Betalen in het buitenland: welke kaart gebruikt u het beste?

|Posted by | Kredietkaart
Tags: ,

betalen in het buitenland

Welke bank- en kredietkaarten hebben de laagste transactiekosten, binnen en buiten de eurozone? Een vraag die wel eens de kop opsteekt als u moet betalen in het buitenland. TopCompare.be vist het voor u uit!

Welke kosten?

De transactiekosten aangerekend door uw bank, zowel bij de debetkaart als de kredietkaart, zijn de volgende:

 • Kosten, in de vorm van een vast bedrag of van een % op het bedrag dat u betaalt/opneemt. Deze kosten worden voornamelijk bij geldopname aangerekend.
 • Wisselmarge, een % bovenop de wisselkoers, telkens wanneer u in vreemde munten betaalt of vreemde deviezen opneemt.

Betalen in het buitenland: binnen de eurozone

   • Betalingen in de eurozone zijn zowel bij bank- als kredietkaarten gratis.
   • Geldopname met de gewone bank- of debetkaart is doorgaans ook gratis, enkel grootbanken BelfiusBNP Paribas Fortis en KBC/CBC, en Record Bank rekenen een kleine bijdrage die varieert tussen €0,10 en €0,70 per geldopname buiten het eigen bankautomatennetwerk.
   • Welke kredietkaart het goedkoopst is voor geldopname, hangt af van de bedragen die u afneemt. Neemt u kleine bedragen af, dan bent u best af met een kredietkaart met een laag vast of minimum bedrag, zoals de kredietkaarten van Deutsche BankNagelmackers, Keytrade Bank of Record Bank. Als u hogere bedragen afhaalt, dan kijkt u best naar de kaarten met een lage percentagekost of enkel met een vast bedrag, zoals die van Deutsche Bank, Argenta, Bpost Bank of CPH.

Betalen in het buitenland: buiten de eurozone

 • Betalingen buiten de eurozone zijn niet per se duurder met een kredietkaart dan met een debetkaart, en u kan er bovendien ook bij veel meer handelaars mee terecht. De kredietkaarten met wisselkosten onder 1,50% zijn die van Belfius, CPH, Europabank Mastercard, Keytrade Bank, Nagelmackers en Record Bank. Waar u met uw gewone betaalkaart kan betalen, is de Argenta debetkaart een goede optie als u moet betalen in het buitenland. De bank rekent namelijk geen extra kosten aan.
  • Geldopname buiten de eurozone is niet goedkoop, maar wel doorgaans het goedkoopst met een debetkaart. Het interessantst is de bankkaart van Argenta (Argenta rekent geen kosten aan), en voor kleinere bedragen die van CPH, Deutsche Bank, Europabank, Keytrade Bank en Record Bank. Als u dan toch niet met uw debetkaart terecht kunt, dan bieden Deutsche Bank en Record Bank u de goedkoopste oplossing voor opname van kleinere bedragen met uw kredietkaart. Voor grotere bedragen kijkt u best naar de kredietkaarten van Deutsche Bank, maar ook van Argenta, BNP Paribas Fortis, CBC/KBC, CPH en Hello Bank.betalen in het buitenland

betalen in het buitenland