Banker Talk #13: “MiiMOSA werd opgericht om het gebrek aan financiering in de landbouwsector aan te pakken” (Caroline Jonckheere, Country Manager Belgium MiiMOSA)

|Posted by | Financiën, Nieuws
Tags: ,
Banker Talk MiiMOSA

MiiMOSA wil als crowdfundingplatform het grootste probleem in de landbouw- en voedselsector aanpakken: het gebrek aan financiering. Op het platform kunnen particulieren investeren in projecten via crowdfunding of crowdlending. Toch zijn ze meer dan enkel een financieringsplatform. “We willen mensen ook opvoeden omtrent de landbouw- en voedselsector en de transitie die moet plaatsvinden in beide sectoren”, zegt Caroline Jonckheere, Country Manager Belgium bij MiiMOSA. 

Wat is MiiMOSA? 

Caroline Jonckheere, Country Manager Belgium: MiiMOSA is een crowdfundingplatform en werd opgericht in 2015 in Frankrijk. Sinds 2018 bestaan we ook in België. Onze oprichter Florian Breton is opgegroeid in een familie die actief was in de wijnindustrie. De omgeving waarin hij opgroeide, gaf hem een passie voor de landbouwsector. Toch heeft hij naast zijn studies eerst iets totaal anders gedaan, want hij ging werken voor grote communicatiebedrijven in Frankrijk. Na enkele jaren besloot hij een onderneming op te richten rond het grootste probleem voor de landbouwsector in de wereld: het gebrek aan financiering. Landbouwers hebben veel financiële middelen nodig, maar hebben het steeds moeilijker om toegang te krijgen tot die financiering, hetzij via banken of andere middelen. Daarom heeft hij MiiMOSA opgericht.

Hij breidde het concept ook uit tot de voedingssector, aangezien landbouw en voeding twee sectoren zijn die dicht bij elkaar liggen. MiiMOSA begon met crowdfunding als enige product, wat goed werkte en drie jaar geleden zijn we dan ook in België begonnen. Eerst met crowdfunding en nadien ook met crowdlending.

Wat is het verschil tussen crowdlending en crowdfunding? 

Crowdlending werd drie jaar geleden in Frankrijk gelanceerd, waarbij burgers geld lenen aan een project en in ruil daarvoor een rentevergoeding ontvangen. Intussen hebben wij in Frankrijk enkele zeer grote fondsenwervingsprojecten kunnen uitvoeren. De fondsenwerving in Frankrijk ligt gemiddeld rond de 200.000 euro. In België zijn we deze zomer gestart met crowdlending en hebben we er al een eerste project mee gefinancierd. Wij zijn nu op zoek naar nieuwe projecten om te financieren.

Vandaag stellen we op MiiMOSA zowel crowdlending als crowdfunding projecten voor. Bij crowdfunding doen mensen een financiële donatie waarvoor ze iets terugkrijgen: een product, een ervaring, een bezoek aan het project, enz.

Halen jullie enkel kapitaal op bij particulieren of ook bij andere ondernemers of investeerders? 

Ons doel is echt om particulieren de kans te geven om projecten te ondersteunen, om hen de toegang te geven tot investeringen of een deel van hun spaargeld te gaan investeren in impactvolle projecten. En dat met een interessante rentevoet, want de huidige rentevoet bedraagt gemiddeld ongeveer 4%, wat veel hoger is dan de officiële rente van 0,11% op Belgische spaarboekjes. Maar voor grotere projecten met hoge fondsenwervingen zullen we ook institutionele investeerders, fondsen of business angels inschakelen. 

Zijn er bepaalde risico’s voor mensen die het geld lenen en zijn er garanties? 

De investering is niet gegarandeerd aangezien de spaarders de reële economie ondersteunen. De landbouw is echter het werkterrein waar het wanbetalingspercentage het laagst is (ongeveer 3%). Bovendien voeren wij een grondige analyse uit van de projecten die wij steunen en selecteren wij slechts 5% van de ontvangen projecten.

Wat zijn de voordelen voor landbouwers of voedselbedrijven die via MiiMOSA op zoek gaan naar financiering voor hun projecten? 

