Alles over jouw IBAN, het internationale bankrekeningnummer

|Posted by | Uncategorised

Alles over jouw IBAN, het internationale bankrekeningnummer

Soms merken we het niet eens meer, omdat betalingen en geldtransfers eenvoudiger dan ooit zijn geworden dankzij de toepassingen van de banken. Maar wat is het beroemde IBAN-rekeningnummer, dat het klassieke bankrekeningnummer heeft vervangen?

IBAN staat voor International Bank Account Number. Het formaat ervan is standaard voor alle banken die dit systeem gebruiken, hetgeen van essentieel belang is voor geldovermakingen naar het buitenland. Het begint altijd met twee letters, twee cijfers, gevolgd door nog een stel cijfers. De grootte varieert van land tot land. In België bestaat jouw IBAN uit 16 tekens. In andere landen die dit systeem gebruiken om internationale transacties te vergemakkelijken, kan dit nummer tussen 14 en 32 tekens lang zijn.

Het IBAN wordt in meer dan 75 landen toegepast, hetzij op grond van een verplichting voor de banken, zoals in België, hetzij op vrijwillige basis (hetgeen overschrijvingen kan bemoeilijken in landen waar het niet de norm is).

Jouw IBAN-rekeningnummer ontcijferen 

Laten we een voorbeeld nemen van een IBAN-rekeningnummer:

BE71 0961 2345 6769

Dit rekeningnummer bestaat uit drie delen. 

  • De eerste twee letters komen overeen met het land waar de rekening zich bevindt. BE voor België, FR voor Frankrijk, IT voor Italië, enz.
  • De volgende twee nummers dienen als een verificatiesleutel.
  • De volgende 12 cijfers zijn jouw lokale bankrekeningnummer, of BBAN voor Basic Bank Account Number.

Het verkeerde rekeningnummer krijgen

Wij hebben ons allemaal wel eens afgevraagd wat er zou gebeuren als we een fout zouden maken bij het kiezen van het bankrekeningnummer waarnaar we geld overmaken.

Ten eerste is deze fout vrij zeldzaam. Dat komt omdat het systeem zal detecteren dat het bankrekeningnummer dat je hebt ingetikt, niet bestaat. Het is vrijwel onmogelijk, en het zou wel heel toevallig zijn, dat je de fout maakt een ander rekeningnummer in te voeren dat effectief bestaat.

Natuurlijk kan je ook de fout maken om de verkeerde ontvanger in te voeren. Je kan dan hopen dat er een vertraging op de betaling zit waardoor je de kans krijgt om contact op te nemen met je bank en de overschrijving te laten annuleren. Maar als je dit niet op tijd doorhebt, geen paniek. De ontvanger is wettelijk verplicht jouw geld terug te geven. Om verwarring te voorkomen, moet je er altijd aan denken een mededeling aan jouw overschrijvingen toe te voegen.

SEPA, SWIFT, BIC, … Wat zijn dat?

Deze afkortingen komen allemaal overeen met systemen waarmee geld van de ene bank naar de andere kan worden overgemaakt, internationaal of binnen de eurozone.

  • SEPA: Dit staat voor Single Euro Payments Area. Het is het gestandaardiseerde systeem voor het overmaken van geld in euro’s tussen banken in hetzelfde gebied. Je hebt misschien gemerkt dat de overschrijvingen tussen bankrekeningen van de ene bank naar de andere, en zelfs van het ene land naar het andere, de laatste jaren in slechts enkele ogenblikken gebeuren, en dit 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dit is te danken aan een actualisering van het SEPA-systeem.
  • SWIFT of BIC: De SWIFT of BIC (Bank Identifier Code) is een code die uitsluitend wordt gebruikt om het land en de bank te identificeren. Het is jouw IBAN dat je rekening bij die bank identificeert.

Conclusie

Je beseft het misschien niet, maar achter de schermen gebeurt er heel wat wanneer je geld overmaakt, of het nu gaat om een betaling, een overschrijving, of zelfs een cheque. Banken passen normen toe en optimaliseren de manier waarop geld wordt overgemaakt. Hierdoor is reizen bijvoorbeeld veel gemakkelijker geworden. Jouw financiën beheren is veel eenvoudiger geworden omdat je nu onmiddellijk geld van de ene rekening naar de andere kan overmaken.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.