Hoe je bankgegevens beschermen tegen digitale fraude in 2022

|Posted by | Financiën
Tags: , ,


Terwijl de wereld steeds verder digitaliseert, verzenden we steeds meer data op het internet. Als deze data geen degelijke bescherming heeft, is het mogelijk dat de informatie wordt onderschept. Vandaar dat je erg voorzichtig moet zijn met je bankgegevens, aangezien je geld digitaal gestolen kan worden. De huidige gevaren zijn vooral hacken, kredietkaartfraude en phishing.

Volgens de meest recente cijfers van de bankenfederatie Febelfin is fraude via phishing wereldwijd toegenomen sinds het begin van de coronacrisis. Fraudeurs konden in de loop van 2020 met maar liefst 34 miljoen euro aan de haal gaan. Het aantal fraudegevallen met phishing liep dat jaar op tot 67.000. Dat is vijf keer meer dan in 2019. Phishing is een populaire fraudetechniek waarbij oplichters je telefonisch, via mail of via een chatapplicatie (zoals WhatsApp) contacteren om zo je financiële gegevens te achterhalen.

Vraag is wat je kan doen om te vermijden dat je zelf het slachtoffer wordt van digitale fraude. TopCompare geeft een aantal voorbeelden van gevaarlijke situaties en hoe je deze kan voorkomen.

1. Verbinden met een openbaar wifi-netwerk

Als je een connectie maakt met een openbaar netwerk om toegang te verkrijgen tot het internet, ben je niet verzekerd van een veilige verbinding. Je activiteit wordt mogelijk bekeken door iemand die je logingegevens kan kopiëren. Door je bankgegevens of de inloggegevens bij een webshop over te nemen, kan iemand in jouw naam aankopen doen.

Advies: Pas op voor nep wifi netwerken
Een netwerk met een vreemde naam of zonder wachtwoordbeveiliging kan een nep netwerk zijn. Je kan doorverwezen worden naar een kwaadwillige website waar je gegevens worden gestolen. Gebruik daarom een antivirus app op je smartphone en doe je financiële zaken thuis of op een vertrouwd netwerk.

2. Een kwetsbare computer gebruiken

Als je wachtwoord te makkelijk is of als je computer niet de laatste beveiligingsupdates heeft, kan iemand anders toegang krijgen tot je systeem. Zo kunnen je bankgegevens, identiteit en andere gevoelige informatie worden overgenomen. Vervolgens kan er geld worden gestolen of je kan het doelwit van afpersing worden.

Advies: Bescherm jezelf met sterke wachtwoorden en antivirus programma’s
Gebruik voor je wachtwoord geen geboortedatums, namen (zelfs niet van huisdieren) of andere voor de hand liggende informatie. Gebruik alfanumerieke wachtwoorden met minstens acht karakters en gebruik niet altijd hetzelfde wachtwoord. Als je het makkelijk voor jezelf wilt maken kan je letters vervangen met cijfers en andere leestekens en hoofdletters gebruiken. TopCompare wordt bijvoorbeeld T0pCoMp@r3. Zorg er verder voor dat je de laatste versie van je antivirusprogramma hebt en dat je af en toe een scan uitvoert om potentiële virussen te verwijderen.

3. Aantrekkelijke e-mails openen

Wanneer je e-mails met aantrekkelijke aanbiedingen ontvangt, is er een grote kans dat het bedrog is. Vooral als je aanbiedingen krijgt om snel veel geld te verdienen, is het meestal een poging tot phishing. Phishing is een praktijk waarbij criminelen hopen dat je gevoelige data zoals wachtwoorden invult. Vaak vermommen de oplichters zich als vertrouwde bedrijven, zoals financiële, en hopen dat je een schadelijke link opent. De oplichters doen zich soms ook voor als een financiële instelling.

Advies: Herken oplichting
Open geen e-mails waarin je ongeloofwaardige aanbiedingen ziet of als je wordt gewaarschuwd over het verlies van uw account bij een bank of bekende website. Dit zijn meestal pogingen tot phishing. Let ook op de kwaliteit van de tekst en logos. Als de mail opvallende onjuistheden bevat, is het waarschijnlijk nep.

4. Criminelen op tweedehandssites

Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat criminelen ook erg actief zijn op tweedehandssites. In 2021 kregen ze 872 meldingen van slachtoffers en gingen criminelen met bijna 500.000 euro aan de haal. Ze doen zich voor als een geïnteresseerde koper en vragen aan de verkoper om een miniem bedrag (zoals 0,01 euro) over te schrijven naar een rekeningnummer die ze je bezorgen via een betaallink. Ze doen dit naar eigen zeggen omdat ze op die manier je correcte naam en rekeningnummer hebben. In de praktijk leidt die link je naar een malafide site waar criminelen je bankgegevens stelen.

Advies: Schrijf als verkoper nooit geld over
Als verkoper moeten er sowieso alarmbellen afgaan wanneer de koper vraagt om geld over te schrijven naar zijn rekeningnummer. Een koper zal dit in de praktijk nooit vragen. Klik ook nooit op een link die je niet vertrouwt.

5. Website zonder veiligheidscertificaat bezoeken

Als een bezochte website geen veiligheidscertificaat heeft, is het mogelijk dat deze schadelijk is voor je computer. Hackers kunnen zo kwaadwillige software op je computer installeren zonder dat je iets opmerkt om vervolgens je bankgegevens over te nemen.

Advies: Controleer veiligheidscertificaten
In België zijn er weinig soorten veiligheidscertificaten. Het meest bekende certificaat is echter BeCommerce. Websites met dit certificaat zullen veilig zijn. Als je een webshop bezoekt, zijn er een aantal andere betrouwbare veiligheidscertificaten Fia-Net, Chamber-Trust, LabelSite en WebCert. Let er ook op dat websites een “https” adres moeten hebben in plaats van “http”

6. Rondlopen in drukke gebieden

Wie een bank-of kredietkaart heeft waarmee hij contactloos kan betalen, moet extra op zijn hoede zijn. Tegenwoordig kan een oplichter met behulp van applicaties de gegevens van dergelijke kaarten stelen. De dief hoeft je niet eens aan te raken. Hij hoeft alleen in de buurt te zijn en kan de informatie contactloos scannen, ook als de kaart in de broekzak, portemonnee of handtas zit.

Advies: Investeer in een anti-scan kredietkaart houder
Er zijn speciale portemonnees en houders om je kredietkaart te beschermen tegen piraterij. Deze voorwerpen blokkeren draadloze NFC en RFID signalen, die worden gebruikt om informatie van je kaart te stelen. Bescherm jezelf ook tegen fysieke diefstaf door je tas voor je te dragen of door je handen voor je zakken te houden.

In dit digitaal tijdperk moeten wij extra goed opletten bij het gebruik van onze data. Dit is vooral belangrijk als het gaat om bankgegevens. Om verrassingen te voorkomen is het slim om je financiën van dichtbij op te volgen. Als je een kredietkaart hebt, neem dan contact op met de financiële instelling om extra veiligheidsmaatregelen aan te vragen. Zo kan je bijvoorbeeld een twee-staps-verificatiesysteem instellen voor online betalingen. Als je ooit verdachte transacties ziet op je account, neem dan direct contact op met de verstrekker van je kaart. Zo kan je verdere fraude voorkomen en een vergoeding krijgen voor de diefstal. Als je nog geen kredietkaart hebt, dan kan je op onze website alle kredietkaarten vergelijken voor de laagste prijs en de beste extra’s.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.