Appartementenjacht: Koop je eigen meubels om geld te besparen

|Posted by | Lifestyle, Persoonlijke Lening

Op zoek naar jouw toekomstig appartement? Je hebt het jou vast wel eens afgevraagd: moet ik een appartement huren dat al gemeubileerd is? Of moet ik extra geld uitgeven om mijn flat zelf in te richten? Welke optie is financieel interessanter? We leggen het uit.

Inrichting van jouw appartement: een aanzienlijk budget

Iedereen wil zijn huis naar eigen smaak kunnen inrichten en decoreren. Maar als je de kosten van een sofa, een salontafel, een televisie, een bed en zowat alles wat het interieur van je appartement uitmaakt bij elkaar optelt, kan het totaalbedrag je soms doen duizelen. Makelaars zijn het er vaak over eens dat je voor een appartement met twee slaapkamers van ongeveer 80 m2 ongeveer 7.000 euro moet budgetteren voor de inrichting en uitrusting. Een bedrag dat veel mensen snel kan ontmoedigen, vooral jonge werknemers die net in het leven beginnen en een beperkt budget hebben. De verleiding is dan ook groot om op zoek te gaan naar een appartement dat al gemeubileerd en uitgerust is om geld te besparen. Maar er is een addertje onder het gras.

Gemeubileerde flat = hogere huur

We hebben een aantal vergelijkbare flats in België vergeleken, zowel gemeubileerd als ongemeubileerd. Het resultaat is dat gemeubileerde appartementen duurder zijn om te huren, met een maandelijkse huur die ongeveer 200 tot 300 euro hoger ligt dan een gelijkwaardig ongemeubileerd appartement. Dit is vrij logisch, aangezien de huisbaas je naast de woning ook zijn meubels verhuurt.

Jouw meubilair betaalt zichzelf terug na slechts 2 jaar

Wanneer je jou zo’n prijsverschil realiseert, is de rekensom vrij eenvoudig: elk jaar betaal je tot 3.700 euro extra om een gemeubileerd appartement te huren. Dit is met name het geval in Brussel, waar de huurgelden het hoogst zijn en het verschil tussen gemeubileerd en ongemeubileerd het grootst is. Dit betekent dat de 7.000 euro die je dacht te besparen door een gemeubileerde flat te nemen, al na twee jaar opgebruikt zal zijn. Omgekeerd, als je jouw appartement zelf inricht voor een bedrag van 7.000 euro, zal deze uitgave zichzelf in slechts twee jaar hebben terugverdiend. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de meubels van jou zijn, en je ze later vrij kan doorverkopen. De markt van tweedehandsmeubelen doet het erg goed dankzij de sociale netwerken.

In Wallonië is het verschil in huurprijs tussen gemeubileerde en ongemeubileerde accommodatie minder groot. Je bespaart daar ongeveer 1.200 euro per jaar als je jouw eigen meubilair koopt. Dit betekent dat je jouw interieur al na vijf jaar hebt terugverdiend.

In Vlaanderen duurt het ongeveer vier jaar om de kosten voor jouw meubels terug te verdienen.

En voor huiseigenaren?

Aangezien je op middellange en lange termijn uiteindelijk meer betaalt dan wanneer je jouw eigen meubilair had gekocht, zou je kunnen denken dat een verhuurder zijn appartement beter gemeubileerd verhuurd. Maar in werkelijkheid ligt dat net iets moeilijker. Ten eerste zijn huurders die op zoek zijn naar een gemeubileerde flat (vooral degenen die dit artikel hebben gelezen) vaak op zoek naar een huurwoning voor een korte periode. Het gaat hoofdzakelijk om studenten, stagiairs of expats die niet opgezadeld willen worden met spullen die zij kort daarna weer moeten verkopen. Het is dus paradoxaal genoeg moeilijker om te verhuren.

Ten tweede, de belastingen op huurinkomsten stijgen als de woning meubilair bevat. Het duurt dus veel langer om de aankoop van meubels rendabel te maken.

Een persoonlijke lening om je te helpen

Tenzij je van plan bent om voor een korte periode te huren, is het dus de moeite waard om de meubels zelf te kopen. Maar zo’n budget is niet altijd gemakkelijk in één keer uit te geven. Het goede nieuws is dat je in vergelijking met een gemeubileerde flat zoveel geld bespaart dat zelfs de rente op een persoonlijke lening gemakkelijk wordt afgeschreven. Bijvoorbeeld: Je leent een bedrag van 7.000 euro bij de bank, voor een periode van 42 maanden, tegen een rentevoet van 5,95% (gemiddelde marktrente die consumenten via TopCompare krijgen aangeboden). Dit betekent dat je in totaal 7.750,26 euro moet terugbetalen voor de aankoop van jouw meubels. In Brussel zal je dit bedrag al na iets meer dan twee jaar hebben gespaard, en begin je echt geld te besparen in vergelijking met jouw overbuurman/vrouw die wel zijn of haar meubels huurt.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.