Een auto verkopen met een lopende lening

|Posted by | Leningen
Tags: , ,

auto verkopen

Veel autobezitters met een lening zullen zich vast wel eens afvragen wat hun opties zijn om de auto te verkopen. Men gaat er veelal vanuit dat het simpelweg niet mogelijk is om een auto te verkopen met een lopende lening, maar de werkelijkheid is iets ingewikkelder. TopCompare.be legt uit in welke gevallen het mogelijk is om uw auto te verkopen en hoe u dit het best kan aanpakken. 

Wilt u uw auto verkopen? 

Stel dat u net als vele anderen een auto gefinancierd hebt met een lening. Het is niet ondenkbaar dat u enkele jaren later de auto wilt verkopen. Sinds het moment van aankoop kunnen er namelijk veel veranderingen hebben plaatsgevonden. Misschien is er een nieuw gezinslid geboren, waardoor u een grotere auto nodig hebt. Of het is mogelijk dat u de auto niet meer nodig hebt vanwege een wijziging in uw werksituatie. Wat de reden ook is, het heeft geen nut meer voor u om de auto te houden en wegens de jaarlijkse waardevermindering is het beter dat u de auto zo snel mogelijk verkoopt. 

Hebt u een persoonlijke lening? 

Met een persoonlijke lening is de kwestie erg simpel. De auto die u hebt gekocht met de persoonlijke lening mag verkocht worden zonder enige onderbreking van de financiële instelling waarbij u de lening hebt aangevraagd. Persoonlijke leningen zijn namelijk voor alle doeleinden bestemd, wat inhoudt dat de bank geen zeggingskracht heeft. Dat is ook de reden waarom de rentevoeten voor persoonlijke leningen hoger liggen dan bij autoleningen. De bank heeft namelijk geen controle op uw uitgaven en neemt dus een groter risico. 

Voordat u een nieuwe of tweedehands auto koopt, moet u natuurlijk eerst de lopende lening afbetalen. Dat is hopelijk al mogelijk met het geld van de verkoop, waardoor u de lening zelfs vroegtijdig kan afbetalen. Zo bespaart u geld op de lening omdat u minder rente betaalt, maar er zijn wel limieten aan hoeveel u kunt besparen. De bank loopt namelijk geld mis doordat u eerder betaalt en het is mogelijk dat de bank daarom om een gedeeltelijke compensatie vraagt . 

auto verkopen

Hebt u een autolening? 

Mocht u de wagen gefinancierd hebben met een autolening, dan is het antwoord niet even gemakkelijk. Het hangt namelijk af van uw contract, dat kan verschillen per kredietverstrekker. Een autolening is een lening met een specifieke bedoeling, namelijk de financiering van een auto. Dat is ook de reden waarom u aan de bank moet aantonen waarvoor u het geld gebruikt. Soms dient de auto als onderpand. Zo mag de bank de auto in beslag nemen als u de lening niet op tijd afbetaalt. 

Toch is het geen verloren zaak om uw nieuwe of tweedehands auto te verkopen met een lopende autolening. De bank wil simpelweg dat u de lening afbetaalt. Als het verkopen van de auto u in staat brengt om de lening af te betalen, dan is het mogelijk dat de bank akkoord gaat. Ga daarom in gesprek met uw bank en onderhandel of het mogelijk is de auto te verkopen. Of de bank akkoord gaat zal afhangen van de bank zelf en de details van uw huidige situatie. 

Conclusie 

Het is in ieder geval van belang dat u tijdens de aanvraag van uw lening alvast vraagt naar alle voorwaarden voor het verkopen van uw auto voordat de lening voorbij is. Vanzelfsprekend moet u het contract ook goed doorlezen, waarin kan staan dat u de auto onder geen enkele voorwaarde mag verkopen voordat de lening is afbetaald.  

Als u na de verkoop van uw auto een nieuwe autolening neemt, dan kan u best vooraf alle autoleningen vergelijken en simuleren zodat u zo voordelig mogelijk uitkomt.