Een groot voordeel is dat wij geen borgsom vragen, wat betekent dat zij hun persoonlijke bezittingen, zoals hun huis of hun bedrijf, niet in gevaar hoeven te brengen. Bovendien kunnen zij alles via ons platform financieren, ook bijvoorbeeld een behoefte aan liquiditeit. Een ander groot voordeel is dat een campagne via MiiMOSA niet alleen een financieringscampagne is, maar ook een communicatie- en marketingcampagne. Door hun project te laten financieren, kunnen zij er ook onmiddellijk over communiceren en zo nieuwe klanten bereiken en nieuwe partnerschappen creëren. Ons commissietarief is misschien hoger dan wanneer je een lening bij een bank zou afsluiten, maar je krijgt ook veel meer dan alleen financiering. 

Waarom is het belangrijk voor particulieren om geld te lenen aan landbouw- en voedselbedrijven? 

Wij zijn meer dan alleen een financieringsplatform. Wij willen de mensen ook informeren over de voedsel- en landbouwsector en de overgang die in beide sectoren moet plaatsvinden. Daartoe hebben wij partnerschappen opgezet met particuliere spelers zoals Carrefour en Crelan, omdat dit bedrijven zijn die een grote invloed op de sector hebben. Deze partnerschappen kunnen verschillende doelstellingen hebben. Zo zullen wij Carrefour helpen om meer biologische en lokale producten in zijn winkels te verkopen. Hiervoor zijn wij op zoek naar kleine plaatselijke producenten of bestaande producenten die willen overschakelen op biologische productie, maar niet over de financiële middelen beschikken om dat nu al te doen. Als investeerder op MiiMOSA heb je niet alleen een financiële impact, maar steun je ook de projecten van privéspelers.

Dit is vaak de reden waarom mensen bij MiiMOSA komen investeren: zij willen duurzame en impactvolle projecten steunen. De rentevoet is een beetje de kers op de taart. Wij raden altijd aan om de beleggingen te diversifiëren, zodat mensen niet te veel van hun spaargeld bij MiiMOSA beleggen; om in verschillende zaken te beleggen in plaats van al hun eieren in één mand te leggen… Het grootste voordeel voor beleggers is dat ze hun geld niet op hun spaarrekening laten slapen, maar het een positieve bestemming geven door het in volledige transparantie in de reële economie te beleggen, met de rentevoet als een bonus.

Jullie hebben al één crowdlendingproject in België gefinancierd. Merken jullie dat er veel belangstelling is bij de Belgische particulieren? 

Voor het eerste crowdlendingproject in België hebben we onze bestaande community in België aangesproken. Deze gemeenschap bestaat uit 15.000 burgers en hebben we opgebouwd via onze crowdfundingprojecten. Toen we het eerste crowdlendingproject lanceerden, een brouwerij in Brussel, deden we dus een beroep op onze gemeenschap, die positief reageerde. Wij vertrouwen er ook op dat projectleiders hun directe netwerk erbij betrekken. Daarom moeten zij ook communiceren en bekendheid geven aan hun project.

Crowdfunding is al bekend in België en de rest van de wereld. Het wordt ook meer en meer gebruikt om fondsen te werven voor projecten in de landbouwsector. Bij MiiMOSA hebben we tot nu toe vierhonderd crowdfundingprojecten en één crowdlendingproject ondersteund. Crowdlending wordt geleidelijk aan democratischer in België.

Ons doel zal zijn een zo groot mogelijk aantal burgers bewust te maken van het belang om hun spaargeld te bestemmen voor duurzame projecten. Voor mij is het ook een manier van doen die volledig in overeenstemming is met het oplossen van de klimaatproblemen waarmee we vandaag worden geconfronteerd. Als we willen dat er iets verandert, moeten burgers duurzame projecten actiever steunen. Alle kleine steentjes leveren een waardevolle bijdrage. Het is een voortdurende uitdaging, maar je voelt wel de belangstelling van de Belgische bevolking. 

Kunnen we stellen dat het een troef is dat mensen bij jullie weten waar het geld wordt geïnvesteerd? Als we het geld op een spaarboekje parkeren, weten we niet exact wat de bank daarmee doet. 

