Black Friday 2021: 5 tips om beter te shoppen

|Posted by | Kredietkaart, Lifestyle
Tags: , ,

Vrijdag 26 november is het zover: Black Friday 2021! De dag waarop winkeliers en handelaars je enorme kortingen aanbieden en koopjesjagers hun slag kunnen slaan.

Ondanks alle kortingen en promoties moet je wel op je portemonnee blijven letten. Door de lage prijzen kan je gemakkelijk uit het oog verliezen hoeveel geld je uitgeeft. Wij geven je daarom enkele tips om beter te shoppen tijdens Black Friday 2O21 zonder dat je in het rood komt te staan.

Wat is Black Friday?

Black Friday, een term die voor het eerst gebruikt werd in 1951, komt oorspronkelijk uit Amerika. De dag werd geïntroduceerd om het begin van het kerstshoppingseizoen in te leiden na Thanksgiving. De naam verwijst naar de typerende drukte in de winkels en op de weg. Later werd het gebruikt om te verwijzen naar het feit dat de winkeliers hun inkomsten zagen stijgen en zo van rode naar zwarte cijfers konden overgaan. Ook in ons land wint Black Friday aan populariteit. In 2020 registreerde Wordline in België een stijging van het aantal online transacties met 40% in vergelijking met Black Friday 2019, en met 105% in vergelijking met het niveau van een gemiddelde vrijdag. Een nieuw record wat Black Friday de populairste dag voor online winkelen in ons land maakte. 

Nu wordt Black Friday gebruikt om de dag aan te duiden wanneer winkeliers torenhoge kortingen aanbieden om klanten naar hun winkels te lokken voor de eindejaarsfeesten. In de Verenigde Staten is Black Friday dan ook de drukste winkeldag van het jaar. Tijdens dit hectische gebeuren, openen de winkels soms om middernacht, vaak om mensen binnen te laten die in lange rijen staan aan te schuiven en mekaar quasi omverlopen om een superkoopje te kunnen doen. In België verloopt het gelukkig een stuk rustiger.

Stel een budget op

Voor Black Friday is het ten eerste essentieel dat je een budget opmaakt zodat je de volgende dag niet schrikt wanneer je jouw bankrekening checkt. Kijk voor het shoppen je bankrekening na en bepaal hoeveel vaste kosten je deze maand nog moet incalculeren. Houd ook rekening met plezieruitgaven zoals etentjes of verjaardagscadeaus en hou daarnaast nog wat geld apart voor onvoorziene situaties. Op die manier kan je bepalen hoeveel geld je uit kan geven tijdens het shoppen.

Verder is het handig om van tevoren een lijstje te maken van de dingen die je wilt kopen en je hier ook aan te houden. Zo voorkom je impulsieve aankopen waar je later misschien spijt van krijgt.

Doe onderzoek online

Voordat je de stad in trekt, kan je best van tevoren even onderzoek doen op het web. Volg de winkels die je interessant vindt op sociale media en houd deze goed in de gaten. Je kan je ook inschrijven op hun nieuwsbrief. Zo blijft je op de hoogte van de kortingen die de winkels op 26 november aanbieden.

Wil je niet al het onderzoek zelf doen? Neem dan een kijkje op de websites blackfridayshoppen.be, blackfridayexpert.be of blackfriday-deals.be. Deze websites houden je op de hoogte van de kortingen tijdens Black Friday. Daarnaast geven ze je ook kortingcodes voor je online aankopen.

De winkels die kortingen aanbieden publiceren de promoties naarmate de dag nadert. Bij deze winkels kan je op dit moment al goeie deals scoren:

En nog vele andere! Steeds meer winkels en ketens in België beslissen om deel te nemen aan dit evenement, een fenomeen dat blijft groeien. Wie weet wat de cijfers zullen zijn voor Black Friday 2021?

Gebruik vergelijkingswebsites

Heb je een product in je hoofd dat je dolgraag wilt kopen? Vergeet dan niet om de prijs van het artikel te vergelijken op de websites van alle verkopers die het product aanbieden. Je kan dit ook doen op een vergelijkingswebsite, zodat je er zeker van bent dat je het product voor de laagste prijs op de kop tikt. Zo’n platformen kunnen je een flink stuk helpen bij het maken van de juiste keuze.

Er zijn tal van vergelijkingssites die je de prijzen laten zien van elke winkel. Kijk eens op de website Vergelijk.be die meer dan 425 winkels voor je vergelijkt in alle productcategorieën.

Gebruik je kredietkaart met cashback

Wanneer je hebt besloten om een product te kopen, kan een kredietkaart met cashback je helpen om geld te besparen. De kaart zorgt ervoor dat je een bepaald percentage van het aankoopbedrag terugkrijgt, of het nu om een online of fysieke aankoop gaat.

Bewaar je betalingsbewijs

Heb je al je aankopen gedaan? Bewaar vooral goed je kassaticketjes. Het kan zijn dat je bij je thuiskomst toch niet helemaal tevreden bent met je aankopen, of dat de cadeautjes of kleren niet helemaal in de smaak vallen. Kortom: je bent niet tevreden. Met een aankoopbewijs is het mogelijk om het geld op je aankopen terug te krijgen of iets anders uit te kiezen. Let op! Vaak zijn er wel voorwaarden verbonden aan de terugbetaling of inwisseling.

Denk je dat jouw huidige kredietkaart niet helemaal bij je past? Gebruik onze vergelijkingsstool om een nieuwe kredietkaart te zoeken die het best bij jouw behoeften past.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.