Belgen blijven naar hun bankkantoor stappen… Maar voor hoelang nog?

|Posted by | Nieuws
Tags: ,
bankkantoor

Uit cijfers van Febelfin blijkt dat de Belgen op vlak van online banking duidelijk nog achterstaan ten opzichte van hun noorderburen.

België conservatiever dan Nederland

Slechts 26% van de Belgen doet alle bankverrichtingen volledig online. In Nederland is dit 59%. Dit kan mede verklaard worden door het feit dat er bij onze noorderburen 6 keer minder fysieke bankkantoren zijn dan bij ons. In België zijn er 592 bankkantoren per miljoen inwoners, terwijl er in Nederland slechts 108 zijn per miljoen inwoners. Ook is er sprake van een grotere concurrentie tussen banken in België dan bij onze noorderburen. Wilt u als Nederlander een krediet aangaan in België? Dan wordt u niet bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) genoteerd, wat handig is voor mensen die (tijdelijk) met een negatieve BKR codering zitten.

Online banking wint aan populariteit

Online banking evolueert in België niet zo snel als in Nederland, maar wint wel degelijk aan populariteit. De helft van de Belgen bankiert zowel online als in een fysiek bankkantoor, ook wel ‘hybride’ bankieren genoemd. In 10 jaar tijd is het aantal abonnementen op internetbankieren in België gestegen van 3 naar 11 miljoen. Het aantal gebruikers van mobiele apps van banken is in 5 jaar tijd gestegen van 140.000 naar 3 miljoen.

Wat met de bankkantoor?

Het is een kritische periode voor de fysieke bankkantoren. Een bankkantoor openhouden is een grote kost voor de bank, maar steeds minder mensen stappen nog echt naar de bank omdat ze liever aan online banking doen. Recent heeft bijvoorbeeld ING België besloten om de helft van haar kantoren te sluiten en 3.000 medewerkers te ontslagen. Eén van de belangrijkste redenen die ING hiervoor aanhaalt, is de kost van de fysieke bankkantoren die niet meer verantwoord is aangezien steeds meer gebruikers overschakelen naar digitaal bankieren. ING België volgt duidelijk het voorbeeld van haar Nederlands moederbedrijf ING.

Vanessa Ciliberti

Over Vanessa Ciliberti

Vanessa is gepassioneerd door marketing en communicatie. Ze deelt met alle plezier haar advies over hoe u uw persoonlijke financiën kan beheren.