Dit is inderdaad een van de belangrijkste voordelen van crowdlending en crowdfunding: transparantie. De investeerder kan een project steunen op basis van een bepaald thema of op basis van de geografische ligging. Zij weten precies naar welk project hun geld gaat. 

Jullie zijn voornamelijk actief in Wallonië en Brussel. Zijn jullie ook actief in Vlaanderen of zijn er plannen om naar Vlaanderen te komen? 

Oorspronkelijk bestonden wij alleen in Wallonië en Brussel, voornamelijk in Wallonië omdat daar de meeste landbouwprojecten zijn. Deze zomer zijn we ook uitgebreid naar Vlaanderen. We zijn ook bezig met onze eerste fondsenwerving in Vlaanderen. Een mooi project van € 20.000. Gemiddeld halen crowdfundingprojecten in België € 10.000 op, dat is twee keer zoveel. Wij zijn zeker bereid om meer Vlaamse projecten te steunen.

Het doel voor elk project is natuurlijk om 100% van het geld in te zamelen. Wat gebeurt er als de doelstelling niet wordt gehaald? 

Voor crowdfundingprojecten werken we met verschillende mijlpalen of doelstellingen. Voor het project van € 20.000 in Vlaanderen was de eerste mijlpaal € 10.000 en pas daarna gingen we over naar de tweede mijlpaal. De voorwaarde voor de financiering is dat zij ten minste 60% van de eerste mijlpaal bereiken. In dit geval moest dus minimaal € 6.000 worden bijeengebracht voordat wij het geld aan de projecteigenaars konden overmaken. Als de 60% niet wordt gehaald, worden alle mensen die geld hebben gegeven terugbetaald en heeft de projecteigenaar geen kosten.

Wat crowdlending betreft, is het streefcijfer dat online wordt gezet, werkelijk het streefcijfer dat moet worden bereikt opdat de fondsen worden vrijgegeven. Wij kunnen ook overeenkomen om met een lager eerste niveau te beginnen, maar onder specifieke voorwaarden. 

Het is dus wel een alternatief voor de traditionele lening? Het hoeft geen tweede keuze te zijn, want het kan ook dienen als eerste keuze, voornamelijk voor kmo’s en kleinere bedrijven dan? 

Voor de projectleiders die wij begeleiden, is financiering via MiiMOSA een echte keuze. Wij bieden hen een eenvoudige, snelle en flexibele financiering. Bovendien geven wij hen toegang tot onze gemeenschap van 15.000 leden om te communiceren over hun aanpak. Ten slotte geven we hen toegang tot ons ecosysteem van partners, zoals Crelan, met wie we veel projecten medefinancieren. 

Is er een fiscaal voordeel weggelegd voor mensen die dat doen? 

Met de Winwinlening, bijvoorbeeld, zijn er regionale belastingvoordelen die de overheid aan particulieren biedt. Op MiiMOSA financieren wij echter regelmatig projecten van KMO’s, wat betekent dat investeerders zijn vrijgesteld van de 30% roerende voorheffing. Dit geldt voor de eerste € 15.000 per jaar gedurende vier jaar, wat de investering interessant maakt.

Hoe sta je tegenover financiële vergelijkingssites zoals TopCompare? 

Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen. Vandaag bieden jullie nog niet veel informatie over investeringen, maar ik denk dat het wel iets is waar mensen naar op zoek zijn. Mensen zien ook wel in dat het nodig is om geld te gaan investeren, omdat ze door hun geld op hun spaarboekje te laten slapen de inflatie niet tegengaan waardoor ze geld verliezen. Iedereen ziet wel de noodzaak, maar heel veel mensen weten niet hoe ze eraan moeten beginnen en ik denk dat TopCompare wel een middel kan zijn waar mensen informatie kunnen vinden. Daarom denk ik dat het een goed idee is om alternatieve financieringsplatformen voor te stellen, zoals MiiMOSA.

Tip: Ontdek onze nieuwste categorie ‘beleggen’ en kom meer te weten over hoe je jouw geld kan investeren in:

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.