De banken vrezen voor de toekomst – terecht?

|Posted by | Nieuws
Tags: , ,
banken

De banken zien geen goede toekomst tegemoet. Voor de eerste helft van het jaar waren de resultaten nog goed, maar zeker voor volgend jaar willen banken meer inkomsten halen uit hun bestaande inkomstenposten en nieuwe inkomstenbronnen aanboren.

Dat er een historisch lage rente is, is algemeen bekend. Door de lage rente op hun leningen staat hun marge onder druk. Hun kosten verlagen door verder te morrelen aan de spaarrente kunnen veel banken niet meer, want hun spaarrente ligt al dicht tegen het wettelijk minimum van 0,11%.

Banken hebben verschillende mogelijkheden om hun inkomsten verhogen. Zo kunnen ze:

  • De marge op hun leningen hoger zetten, waardoor de kredietkost niet even sterk daalt als hun financieringskost om dat geld op de markt op te halen. Daarmee kunnen banken hun marge stelselmatig opkrikken zonder dat de klant daar iets van merkt, zolang hun financieringskost laag blijft natuurlijk. Een manier om dit te doen is het basisrentetarief hoger te zetten, een andere manier is om minder uitzonderingen hierop toe te staan voor goede klanten.
  • Bestaande kostenposten duurder maken, zoals bijvoorbeeld de dossierkosten op hypothecaire kredieten en herfinancieringen, zoals bij BNP Paribas sinds 1 september. Ook kosten voor basisdiensten, bijv. kosten voor rekeningen en transactiekosten, staan ter discussie.
  • Klanten doen betalen voor advies, zoals al geopperd werd door de CEO van Crelan, bijvoorbeeld bij beleggingen.
  • Meer producten verkopen aan klanten met hogere rendementen voor de bank, zoals beleggings- en verzekeringsproducten. Zo willen sommige banken klanten aanzetten een deel van hun spaargeld op langere termijn te beleggen met de belofte van een hoger rendement. Bij Belfius bijvoorbeeld brachten commissies op ondermeer beleggings- en verzekeringsproducten dit jaar al 256 miljoen euro in het laatje. Dit blijft (voorlopig) wel nog lager dan de rente-inkomsten (974 miljoen euro).

Het wordt nochtans moeilijk voor de banken op de Belgen aan het beleggen te krijgen. Op dit moment kiest de Belg nog liever voor de zekerheid van de zichtrekening en het spaarboekje. Daarnaast beleggen veel mensen in vastgoed, wat door velen als een van de weinige nog waardevaste beleggingen wordt gezien.

2016 wordt dus een cruciaal jaar voor de banken, waarin hun verdienmodel wel eens grondig dooreen geschud zou kunnen worden. Al tonen de resultaten van het eerste halfjaar van 2016 dat ze nog een stevige winstbuffer hebben om deze storm te doorstaan.

Avatar

Over Jeroen Beysens

Jeroen is een financiële expert en een ondernemer in hart en nieren. Hij geeft u graag slimme tips om te besparen in het leven.