Bitcoins en cryptomunten: wat moet u erover weten?

|Posted by | Financiën
Tags: ,

bitcoins

Alhoewel cryptomunten nog niet zo lang geleden een onbekend fenomeen voor velen waren, zijn virtuele munten de laatste jaren enorm in opkomst gekomen. Vooral de Bitcoins kennen een groot succes, met een koers die recent nog de grens van 15.000 Amerikaanse dollar heeft overschreden. Maar wat maakt de Bitcoins nu zo aantrekkelijk? TopCompare.be verduidelijkt de werking achter virtuele munten voor haar lezers.

Bitcoins: cryptomunten als betalingsmiddel

Wat zijn Bitcoins nu juist? Deze cryptomunten fungeren als een betalingsalternatief voor de traditionele munten die wij gewoonlijk gebruiken, aangezien de munten geen fysieke ondersteuning kennen. Virtuele munten werken met een gedecentraliseerd systeem, wat betekent dat de transacties van particulier naar particulier gebeuren, ofwel van koper naar verkoper. Zo’n netwerk wordt ook wel een peer-to-peer netwerk genoemd. De datastructuur achter de Bitcoins heet blockchain technologie en zorgt ervoor dat de transacties kunnen plaatsvinden. Deze blockchain kan u beschouwen als een openbaar rekeningenregister of grootboek waar alle online verrichtingen gebeuren. Bitcoins worden langzaam maar zeker in steeds meer landen als wettelijk betalingsmiddel erkend.

Het principe achter de Bitcoins

Als men spreekt over cryptomunten, dan zijn Bitcoins de bekendste. De stichter, gekend onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto, heeft de munt gecreëerd in 2008. Sindsdien is het principe achter de Bitcoins altijd hetzelfde gebleven: om de virtuele munten te verkrijgen, moet men ofwel goederen of diensten verkopen in ruil voor Bitcoins, ofwel euro’s inwisselen. Om Bitcoins te kopen, moet men eerst een of meerdere ontvangstadressen aanmaken. Dit kan op een gespecialiseerd platform zoals BitAddress.org, ofwel via een wallet. Zo’n wallet is in feite een elektronische portefeuille waar de ‘sleutels’ van uw Bitcoin-adressen zich bevinden. Een Bitcoin-adres werkt eigenlijk als een zichtrekening. Een wallet creëert automatisch een ontvangstadres voor u. Met deze sleutels kan u de Bitcoins die naar u worden opgestuurd via het internet ontgrendelen.

U kan Bitcoins aankopen in een wisselkantoor (bv. BTCDirect), op een online marktplaats (bv. Bitcoin-otc.com) of via een ruilbeurs (bv. CEX.IO). Als u mensen persoonlijk kent die in Bitcoins handelen, kan u ook daar altijd aankloppen en vragen of ze geïnteresseerd zijn in hun virtuele munten te verkopen. Tot slot bestaan er ook 4 ATM-automaten in België (Gent, Antwerpen en Hasselt) waar u de munt kan aankopen. U ziet, er bestaan genoeg manieren om aan Bitcoins te geraken.

Alle transacties in de virtuele munt worden opgeslagen in de blockchain (ofwel het openbare grootboek). Elke verrichting geeft aanleiding tot een unieke code die wordt verstuurd naar de begunstigde. Deze laatste ontgrendelt de code dankzij de sleutel die zich in de virtuele portefeuille bevindt. De Bitcoins komen vrij en worden bewaard op het ontvangstadres. De begunstigde is nu officieel de eigenaar van de cryptomunten.

Een van de voordelen van de Bitcoins is de snelheid waarmee de transactie gebeurt. Dankzij het openbare grootboek kan de transactie in enkele minuten worden gevalideerd door de gebruikers. Bij een traditionele bankoverschrijving moet u enkele dagen wachten vooraleer u over het geld beschikt.

Welke toekomst hebben cryptomunten?

Tegenover de snelheid van de transacties staan enkele aspecten die virtuele munten minder aantrekkelijk maken. Eerst en vooral schommelt de waarde van Bitcoins enorm volgens de tendens op de markt: de munt is niet stabiel en kan door verschillende parameters sterk fluctueren. Bovendien laat de anonimiteit van de transacties niet toe om de financiën van de gebruikers te controleren. Dit geeft mogelijkheden tot frauduleuze verrichtingen.

Waarom dan toch die hype? Dat kan verklaard worden door de investeringsopportuniteit die de Bitcoins voorstellen: toegankelijk op om het even welk moment via een smartphone of PC, worden ze veelvuldig gebruikt door diverse handelaars. De virtuele munten worden de dag van vandaag op grote schaal aanvaard als betaalmiddel voor een goede reden: beide partijen betalen geen transactiekosten en de verrichting wordt nagenoeg onmiddellijk uitgevoerd.

Als innoverend betaalmiddel zijn Bitcoins momenteel een van de virtuele muntsoorten die als een revolutionair alternatief worden aanschouwd. Maar de complexiteit en schommelingen eigen aan de munt maken het tegelijkertijd een vrij onzeker betaalmiddel voor het grote publiek.

Dit artikel is in samenwerking geschreven met ING.