Betalen met smartphone? Het is mogelijk!

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,

betalen met smartphone

De eerste commerciële mobiele telefoon was 30,5 cm groot en had een antenne. U kon er slechts enkele minuten mee bellen en het koste u omgerekend €6.500. Dit was in 1983. Meer dan tien jaar later, in 1994, kwam de eerste smartphone. Hier kon u mee bellen, faxen, e-mailen en spelletjes spelen. En waar zijn we nu? Een hypermoderne smartphone die alles kan. De smartphone is op dit moment de plaats van de computer aan het overnemen. We kunnen de smartphone niet meer wegdenken uit ons leven en dragen hem altijd met ons mee. Zou het daarom niet geweldig zijn als we betalen met smartphone? En dat is mogelijk! Wij leggen het u uit.

Lees ook ons artikel: Hoe betaalt u in België zonder cash geld?

Hoe kan u dit gebruiken?

Op dit moment zijn er 2 manieren om te betalen met uw smartphone. Dit is de betaling met NFC of betalen met QR-code.

Near-Field Communication (NFC)

Betalen via NFC is mogelijk wanneer uw telefoon en de betaalterminal bij de handelaar waar u betaalt beschikt over de NFC technologie. NFC is een methode die op korte afstand (een aantal centimeter) gegevens kan uitwisselen. Ook moet u een betaalapp downloaden die toelaat mobiel te betalen, zoals Samsung Pay, Apple Pay of Android Pay of via de app van uw eigen bank. Bij Iphone is het alleen mogelijk om met Apple Pay te betalen omdat de Iphone geen andere “wallets” toelaat. Wallets bij elke app zijn de digitale portefeuilles waar u uw kaarten aan kunt toevoegen.

Het mobiel betalen werkt vrij eenvoudig. U houdt uw telefoon tegen de betaalterminaal en de betaling is volbracht. Dit werkt hetzelfde als de contactloze betaling met de bankkaart, maar dan zonder de pincode. Bij een bedrag boven de €25 wordt meestal wel een pincode gevraagd, maar dat hangt van uw bank af.

Quick response code (QR code)

Een andere manier om met te betalen met smartphone is met de QR code. Om dit te doen moet u ook een app downloaden, zoals die van SEQR, Bancontact of van uw eigen bank. Ondermeer Belfius, KBC/CBC, ING en BNP Parisbas Fortis hebben de Bancontact app al in hun eigen bancaire app geïntegreerd. Deze app moet u vervolgens koppelen aan uw zichtrekening van een deelnemende bank. De winkel waar u uw spullen koopt, moet u natuurlijk een QR code kunnen aanbieden. Als u wilt betalen met smartphone, scant u de QR code, toetst u de pincode of paswoord in en uw betaling is volbracht. U krijgt vervolgens een bevestiging op uw telefoon.

Er bestaan verschillende apps waarmee u QR-betalingen kunt uitvoeren zoals SEQR en Bancontact. Bancontact is veruit de meest bekende en gebruikte app. Onder andere de volgende banken laten toe om een zichtrekening te verbinden aan deze app:

  • Belfius
  • BNP Paribas Fortis
  • ING Bank
  • KBC/CBC
  • FINTRO
  • AXA Bank
  • VDK Bank

Lees ook ons artikel: bankieren vanop uw smartphone

Met welke telefoon kan ik deze technologieën gebruiken?

De NFC-chip zit nog slecht op enkele telefoons. Daarnaast is het ook mogelijk om een NFC-chip te kopen en deze op uw telefoon te plakken. Daarnaast moet uw telefoon over de volgende app en functionaliteiten beschikken:

  • Apple Pay: Voor Apple Pay heeft u een Iphone 6 of hoger nodig en uw bank moet zich hebben aangesloten bij Apple Pay.
  • Samsung Pay: Om gebruik te kunnen maken van Samsung Pay heeft u een Samsung smartphone nodig en de bank moet zich hebben aangesloten bij Samsung Pay. De Samsung S6, S6edge, S7 en S7edge beschikken over de NFC technologie. Met Samsung Pay kunt u ook bij betaalautomaten betalen die niet over NFC technologie beschikken, via de zogenaamde Magnetic Secure Transmission. Dit is een methode om een magneetstrip na te bootsen door de telefoon een klein magnetisch veld te laten generen. Als de telefoon naast de kaartlezer wordt gehouden, wordt dit herkend als een kaart met magneetstrip.
  • Android Pay: Android Pay is mogelijk op Android telefoons met Android 5.0 of hoger. Bij alle NFC terminals kunt u hiermee betalen.

Het gebruik van de QR code is mogelijk op elke telefoon die apps kan downloaden en een camera heeft die QR codes kan lezen.

Lees ook ons artikel: de 3 beste apps om uw budget te beheren

Waar kan ik betalen met smartphone?

Bij alle winkel die NFC technologie aanbieden kunt u betalen. Er zijn ondertussen steeds meer grote winkels die dat aanbieden. Een voorbeeld is Carrefour, Ikea en Torfs.

U kunt de Bancontact app ondertussen gebruiken bij meer dan 1.000 verkooppunten, waaronder Mobile Vikings, Kinepolis, Colruyt. Ook kan u de Bancontact app op sommige websites gebruiken voor online betalingen.

Er zullen in de toekomst steeds meer winkels volgen.

En de (r)evolutie gaat door…

Betalen met smartphone is booming en ontwikkelt zich steeds verder. Het is waanzinnig wat wij ondertussen allemaal met onze smartphone kunnen. De Bancontact app is bijvoorbeeld op dit moment ook aan het experimenteren met etalageshopping. Wanneer u een leuke hoed in de etalage ziet hangen, scant u de QR code die zich op het raam bevindt, betaalt u en de hoed wordt per post naar u opgestuurd. Het wordt ons alleen maar makkelijker gemaakt…

Lees ook ons artikel: 7 tips voor veilig online winkelen

Wanneer u nog een betaalmiddel zoekt die u verschillende voordelen biedt, twijfel niet om onze vergelijkingstool te gebruiken om de kredietkaart te vinden die bij u past. Wie weet kunt u met uw betaalmiddel ook wel betalen met smartphone.

Kredietkaarten

Sofie van der Does

Over Sofie van der Does

Gepassioneerd door marketing, internationale business en vreemde talen. Met veel plezier deelt ze haar kennis over persoonlijke financiën en helpt u geld besparen!