9 makkelijke tips om uw energierekening te verlagen

|Posted by | Lifestyle
Tags:

energierekening“Een beter milieu begint bij uzelf”, deze slogan moet u niet onbekend in de oren klinken. We leven in een consumptiemaatschappij. We hebben onbeperkte toegang tot dingen die voor ons vrij normaal zijn als water, gas en elektriciteit. Toch gaan we hier lang niet altijd zorgzaam mee om. Naast het feit dat we door bewust om te gaan met energie het milieu helpen, kunnen we ook nog eens onze energierekening verlagen. Wij hebben enkele kleine, maar effectieve tips voor u op een rij gezet.

Tevens kunt u via ons vergelijkingstool kijken naar diverse (energie)leningen.

Lees ons artikel: Verstandiger omgaan met uw financiën

Verwarming

Niets is fijner dan na een koude winterdag thuis komen in een warm huis. We stoken het liefst de verwarming hoog op. Echter, hiermee stoken we ook onze energierekening op. De ideale temperatuur is 19 à 20 graden. Wanneer u uw verwarming met een graad verlaagt, kunt u al snel 6 tot 7% besparen op uw energiefactuur. Wanneer u van 22 naar 19 graden gaat is dat zelfs 20%.

Lees meer: verstandiger omgaan met uw financien

Thermische isolatie

Het klinkt wellicht als een logisch iets, sluit ’s nachts gordijnen en luiken. Dit is niet alleen bevorderlijk voor uw nachtrust maar ook vermindert dit het warmteverlies via de ramen met 30 tot 50%. Zeker tijdens koude winters kan dat bepalend zijn voor de hoogte van uw energierekening. Hang geen gordijnen voor de radiatoren of laat ze er niet boven hangen. Anders verwarmt u het raam in plaats van de kamer.

Airconditioning

Niets is zo lekker als de verkoeling op te zoeken tijdens een warme zomerdag. Wellicht overweegt u om een airconditioningsinstallatie te nemen in uw huis. Houd er rekening mee dat dergelijke installaties 2x zoveel elektriciteit verbruiken dan een wasmachine die drie keer per week wordt gebruikt. Het kan zelfs 25% schelen op uw energierekening.

Planten

Planten zijn niet alleen een aanwinst voor de inrichting van uw huis, ze voegen ook waarde toe. Door planten in uw huis te hebben, is er meer zuurstof aanwezig. Wanneer u uw planten plaatst tegen gevels of op het dak regelen ze de temperatuur en vochtigheid op een natuurlijke wijze, zowel in de zomer als in de winter.

Kookpan afdekken

Tijd en energie besparen? Zet het deksel op uw kookpannen wanneer u aan het koken bent. Het eten wordt sneller gaar en warm. Daarnaast voorkomt u overmatig warmteverlies en bespaart u tot 50% per maaltijd aan energie.

Lees ons artikel: Goedkoop boodschappen doen

Wassen op een lage temperatuur

De techniek staat voor niets. Wasmachines worden steeds beter en ook milieuvriendelijker. Programma’s van 60 en 40 graden volstaan tegenwoordig ruimschoots. Ook de mode industrie werkt aan de kwaliteit van zijn producten. 30 graden volstaat tegenwoordig prima. Wist u dat met een programma van 40 graden, u 70% energie bespaart in vergelijking met een wasbeurt van 90 graden?

Spaarlampen

Een spaarlamp zorgt voor een lichtsterkte die minstens 4 keer hoger is dan een klassieke lamp. Een spaarlamp zorgt al snel voor een besparing van maar liefst 75% tot 80%. Bovendien is de levensduur vaak stukken hoger. Wellicht betaalt u er meer voor, maar dit wordt snel terugverdiend.

Douche versus bad

Heerlijk uitrusten in bad is natuurlijk een van de geneugten in het leven. Echter is het een goed idee dit enkel te doen bij speciale gelegenheden. Met het nemen van een douche gebruikt u ongeveer 40 liter water. Wanneer u een bad neemt 100 tot 130 liter water.

Controleer uw bandenspanning

Wellicht niet een van de tips die u hier zou verwachten, maar aan vervoer geven Belgen ook een energiebudget uit. Een tip die u veel geld kan besparen is het controleren van uw bandenspanning. Goed opgepompte banden voorkomen slijtage en overmatig verbruik (een druktekort van 0,14 is al snel goed voor een extra verbruik van 1% aan brandstof). Daarnaast verhoogt het ook nog uw veiligheid.

Met deze tips kunt u aanzienlijk geld besparen in uw dagelijks leven. Het zijn slechts kleine aanpassingen aan uw leefgewoontes.

Wilt u het groter aanpakken en overweegt u bijvoorbeeld zonnepanelen om uw energierekening drastisch te verlagen, lees dan meer over de mogelijkheden van een groene lening.

Twijfel niet om alle financiële instellingen te vergelijken en zo de lening te vinden die het beste aan uw behoeften zal voldoen.

A. Maalderink

Over A. Maalderink

Ze is een ervaren lifestyle blogger. Ze voorziet u graag van haar kennis over het besparen van geld op Topcompare.be.