Alles wat je wilt weten over vervroegd pensioen in 2022

|Posted by | Financiën
Tags: ,
Vervroegd pension

Kijk je ook al uit naar jouw pensioen? En twijfel je om al vervroegd met pensioen te gaan? Je bent niet de enige. Uit cijfers van het hr-dienstenbedrijf Acerta blijkt dat de gemiddelde pensioenleeftijd van Belgen op 63 jaar en 3 maanden ligt (2021). Dat is een stuk onder de wettelijke pensioenleeftijd. Maar wat moet je weten als je jouw vervroegd pensioen wilt aanvragen? Wij zetten de belangrijkste feiten op een rij. 

De wettelijke pensioenleeftijd is 65 jaar (maar binnenkort is dat 67 jaar)

In België ligt de wettelijke pensioenleeftijd vandaag op 65 jaar. Binnenkort moet je echter wat langer werken, want in 2025 wordt die leeftijd opgetrokken tot 66 jaar en in 2030 zelfs tot 67 jaar.   

Je kan vervroegd op pensioen vanaf 63 jaar en 42 loopbaanjaren

Zie je het niet zitten om tot die leeftijd te werken? Dan kan je jouw vervroegd pensioen aanvragen vanaf je 63 jaar oud bent en 42 loopbaanjaren achter de rug hebt. Als je een uitzonderlijk lange loopbaan achter de rug hebt, kan je nog vroeger met pensioen gaan. In dat geval kan je jouw vervroegd pensioen aanvragen op: 

  • 60 jaar en 44 loopbaanjaren 
  • 61 jaar en 43 loopbaanjaren 
  • 62 jaar en 43 loopbaanjaren 

Er tellen verschillende periodes mee voor jouw loopbaanduur. Zo kijken ze onder andere naar je gewerkte jaren als werknemer, ambtenaar of zelfstandige, maar ook naar jouw werkjaren in het buitenland en niet-gewerkte perioden zoals ziekte of tijdskrediet. Op mypension.be kan je jouw vroegst mogelijke pensioendatum berekenen, alsook jouw wettelijke pensioenleeftijd. 

Je hebt een lager pensioen als je vroeger stopt met werken

In België is de berekening van je pensioen op zijn minst complex te noemen. De berekening is verschillend voor werknemers, zelfstandigen en arbeiders, maar voor de drie groepen is het wettelijk pensioen gebaseerd op een volledige loopbaan van 45 jaar. Wil je een volledig pensioen ontvangen? Dan zal je dus aan de slag moeten blijven tot je jouw wettelijke pensioenleeftijd hebt bereikt. 

Het spreekt voor zich dat je een lager pensioenbedrag zal ontvangen, als je voor vervroegd pensioen kiest. Per jaar dat je minder werkt, verlies je ongeveer 1/45ste van je pensioen. Als je bijvoorbeeld vier jaar vroeger stopt met werken, verlaagt jouw pensioenbedrag met ongeveer 4/45ste of zo’n 9%. Vroeger met pensioen gaan, kan dus een grote impact hebben voor de rest van je gepensioneerde leven. Ook voor het bereken van je exacte pensioenbedrag kan je best een kijkje nemen op mypension.be. 

Met pensioensparen kan je een aanvullend pensioen opbouwen

Het is mogelijk dat je bovenop jouw wettelijk pensioen ook nog een aanvullend pensioen ontvangt. Dat aanvullend pensioen kan je opbouwen als werknemer via het pensioenplan of de groepsverzekering van je werkgever of sector, maar ook als zelfstandige via een aanvullende overeenkomst. Wanneer je jouw loopbaan afrondt, bepaalt het pensioenreglement hoe je pensioen wordt uitbetaald: in één keer of gespreid in de tijd voor zolang je leeft. 

Als je werkgever dit niet aanbiedt, kan je ook zelf een aanvullend pensioen opbouwen door te pensioensparen bij een Belgische bank of verzekeringsmaatschappij. Hoe vroeger je begint, hoe beter. Als je begint met pensioensparen op je 20ste in plaats van op je 40ste, kan je spaarpotje op het einde van de rit drie tot zelfs vier keer zo groot zijn. Naast een mooi bedrag, kan het jou trouwens onder bepaalde voorwaarden ook een belastingvoordeel opleveren. 

Jouw vervroegd pensioen aanvragen kan vanaf 1 jaar voor je pensioendatum

Als je op jouw wettelijke pensioenleeftijd met pensioen gaat, moet je als werknemer of zelfstandige geen aanvraag indienen. Ben je ambtenaar? Dan moet je wel zelf jouw pensioen aanvragen bij jouw laatste werkgever uit de overheidssector of de instelling die je pensioen berekent. 

Ook als je vervroegd met pensioen wilt gaan, moet je dat zelf aanvragen. Dat kan ten vroegste vanaf één jaar voor de ingangsdatum van je pensioen en ten laatste tot de maand ervoor. Jouw vervroegd pensioen aanvragen kan via pensioenaanvraag.be, mypension.be, het gemeentebestuur van jouw woonplaats of via de gratis Pensioenlijn 1765. 

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.