Banker Talk #10: “MeDirect is de pure speler die beleggen toegankelijk wil maken voor iedereen, overal en op elk moment” (Tim Rooney, CEO bij MeDirect)

|Posted by | Nieuws
Tags: , ,
Banker Talk MeDirect

Tussen het steeds gevarieerder wordende aanbod van online banken in België, is er één bank in het bijzonder die zich positioneert als “wealth tech”, anders gezegd, een bank die de huidige technologie wil benutten om jou rijker te maken. Geen kantorennetwerk hier: alles gebeurt online, via de website of via de mobiele applicatie. MeDirect onderscheidt zich vooral van andere online banken door zijn beleggingsfunctie waarmee je gemakkelijk kunt beleggen in een breed scala van financiële producten zoals beleggingsfondsen, aandelen en ETF’s. 

MeDirect is al acht jaar actief in België en een echte concurrent voor de traditionele banken geworden. Tim Rooney, CEO van MeDirect, was zo vriendelijk om ons in een interview uit te leggen hoe MeDirect zich positioneert en wat hun sterke punten, waarden en toekomstplannen zijn. 

Een toepassing om jouw geld te sparen, maar ook om het te beleggen. 

Tim Rooney over het basismodel van MeDirect: “MeDirect geeft je controle over jouw beleggingen en biedt je de mogelijkheid om jouw geld daar in te zetten waar het het meest opbrengt, waar je ook bent, dankzij onze applicatie.” Hij legt deze resoluut digitale positionering uit, en hoe ze er tot nu toe in geslaagd zijn om meer dan 60.000 Belgen aan te trekken. 

“Vandaag zijn de rentevoeten op spaarrekeningen vaak te laag om echt geld op te leveren. Sommige spaarrekeningen hebben zelfs een rente die lager is dan de inflatie, met als gevolg spaargeld dat na verloop van tijd aan waarde verliest. Belgen zijn dus steeds meer op zoek naar alternatieven, en zoeken uiteraard naar oplossingen zoals beleggen in aandelen, effecten of fondsen allerhande. MeDirect wil hen een eenvoudige oplossing bieden om snel transacties uit te voeren, zonder naar een loket te moeten gaan of een afspraak te maken in een bankkantoor. Je kiest waar je jouw geld in steekt door je eigen beleggingsportefeuille samen te stellen via de applicatie. Dit is wat we “wealth tech” noemen, want het idee is om je te helpen je vermogen te beheren en te laten groeien met behulp van een mobiele applicatie.”

Een portefeuille op basis van je profiel 

Tim Rooney verklaart dat niet iedereen zijn geld belegt op dezelfde manier. “Sommigen houden van risico, anderen willen een korte termijn rendement, en nog anderen willen er zeker van zijn dat hun belegging ook een maatschappelijk verantwoorde impact heeft en niet wordt gebruikt om onethische industrieën te financieren. Aangezien elk profiel anders is, zal ook elke portefeuille anders zijn.” Hij voegt hier nog aan toe: “Daarom stelt MeDirect voor om je te helpen bij het samenstellen van een portefeuille die aan jouw eisen voldoet, terwijl je de controle houdt over jouw transacties.”

Twee sleutelwoorden: luisteren en reageren 

Hoe blijf je voorop in een steeds veranderende industrie? Tim Rooney legt het uit: Er zijn twee dingen die belangrijk zijn om te blijven innoveren in de wealth tech sector. Ten eerste, luisteren naar klanten en weten wat ze nodig hebben, zowel in termen van producten als in termen van de functionaliteit van de applicatie. Als er iets ontbreekt, zijn het de gebruikers die het ons zullen laten weten.

Tim Rooney, CEO van MeDirect

Ten tweede geeft de relatief kleine omvang van MeDirect (in vergelijking met de grote financiële instellingen) een groot voordeel: wanneer het nodig is om iets aan te passen, te veranderen of nieuwe functies aan de applicatie toe te voegen, gaat dat heel snel. Tussen het verzoek om een nieuwe functie toe te voegen en de implementatie ervan zitten slechts een paar dagen, omdat de processen eenvoudiger en korter zijn dan bij de grote banken.” 

Tot slot onthult Tim Rooney nog een laatste geheim waar hij trots op is: “In plaats van een externe dienst te gebruiken om de applicatie te ontwikkelen, wordt alles intern gedaan en de ontwikkelaars die aan de applicatie werken komen uit zeer competitieve achtergronden zoals de videogame- of online casino-industrie. Daarom neem ik getalenteerde medewerkers in dienst die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen en capabel zijn, ook al zijn ze in eerste instantie niet bekend met de financiële wereld. Daardoor worden upgrades onmiddellijk verwerkt en kan MeDirect zich snel aanpassen aan de eisen van zijn klanten.” 

