Een auto voor uw eenmanszaak kopen? Maak uw zet voor 2018

|Posted by | Auto, Leningen
Tags: , ,

auto eenmanszaak

Een nieuw jaar brengt elke keer opnieuw een hoop veranderingen met zich mee. 2018 zal hier geen uitzondering op zijn. Onder andere de aftrekregeling voor personenwagens op naam van eenmanszaken zal onderhevig zijn aan enkele fiscale wijzigingen. Hebt u een eenmanszaak en denkt u eraan een nieuwe auto te kopen? Doe dit dan nog voor 1 januari 2018.

Fiscale wijzigingen

Waarom is het beter dat u uw auto voor uw eenmanszaak in 2017 nog aankoopt? Het antwoord is simpel: de huidige standaard 75%-aftrek voor de kosten van eenmanszaakauto’s zal vanaf volgend jaar verdwijnen. Waar zelfstandigen momenteel nog een fiscaal percentage van 75% genieten (ongeacht of ze hun auto afbetalen via een lening of niet), zal de CO2-uitstoot binnenkort een grotere rol spelen. Gedurende 2018 en 2019 zal er een overgangsregeling plaatsvinden waarbij de belastingvermindering wordt berekend aan de hand van de CO2-uitstoot van uw wagen. Wel blijft er deze twee jaar een minimumpercentage van 75% van kracht. Voor alle auto’s op naam van eenmanszaken die u voor 1 januari 2018 heeft aangekocht, blijft deze regeling ook na 2020 van toepassing zolang u de wagen gebruikt.

Hebt u uw wagen echter na 31 december 2017 aangekocht? Dan komt uw auto vanaf 2020 onder hetzelfde belastingregime terecht als die van de vennootschapsbelasting.

In dat geval worden volgende regels voor zowel auto- als brandstofkosten vanaf 2020 van toepassing:

 • de maximumaftrek voor elektrische voertuigen wordt verlaagd van 120% naar 100%;
 • de minimumaftrek bedraagt 50%;
 • auto’s die rijden op fossiele brandstof worden vrijgesteld op basis van de koolstofdioxide-emissie;
 • ook het aftrekpercentage voor diesel- en benzineauto’s zal variëren naargelang de CO2-uitstoot en de bijhorende coëfficiënt in de nieuwe formule;
 • de belasting op fake hybride auto’s wordt strenger: indien de autobatterij minder dan 0,5 kWh/100 kg verbruikt, wordt de CO2-uitstoot van het hetzelfde model met enkel een brandstofmotor gebruikt.

Het specifieke aftrekpercentage zal worden berekend aan de hand van een nieuwe formule van de Belgische overheid.

Een tweedehands auto

Voor een tweedehands auto kiezen kan erg interessant zijn, zeker omdat dit in het algemeen goedkoper is. Wilt u uw auto met behulp van een tweedehands auto aankopen? Weet dan dat de rentetarieven hiervoor hoger zijn dan een lening voor een nieuw voertuig. Het jaarlijks kostpercentage (JKP) voor een tweedehands autolening varieert tussen 3,45% en 10%, afhankelijk van de gekozen bank en de leeftijd van de auto. Dankzij ons volledig gratis online vergelijkingsplatform kan u een lening naar keuze simuleren en verschillende criteria aanduiden. Zo kan u de lening vinden die perfect bij u past.

Voorbeeld: u gaat een lening aan van € 8.000 die u moet terugbetalen over 48 maanden (4 jaar). U krijgt:

 • een rentepercentage van 3,45% tot 10%;
 • een maandelijkse aflossing van € 178 tot € 201;
 • een totaalbedrag van € 8.567 tot € 9660;
 • een supplement van maximaal € 1.660.

Een nieuwe auto

Wilt u liever alle opties van uw eenmanszaakauto zelf kiezen? Een specifieke kleur, zetelbekleding, gps? Dan zal u zich waarschijnlijk beter voelen bij het aanschaffen van een nieuw voertuig. Zo’n aankoop is vaak wel een grote investering. Hiervoor bestaan er tal van autoleningen waarmee u de kost kan spreiden. Als uw keuze naar een ecologische auto gaat, profiteert u van een lager tarief!

Voorbeeld: u gaat een lening aan voor € 25.000 die u zal terugbetalen over 60 maanden (5 jaar). U krijgt:

 • Een rentepercentage tussen 1,29% en 9%;
 • Een maandelijkse aflossing van € 430 tot € 515;
 • Een totale kostprijs van € 25.823 tot € 30.882;
 • Een supplement van maximaal € 5.888.