Belemmeren stijgende prijzen renovatieplannen?

|Posted by | Renovatielening
Tags: ,
Energiebesparende renovatie

Met de stijgende energieprijzen zoekt iedereen naar oplossingen om energie te besparen. Een energiebesparende renovatie kan je factuur stevig doen verlagen. Maar hoe kan je deze investering financieren? En willen we die grote kost eigenlijk wel maken? 

Om dat te weten te komen, hebben we bij TopCompare een enquête gedaan bij 1.300 Belgen in samenwerking met het onderzoeksbureau Profacts. Wij zetten de belangrijkste inzichten en tips voor je eigen energetische renovatie op een rij.  

Nog steeds torenhoge energieprijzen

Er lijkt maar geen einde te komen aan de stijgende energieprijzen. Voor een doorsnee gezin met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 1.600 kWh overdag en 1.900 kWh ‘s nachts, klokte de elektriciteitsprijs in mei 2022 af op 1.605,04 euro voor een jaarcontract. Dat is nog net niet het dubbele dan een jaar eerder toen de prijs 943,96 euro bedroeg (mei 2021). 

Voor aardgas moet een gezin nog dieper in de buidel tasten. Voor een gemiddeld gezin met een jaarlijks gasverbruik van 17.000 kWH ligt de prijs in mei 2022 op 2.268,12 euro. Dat is een stijging van net geen 50% ten opzichte van mei 2021 toen de prijs op 1.175,57 euro lag. 

Belgen renoveren vooral om energiefactuur te verlagen

Met die stijgende energieprijzen is het logisch dat steeds meer Belgen naar oplossingen zoeken om hun factuur te verlagen. Het meeste kan men waarschijnlijk besparen met het energiezuiniger maken van de woning. En dat hebben ook veel van onze landgenoten begrepen. 

Zo heeft bijna een op de twee Belgen (48,7%) al geïnvesteerd in een of meer energiebesparende maatregelen aan zijn woning. De energiefactuur laten dalen, is daarvoor de belangrijkste reden, gevolgd door het verbeteren van het wooncomfort. Om zijn woning energiezuiniger te maken, kiest de Belg voornamelijk voor isolatie. Dakisolatie staat daarbij met stip op nummer één als populairste duurzame renovatie, gevolgd door raamisolatie en muurisolatie. Ook zonnepanelen blijven enorm populair. 

Dat is niet verwonderlijk als je weet dat je met isolatie wellicht de grootste besparing kan doen. Met het vervangen van je oude ramen door hoogrendementsglas (HR++) of driedubbel glas (HR+++) kan je zo’n 40% kan besparen. Ook met dakisolatie verlaag je jouw factuur met wel 25 à 30%. 

Amper interesse in energiezuinige renovatie ondanks energiecrisis 

Met deze besparingen in het achterhoofd is het dan ook verwonderlijk dat 47,8% van de Belgen geen energiebesparende renovatie overwegen ondanks de stijgende energieprijzen. De vraag is natuurlijk of gezinnen nog budget overhouden om aan deze investeringen te denken. Met de aanhoudende inflatie zijn namelijk ook onze winkelkar, brandstoftank en restaurantbezoeken duurder geworden, om er nog maar een paar op te noemen. 

Slechts een op de vier overweegt (25,6%) daadwerkelijk om te investeren in een energiezuinige woning met de energiecrisis in het achterhoofd. Al is er ook voor hen slecht nieuws nu de prijzen van verschillende grondstoffen de pan uitswingen. Zo zijn onder andere de prijzen voor hout, glas en isolatiemateriaal gestegen, waardoor renoveren fors duurder is geworden.

Verschillende leningen voor de financiering

Toch is er nog hoop als jij jouw renovatiedromen wilt realiseren. Hoewel sparen nog steeds het klassieke antwoord (56,3%) voor de meerderheid van de Belgen is, kan ook een lening je helpen om jouw project te financieren. Belgen die lenen, doen dat vooral met een groene lening (12,1%), een opname in het woonkrediet (10,8%), een persoonlijke lening (10,3%), een renovatielening (10,2%) of een wederopname van de huidige hypothecaire lening (6,6%). 

Maar wat zijn de verschillen ook alweer tussen deze verschillende kredieten? 

  • Groene lening: Dit krediet dient specifiek voor de financiering van energiebesparende maatregelen aan je woning. Je kan van een zeer voordelige rentevoet genieten, maar moet als voorwaarde wel offertes of aankoopbewijzen van jouw energiezuinige investeringen aan de bank voorleggen. De rentevoet komt bij de meerderheid van de kredietgevers niet boven de 2% uit. 
  • Opname in woonkrediet: Als je een hypothecaire lening aanvraagt voor de aankoop van jouw woning, kan je meteen het bedrag dat je nodig hebt voor je renovatie mee opnemen. Zo leen je in één keer een bedrag tegen dezelfde rentevoet, bij dezelfde bank en met dezelfde voorwaarden.  
  • Persoonlijke lening: Een lening waarmee je al jouw persoonlijke projecten kan financieren zonder dat je aan de bank bewijzen moet voorleggen. Daardoor ligt de rentevoet een stuk hoger. In theorie is dit dus niet de voordeligste optie voor jouw renovatie.  
  • Renovatielening: Met deze lening kan je verbouwingen in en rondom je woning financieren. Ook deze lening is niet specifiek bedoeld voor energiezuinige maatregelen, maar is eerder geschikt voor wie bijvoorbeeld droomt van een nieuwe badkamer of keuken. De rentevoeten liggen immers wat hoger dan die van een groene lening. 
  • Wederopname van woonkrediet: Als je een lopende woonlening hebt en een renovatie wilt uitvoeren, kan je het bedrag dat je al hebt afgelost (of een deel ervan) terug opnemen. Dat is voordelig omdat je geen aktekosten betaalt en leent tegen de huidige rentevoeten. 

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Wie investeert in energiebesparende renovaties, kan bovendien ook steun krijgen van zijn regionale overheid, provincie, gemeente of netbeheerder in de vorm van premies en subsidies. Zo bestaan er premies voor dakisolatie, verwarmingsinstallatie, sanitair en dergelijke. Hoewel 84,4% van de Belgische renoveerders zegt op de hoogte te zijn van het bestaan ervan, heeft slechts iets meer dan de helft van hen (51,5%) er ook daadwerkelijk een aangevraagd voor zijn energiebesparende renovatie. 

Wie aan de premievoorwaarden voldoet, kan nochtans rekenen op een extra duwtje in de rug. De meeste renoveerders die een subsidie ontvingen, kregen namelijk een bedrag dat lag tussen de 1.100 en 2.500 euro (22,6%) of tussen de 501 en 1.000 euro (22,2%). Ook jij kan jouw premie aanvragen via jouw regionale overheid (Vlaanderen, Brussel, Wallonië). 

Conclusie

Hoewel je met een energiebesparende renovatie een hoop geld kan besparen – zeker tijdens de huidige energiecrisis -, overwegen niet alle Belgen het nu alles duurder wordt. Toch is het nog steeds een slimme investering en kunnen verschillende leningen en subsidies je helpen om je project te financieren. 

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.