever nog niet in grote hotels verblijven en maken ook gebruik van de mogelijkheid om thuis te werken vanuit hun gehuurde huis of appartement. Ze kunnen vaker weggaan, langer wegblijven en perfect vanop hun vakantiebestemming werken. Door je tweede woning om te toveren tot een Airbnb rental kan ook jij een aardig centje verdienen. Is het een slimme investering?

‘Workation’ vanuit je Airbnb 

Airbnb heeft in de maanden juli tot september een omzet van 2,2 miljard dollar (1,9 miljard euro) behaald. Recordinkomsten waarmee de nettowinst uitkwam op 834 miljoen dollar (721 miljoen euro). Zelf verklaren ze deze groeiende cijfers door de populariteit van de zogezegde ‘workation’: een vakantie waarop je vanop afstand kan werken, maar buiten je werkuren je bestemming kan ontdekken en kan ontspannen. Thuiswerken kan je immers ook perfect vanuit je gehuurde Airbnb. Mits een goede internetverbinding, weerhoudt niets mensen er nog van om vaker weg te gaan en ook langer weg te blijven. Een goede zaak voor Airbnb én Airbnb-verhuurders dus.

Tweede woning verhuren via Airbnb: wat moet je weten?

Als je investeert in vastgoed, bestaan er verschillende manieren om opbrengsten te halen uit je investering. Je tweede woning of appartement verhuren via Airbnb is er één van. Zeker in steden of op toeristische locaties kan je er als verhuurder geld mee verdienen. Met een slimme prijsstrategie is het voor reizigers vaak goedkoper dan slapen op een hotel. Nu ook veel mensen thuiswerken vanuit hun Airbnb rental lijkt het een slimme investering. Maar naast extra inkomsten, komt er ook heel wat werk bij kijken voor jou als verhuurder.

Tijdsintensief

Het belangrijkste om verhuur en dus inkomsten voor jouw Airbnb woning te garanderen? Goede recensies en een mooie score. En daar kruipt natuurlijk heel wat tijd in. Een accurate advertentie van je woning en locatie schrijven, in contact staan met (potentiële) huurders, de huurders ontvangen, je woning onderhouden en kuisen na elk bezoek, de lakens wassen en vervangen, … Eén verhuur brengt al snel enkele uren voorbereiding met zich mee.

Wettelijke verplichtingen

In België zijn er heel wat wettelijke verplichtingen waarin jij je moet houden als je jouw (tweede) woning of appartement op Airbnb wilt verhuren. Er zijn regels qua brandveiligheid, verzekering, hygiëne en comfort. Zo moet je een brandveiligheidsattest ondertekend door de brandweer kunnen voorleggen. Ook de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht voor jou als verhuurder voor het geval jouw huurder schade lijdt bij zijn verblijf bij jou. Verder is ook een EHBO-doosje en een lijst met noodnummers noodzakelijk.

Ten slotte zijn er ook regels per gewest uitgewerkt: 

  • Vlaanderen: Volgens het Vlaamse Logiesdecreet moet je jouw Airbnb aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Dat kan via het Vlaams logiesinformatie systeem (VLIS). Er zijn een aantal normen, zoals de bovengenoemde, waaraan je moet voldoen. 
  • Brussel: Je moet je laten registreren bij Brussel Economie en Werkgelegenheid en een vergunning heb. Je moet o.a. de bovenstaande voorwaarden naleven, een stedenbouwkundig attest, een eigendomsbewijs en bewijs van goed gedrag en zeden hebben. 
  • Wallonië: Jouw Airbnb moet aangegeven zijn bij de Commissie Toerisme. Ook hier gelden regels zoals in het bezit zijn van een aansprakelijkheidsverzekering en brandveiligheidscertificaat. 

Kosten

In de meeste gevallen betaal je als Airbnb-host 3% aan servicekosten. Dat percentage wordt berekend op het totaal van de boeking.

Niet alleen Airbnb, maar ook de overheid wil natuurlijk een deel van de koek. Je moet jouw inkomsten uit de verhuur immers aangeven in je belastingen. Hoeveel je moet betalen, is afhankelijk van jouw opbrengsten. Als je regelmatig verhuur – wat bij een anders leegstaande tweede woning het geval kan zijn – dan moet je jou inschrijven als zelfstandige (in bijberoep) via de Kruispuntbank van Ondernemingen en worden de inkomsten belast als beroepsinkomen.

Ten slotte moet je jouw tweede woning ook inrichten zoals een Airbnb. Huiselijk, persoonlijk en comfortabel dus. Aan een nieuw interieur hangt natuurlijk een kostenplaatje. Een persoonlijke lening zou je kunnen helpen om de inrichting te financieren. Vergelijk de opties via onze persoonlijke lening simulatie.

Inkomsten en rendement hangen af van verhuur 

Airbnb-hosts verdienen gemiddeld 2000 à 3000 euro per jaar met het verhuren van hun woning of appartement. Dat is het gemiddelde voor mensen die hun Airbnb ongeveer één maand per jaar verhuren. Wie zijn tweede verblijf verhuurt, heeft natuurlijk kans op een groter inkomen omdat de woning meer verhuurt kan worden. Toch ligt het rendement niet noodzakelijk hoger dan bij het klassiek verhuren van je tweede woning of appartement. Troeven zoals een goede locatie of leuke activiteiten in de buurt zijn noodzakelijk om een Airbnb regelmatig verhuurd te krijgen. Ook buiten het seizoen is verhuur niet altijd gegarandeerd. Je inkomsten en rendement op je investering hangen sterk af van deze factoren.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.