Kan je jouw auto verkopen met een lopende lening?

|Posted by | Auto, Leningen
Tags: , ,

auto verkopen

Veel autobezitters met een lopende lening zullen zich wel eens afvragen of het eigenlijk wel mogelijk is om hun wagen te verkopen. Het afsluiten van een krediet komt immers vaak met heel wat beperkingen, waardoor dat niet altijd even gemakkelijk zal zijn. Wij leggen je daarom uit in welke gevallen het mogelijk is om je auto te verkopen met een lopende lening en hoe je dat best kan aanpakken. 

Wil je jouw auto verkopen? 

Het is niet ongewoon dat je een lening afsluit voor het financieren van je wagen. En het is ook niet ongewoon dat je jouw auto enkele jaren opnieuw wilt verkopen. Misschien breidt je gezin uit, wil je jouw wagen ruilen voor een elektrische variant of ben je gewoon toe aan iets nieuws? Wat de reden ook is, je bent van plan om een nieuwe auto te kopen terwijl de lopende lening van je oude auto eigenlijk nog afbetaald is. Wat zijn de mogelijkheden?

Heb je een autolening? 

Wanneer je de wagen gefinancierd hebt met een autolening, is het niet altijd even gemakkelijk om je auto te verkopen met een lopende lening. Een autolening is namelijk een lening met een specifiek doel en daarom bedoeld voor de financiering van de auto en eventuele aanverwante kosten zoals een autoverzekering. Bij de aanvraag van jouw krediet moet je daarom aan de bank kunnen aantonen waarvoor je het geld gebruikt. De auto dient dan als onderpand. Zo mag de bank jouw wagen in beslag nemen als je de lening niet op tijd afbetaalt. 

Het hangt af van jouw kredietverstrekker en het contract of je jouw nieuwe of tweedehands auto mag doorverkopen met een lopende lening. Toch gaan sommige banken waarschijnlijk akkoord als je de autolening dan volledig en onmiddellijk terugbetaalt. Zorg er dus voor dat je genoeg geld verdient aan de verkoop om het resterende leenbedrag in één keer terug te betalen. Ga wel eerst in gesprek met je bank om te vragen of onderhandelen of dit mogelijk is. 

Pas op: In geval van vervroegde terugbetaling kan de bank een wederbeleggingsvergoeding aanrekenen. Dat is een soort boete voor de inkomsten die ze mislopen. De wederbeleggingsvergoeding bedraagt maximaal 1% van het vervroegd afgeloste bedrag als het contract nog meer dan een jaar loopt, en maximaal 0,5% van het vervroegd afgeloste bedrag als het contract nog minder dan een jaar loopt.

Heb je een persoonlijke lening? 

Met een persoonlijke lening is het heel gemakkelijk om je auto te verkopen met een lopende lening. Dit type krediet kan immers voor alle doeleinden worden gebruikt, wat inhoudt dat de bank geen bewijzen vraagt en ook geen zeggingskracht heeft. Je kan dus gewoon je auto verkopen en met de opbrengst een nieuwe auto kopen en de lening afbetalen. Je kan de persoonlijke lening afbetalen volgens de vastgelegde termijnen, maar je kan het bedrag ook vroegtijdig terugbetalen aan de bank. Zo bespaar je geld op de lening, al kan de bank ook hier een wederbeleggingsvergoeding voor aanrekenen. 

Een persoonlijke lening voor de financiering van je auto is hoe dan ook niet aan te raden, omdat de rentevoeten veel hoger liggen dan die van een autolening. De bank heeft namelijk geen controle op jouw uitgaven en neemt dus een groter risico.

Conclusie 

Het is belangrijk dat je tijdens de aanvraag van je lening alvast vraagt naar alle voorwaarden voor het verkopen van jouw auto voordat de lening afgelost is. Vanzelfsprekend moet je het contract goed doorlezen, waarin kan staan dat je de auto onder geen enkele voorwaarde mag verkopen met een lopende lening. 

Als je na de verkoop een nieuwe lening afsluit om je nieuwe auto te financieren, kan je best vooraf een autolening simulatie doen om de goedkoopste te vinden

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.