“Belgen zijn dus steeds meer op zoek naar alternatieven, en zoeken uiteraard naar oplossingen zoals beleggen in aandelen, effecten of fondsen allerhande. MeDirect wil hen een eenvoudige oplossing bieden om snel transacties uit te voeren, zonder naar een loket te moeten gaan of een afspraak te maken in een bankkantoor.”

Het einde van de traditionele banken ? 

Je zou kunnen denken dat met de opkomst van online banken en hun aantrekkelijke aanbiedingen de grote traditionele banken overbodig zouden worden. Maar Tim Rooney denkt van niet. “Ten eerste”, zegt hij, “moet je nederig zijn: de grote instellingen zijn nog steeds reuzen vergeleken met online banken zoals MeDirect.” “Maar wat belangrijker is”, gaat hij verder, “is dat er eigenlijk voor iedereen plaats is op de markt. Simpelweg omdat eenvoudige verrichtingen wel via de smartphone kunnen, maar voor een grote of complexe beslissing, zoals een hypothecaire lening, een afspraak met een bankier in een kantoor, nog steeds de norm is. Belgen willen beide: eenvoudige en snelle transacties via hun smartphone en gepersonaliseerde assistentie via persoonlijke ontmoetingen voor complexere transacties. Twee verschillende behoeften voor twee verschillende soorten spelers.” 

Waarom is online beleggen zo populair? 

In de eerste plaats zijn de Belgen, zoals hierboven uitgelegd, op zoek naar nieuwe alternatieven om hun geld te laten groeien. Maar ze willen ook meer controle over hun beleggingen. In plaats van hun bank te laten beslissen over hun beleggingen, verkiezen ze zelf te kunnen beslissen waarin ze beleggen. Met een applicatie die transacties vereenvoudigt, hebben ze die mogelijkheid. “Natuurlijk”, zoals Tim Rooney opmerkt, “heeft de Covid-crisis ook geholpen om de beweging te versnellen. Door het telewerken hebben individuen meer tijd gekregen om zich met hun persoonlijke financiën bezig te houden en online bankieren heeft hier, net als andere sectoren, van kunnen profiteren ondanks een voor iedereen moeilijke en ongelukkige periode.” 

Een evoluerende vraag naar beleggingsproducten in een zorgwekkende mondiale context

Belgen hebben ook begrepen dat financiën een belangrijke rol te spelen hebben in de strijd tegen de klimaatverandering, de vervuiling, de ongelijkheid, enz. “Nu duidelijk is geworden dat de levensgewoonten moeten veranderen, willen ze via hun beleggingen ook een positieve impact hebben op de maatschappij, door zelf de sectoren te kiezen waarin ze hun spaargeld investeren. Deze vrijheid om zelf te kiezen, dankzij een vereenvoudigd en snel proces, spreekt steeds meer gebruikers aan. Dit is een punt dat MeDirect in zijn aanbod van diensten en producten benadrukt. De behoeften van de downstreamgebruikers worden stroomopwaarts aan de fondsbeheerders gemeld, en MeDirect ziet erop toe dat de aangeboden producten aan bepaalde ethische regels voldoen. Bijvoorbeeld: geen sectoren met dubieuze praktijken, noch sectoren die onethisch handelen”, verklaart Tim Rooney nader.

Wat zijn de volgende stappen voor MeDirect? 

Zonder al te veel te verklappen, maakt Tim Rooney de volgende grote stappen voor MeDirect bekend. “Ten eerste zullen we, om transacties nog makkelijker te maken, binnenkort een eigen debetkaart lanceren. Er komen ook nieuwe functies en online oplossingen om je financiële vermogen beter te beheren, want we willen luisteren naar haar klanten en haar toepassing blijven verbeteren. Wat leningen betreft, bereiden we ons ook voor om hypothecaire leningen aan te bieden in samenwerking met een grote verzekeringsmaatschappij. Een complexer product om aan te bieden, maar een dat goed lijkt te werken in Nederland. Omgekeerd lijkt het in België aangeboden model rijp genoeg om binnenkort over de Nederlandse grens te worden geëxporteerd.”

TopCompare en MeDirect: een gemeenschappelijke missie 

Op de vraag wat hij vindt van vergelijkingsplatformen als TopCompare, sluit Tim Rooney het interview af met de volgende woorden: Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er. Als je op zoek bent naar de beste spaarrekening voor een maandelijks spaarplan, de informatie is er. In termen van gemak voor de klant, denk ik dat dat een groot voordeel is in de markt.” Het is dus een gedeelde missie die TopCompare en MeDirect willen vervullen: het leven voor gebruikers gemakkelijker maken om zelfvoorzienend te worden en de financiële beslissingen te nemen die het beste bij hun wensen en behoeften passen.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.