Bespaar geld met de juiste betaalkaart op vakantie

|Posted by | Uncategorised
Tags: , ,

betaalkaart
De zomer is begonnen en de drang om op vakantie te gaan groeit exponentieel. U hebt daarentegen waarschijnlijk minder zin in de kosten die gepaard gaan met de vakantie. Om een beetje te helpen kijken we naar de transactiekosten van uw betaalkaart. Kunt u beter betalen met een kredietkaart of bankkaart in het buitenland? In de analyse van TopCompare.be wordt gekeken naar de verscheidene betaalkaarten en zal u ook zie dat het een verschil maakt of u binnen de eurozone of erbuiten op reis gaat.

Vliegtickets, benzine, hotels, restaurants, shoppen… Er zijn genoeg redenen om uw kaarten te gebruiken. Het is echter niet zo simpel om te weten welke kaart het best is voor iedere situatie. eisen per betaalkaart verschillende transactiekosten, zowel binnen als buiten de Europese Unie (zie de tabel onderaan het artikel voor exacte cijfers).

Lees ons artikel: Top 3 van de beste kredietkaarten voor uw profiel

De Euro is uw vriend

Als u in de Eurozone reist, dan zijn al uw betalingen, ongeacht of u met een bank- of kredietkaart betaalt, gratis. Voor een geldopname met een bankkaart (als de geldautomaat niet vraagt om een kredietkaart), zijn er meestal ook geen kosten. Enkel BNP Paribas Fortis vraagt € 0,10 per opname, bij CBC / KBC is dat € 0,20 en Record Bank € 0,70.

Wanneer u een kredietkaart voor geldopnames gebruikt, betaalt u wel extra. De banken bepalen hun opnamekosten aan de hand van een formule die kan bestaan uit een vaste bedrag en/of een percent op het opgenomen bedrag.

  • Als u meestal kleine bedragen opneemt, dan kunt u het best kiezen voor kredietkaarten met een laag vast of minimum bedrag, zoals de kaarten van Deutsche Bank, Nagelmackers, Keytrade Bank, VDK Spaarbank of Record Bank.
  • Als u echter vooral grote bedragen opneemt, dan wilt u lagere procentuele kosten, zoals bij de kredietkaarten van Crelan, CBC / KBC, Keytrade Bank, Record Bank of VDK Spaarbank of kaarten met een enkel een vast bedrag zoals bij Deutsche Bank, Argenta of CPH Bank.
Buiten de eurozoneBetalingOpname
Simulatie voor €200BankkaartKredietkaartBankkaartKredietkaart
Argenta€ 3,00€ 3,00€ 3,00€ 8,00
Deutche Bank€ 3,00€ 3,00€ 5,50€ 5,50
Europabank€ 4,48€ 1,40€ 5,48€ 5,90
VDK Spaarbank€ 2,65€ 2,80€ 5,80€ 7,80
CPH Banque€ 3,30€ 2,80€ 5,30€ 7,80

Buitenlandse valuta

Wanneer u een betaling uitvoert met uw betaalkaart buiten de Eurozone, gebruik dan een kredietkaart. Ten eerste zijn de transactiekosten lager dan bij een bankkaart. Daarnaast wordt uw kaart in de meeste landen geaccepteerd door meer winkels.

Op vakantie wilt u uiteraard zo weinig mogelijk zorgen. De meest interessante betaalkaarten voor betalingen van € 100 zijn Belfius, CPH Bank, Europabank, Keytrade Bank, Nagelmackers, Record Bank en VDK Spaarbank. Als u toch een bankkaart wilt gebruiken, kies dan voor een betaalkaart van Argenta of Deutsche bank, aangezien deze banken per transactie slechts € 1,50 vragen.

Verder is het belangrijk om te weten dat de opname van geld buiten de Eurozone zeker niet goedkoop is. Het is wel voordeliger dan om uw bankkaart te gebruiken en niet uw kredietkaart. Waarom? Het antwoord is simpel: met een Visa of MasterCard betaalt u een vast bedrag (ongeacht de grootte van uw geldopname) en het percentage van de wisselmarge en soms nog een bedrag aan de buitenlandse bank, wat ook procentueel wordt besloten. Met bankkaarten is de kostenstructuur hetzelfde, maar dan goedkoper.

De meest aantrekkelijke bankkaart voor geldopname is die van Argenta (u betaalt enkel 1,50%) en voor kleine bedragen kunt u ook CPH, Keytrade Bank en Record Bank overwegen. Als dit soort betaalkaart niet wordt geaccepteerd, dan bieden de kredietkaarten van Deutsche Bank en Record Bank het beste alternatief voor kleine geldopnames. Voor grotere bedragen gebruikt u het best de kredietkaarten van Deutsche Bank, CPH and Europabank.

Lees ons artikel: 3 tips om globetrotter te worden zonder blut te raken

Conclusie

Binnen de eurozoneBuiten de eurozone
BetalingBeidenKredietkaart
OpnameBankkaartBankkaart

Nu u een beter idee hebt van de verschillende betaalmogelijkheden en hun kosten, kunt u gerust het aanbod van kredietkaarten bekijken met onze vergelijkingstool om de meest geschikte kaart te vinden.