Een auto kopen op afbetaling? 33% van de Belgen doet dit al!

|Posted by | Auto, Leningen
Tags:
auto kopen op afbetaling

Als onderdeel van de ‘Semaine de l’Argent’ heeft Wikifin een studie gedaan over het onderwerp krediet. De grote conclusie? Mensen met een hoog inkomen zijn degenen die het meeste lenen, meestal voor een hypothecaire lening, om een auto te kopen op afbetaling of voor een renovatielening.

Het aantal leningen neemt toe

Elk jaar wordt de “Semaine de L’argent” in België georganiseerd. Ter gelegenheid van deze nieuwe editie voerde Wikifin, het financiële onderwijsprogramma van de FSMA (autoriteit voor financiële diensten en markten), een enquête uit over leningen, gepubliceerd door L’Echo. Hieruit blijkt dat tweederde van de Belgen al een lening heeft afgesloten, ongeacht het doel van de lening. 73% hiervan verdient meer dan €3.000 en dit vertegenwoordigd 49% van de gehele bevolking.

Een auto kopen op afbetaling is aanzienlijk populair. Een autolening bereikt de 27% en blijft groeien (met 14% sinds 2013). Dan denkt u misschien: waarom deze constante toename? Het antwoord is simpel: rentetarieven onder de 1% zijn zo voordelig dat het ook interessant is voor welgestelde mensen (> €3.000 / maand) om een nieuwe autolening aan te vragen. Met als gevolg dat meer dan 44% voor dit financieringsmiddel kiest bij aankoop van hun voertuig in vergelijking met 25% van de huishoudens met een laag inkomen.

Verder leenden de Belgen in 2017 gemiddeld €2.738 meer dan in 2015. Deze cijfers variëren naargelang de leeftijd van de auto. Het klopt dat de prijs voor een tweedehands auto over drie jaar bijna €9.900 bedraagt, tegenover €17.500 voor een tweedehands auto van minder dan twee jaar en iets meer dan €19.000 voor een gloednieuw model. De maandelijkse terugbetaling voor een auto- en motor lening in combinatie bedroegen gemiddeld, volgens Wikifin, €463.

Een auto kopen op afbetaling: de klassieke financiering

Dit is een lening op afbetaling en houdt in dat er drie elementen vooraf zijn vastgelegd: het bedrag van de maandelijkse aflossing, de looptijd van de lening en de rentevoet. JKP’s variëren afhankelijk van verschillende factoren:

  • Leeftijd van de auto: nieuwe auto’s profiteren van een lager tarief. Voertuigen van twee of drie jaar worden vaak als zodanig beschouwd. Belfius en CBC / KBC bieden bijvoorbeeld een tarief van 0,85% voor een nieuwe auto, maar 2,95% (CBC / KBC) of 3,90% (Belfius) voor een model van meer dan 3 jaar. Een veelkomend verschil.
  • CO²-uitstoot: sommige financiële instellingen verstrekken leningen tegen voordelige rentevoeten als de auto milieuvriendelijk is.
  • Percentage van de lening: banken laten kopers soms meer lenen dan het aankoopbedrag, dit kan oplopen tot 120% van de aankoopprijs. Dit maakt het mogelijk om, onder andere, de verzekering, de verkeersbelasting, etc. Te dekken.

Een auto kopen op afbetaling kan erg interessant zijn gezien de vele financieringsmogelijkheden en verschillen tussen kredietverstrekkers. Daarom is het essentieel om alle aanbiedingen op de Belgische markt te vergelijken. Wacht daarom niet langer en vergelijk de goedkoopste autoleningen op TopCompare.be.