Bankieren vanop uw smartphone

|Posted by | Lifestyle
Tags: , , ,

Bankieren

Terwijl u vroeger nog naar de bank moest om uw bankzaken te beheren, heeft bankieren via het internet de laatste jaren volledig ingang gevonden. Dit ging nog een stapje verder door de opkomst van de smartphone. In 2015 waren er wereldwijd zo’n 2 miljard smartphonegebruikers. Dat is ongeveer 35% van de wereldbevolking. De banken hebben hierop ingespeeld door apps voor mobiel bankieren te ontwikkelen, zodat u voortaan uw rekeningen kan beheren met uw smartphone. Nu wordt er wereldwijd al meer dan een derde van online betalingen via mobiel bankieren gedaan.

Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van deze apps? Zijn ze wel veilig? En welke banken hebben de beste mobiele applicaties?

Voordelen van mobile banking voor u en de bank

Mobiele bank apps hebben verschillende voordelen. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor de bank. Zo kunt u snel en zo vaak als u zelf wilt kijken hoeveel geld u nog op uw rekening heeft staan, in de gaten houden waar u uw geld allemaal aan uitgeeft en makkelijk geld overschrijven

De app biedt ook voordelen voor de bank. Zo scheelt het de bank een hoop papierwerk en geld om een bankkantoor open te houden. Daarnaast kan de bank zich 24/7 beschikbaar maken voor de klant, wat de klantenrelatie ten goede komt. Tenslotte proberen banken zich zo te profileren als draaischijf van al uw bankzaken.

Lees ons artikel: Hoe revolutie in de bankensector uw leven makkelijk zal maken

Veiligheid voorop!

Een aantal mensen hebben nog hun twijfels over de veiligheid van bank apps. De banken willen er echter voor zorgen dat de apps even veilig zijn als hun online banking systeem. Dit door bijvoorbeeld identificatie via de kaartlezer, via vingerafdruk of een paswoord of pascode.

Daarnaast zijn er een aantal zaken die u zelf in de hand hebt om misbruik van uw mobiele app te voorkomen:

  • Log altijd uit als u stopt met het gebruiken van de app. De app zal wel meestal na enige tijd automatisch uitloggen, maar dat betekent dat iemand met slechte bedoelingen een paar minuten heeft om zijn slag te slaan
  • Vermijdt een publiek wifi netwerk, en verkies uw thuisnetwerk of dat van uw eigen netwerkprovider.
  • Gebruik een moeilijke code of wachtwoord; bij voorkeur niet hetzelfde als van uw smartphone.
  • Download altijd de nieuwste versie van de applicatie voor de laatste security updates.
  • Stel een maximumbedrag in dat u kan overschrijven naar externe rekeningen.
  • Mocht u uw smartphone kwijt raken, bel dan direct het noodnummer van uw bank om uw mobiele app te blokkeren.
  • Maak geen gebruik van een jailbroken telefoon. Deze omzeilen het beveiligingssysteem.

Lees ook: 7 tips om veilig online te winkelen

De Belgische bank apps om te bankieren

Ook in België worden mobile apps meer en meer gebruikt. Maar welke functionaliteiten bieden deze vandaag? In de tabel hieronder vergeleken wij de mobiele apps van de vier grootste financiële instellingen.

Bankieren

 

De toekomst

Het mobiel bankieren wordt steeds belangrijker en bank apps doen er alles aan om de beste en meest gepersonaliseerde app te ontwikkelen. Zo ziet u bij de mobile app van Chase, de beste mobile app in Amerika in 2015, afbeeldingen van New York City wanneer u in New York bent, afbeeldingen van Spanje zodra u in Spanje bent, etc. op uw achtergrond verschijnen.

Daarnaast delen grote banken zoals Citigroup en Capital One hun data al met andere bedrijven om een meer gepersonaliseerde dienst te kunnen aanbieden. Door betaalgegevens te analyseren, krijgen klanten speciale aanbiedingen die passen in hun bestedingspatroon wanneer ze bijvoorbeeld hun favoriete winkel passeren.

Het mobiel bankieren is nog steeds in ontwikkeling, maar belooft ons leven nog een stuk makkelijker te maken als we ten allen tijde onze persoonlijke financiën kunnen nagaan en beheren. Zo willen banken ook de tijd om over te schrijven naar andere banken verkleinen en gezichtsherkenning invoeren. De mobiele toekomst lacht ons toe!

Lees ook ons artikel: Hoe betaalt u in België zonder cash?

btn_CC_1_DUTCH

Sofie van der Does

Over Sofie van der Does

Gepassioneerd door marketing, internationale business en vreemde talen. Met veel plezier deelt ze haar kennis over persoonlijke financiën en helpt u geld besparen!