Black Friday: 5 tips om beter te shoppen!

|Posted by | Kredietkaart, Lifestyle
Tags: , ,

Black Friday

23 november is het zover: Black Friday! De dag waarop winkeliers en handelaars u enorme kortingen aanbieden en koopjesjagers hun slag kunnen slaan.

Ondanks alle kortingen en promoties moet u wel op uw portemonnee blijven letten. Door de lage prijzen kan u gemakkelijk uit het oog verliezen hoeveel geld u op de duur uitgeeft. Wij geven u daarom enkele tips mee voor het shoppen tijdens Black Friday zodat u niet in het rood komt te staan.

Wat is Black Friday?

Black Friday, een term die voor het eerst gebruikt werd in 1951, komt oorspronkelijk uit Amerika. De dag werd geïntroduceerd om het begin van het kerstshoppingseizoen in te leiden na Thanksgiving. De naam verwijst naar de typerende drukte in de winkels en op de weg. Later werd het gebruikt om te verwijzen naar het feit dat de winkeliers hun inkomsten zagen stijgen en zo van rode naar zwarte cijfers konden overgaan. In België zag men een stijging in bedrijfswinsten van 50% tot 80% in 2016 in vergelijking met 2015. De pronostieken voorspelden 27 bestellingen per seconde op deze drukke dag. Interessant, nietwaar?

Nu wordt Black Friday gebruikt om de dag aan te duiden wanneer winkeliers torenhoge kortingen aanbieden om klanten naar hun winkels te lokken voor de eindejaarsfeesten. In de Verenigde Staten is Black Friday dan ook de drukste winkeldag van het jaar. Tijdens dit hectische gebeuren openen de winkels soms om middernacht, vaak om mensen binnen te laten die in lange rijen staan aan te schuiven en mekaar quasi omverlopen om een superkoopje te kunnen doen. In België is het fenomeen voorlopig nog een pak minder bekend en verloopt het veel rustiger.

Stel een budget op

Voor Black Friday is het ten eerste essentieel dat u een budget opmaakt zodat u de volgende dag niet schrikt wanneer u uw bankrekening checkt. Kijk voor het shoppen uw bankrekening na en bepaal hoeveel vaste kosten u deze maand nog moet incalculeren. Houd ook rekening met plezieruitgaven zoals etentjes of verjaardagscadeaus en hou daarnaast nog wat geld apart voor onvoorziene situaties. Op die manier kunt u bepalen hoeveel geld u uit kunt geven tijdens het shoppen.

Verder is het handig om van tevoren een lijstje te maken van de dingen die u wilt kopen en u hier ook aan te houden. Zo voorkomt u impulsieve aankopen waar u later misschien spijt van krijgt.

Doe onderzoek online

Voordat u de stad in gaat, kunt u best van tevoren even onderzoek doen op het web. Volg de winkels die u interessant vindt op sociale media en houd deze goed in de gaten. U kunt u ook inschrijven op hun nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van de kortingen die de winkels op 23 november aanbieden.

Wilt u niet al het onderzoek zelf doen? Neem dan een kijkje op de websites Flipit.comSolden.beSnipsnip.be of Goedkoop.be. Deze websites houden u op de hoogte van de kortingen tijdens Black Friday. Daarnaast geven ze u ook kortingcodes voor uw online aankopen.

De winkels die kortingen aanbieden publiceren de promoties naarmate de dag nadert. Bij deze winkels kunt u op dit moment al goeie deals scoren:

En nog vele andere! Steeds meer winkels en ketens in België beslissen om deel te nemen aan dit evenement, een fenomeen dat blijft groeien. Wie weet wat de cijfers zullen zijn voor Black Friday?

Gebruik vergelijkingswebsites

Heeft u een product in uw hoofd dat u dolgraag wilt kopen? Vergeet dan niet om de prijs van het artikel te vergelijken op de websites van alle verkopers die het product aanbieden. U kan dit ook doen op een vergelijkingswebsite, zodat u er zeker van bent dat u het product voor de laagste prijs op de kop tikt. Zo’n platformen kunnen u een flink stuk helpen bij het maken van de juiste keuze. Wist u trouwens dat er ook een vergelijkingswebsite voor schoenen bestaat?

Er zijn tal van vergelijkingssites die u de prijzen laten zien van elke winkel. Kijk eens op de website Vergelijk.be die meer dan 234 winkels voor u vergelijkt in alle productcategorieën.

Gebruik uw kredietkaart met cashback

Wanneer u heeft besloten om een product te kopen, kan uw kredietkaart met cashback u helpen om geld te besparen. De kaart zorgt ervoor dat u een bepaald percentage van het aankoopbedrag terugkrijgt, of het nu om een online of fysieke aankoop gaat. Zie hieronder een overzicht van de kredietkaarten met cashback van Beobank:

Cashback Maximum cashback (per kalenderjaar) Welkomstgeschenk Jaarlijkse bijdrage Andere voordelen
Beobank Extra World MasterCard 1% casback op al uw aankopen > 100€ en 0,5% op aankopen < € 100 (3% de eerste 3 maanden) €100 €5 als een welkomstgeschenk €5 Aankoopverzekering, beste prijs garantie, verlengde garantie, safe online
Beobank Visa Club 1% op al uw online aankopen (5% de eerste 3 maanden) €200 €5 als een welkomstgeschenk €5 Aankoopverzekering
Beobank Visa 1% op al uw online aankopen (3% de eerste 3 maanden) €200 €5 als een welkomstgeschenk €5 Aankoopverzekering

Bewaar uw betalingsbewijs!

Heeft u al uw aankopen gedaan? Bewaar vooral goed uw kassaticketjes! Het kan zijn dat u bij uw thuiskomst toch niet helemaal tevreden bent met uw aankopen, of dat de cadeautjes of kleren niet helemaal in de smaak vallen. Kortom: u bent niet tevreden. Met een aankoopbewijs is het mogelijk om het geld op uw aankopen terug te krijgen of iets anders uit te kiezen. Let op! Vaak zijn er wel voorwaarden verbonden aan de terugbetaling of inwisseling.

Nu heeft u alle tips die u nodig heeft om niet bankroet te raken tijdens het shoppen op Black Friday. Het enige wat wij u nog kunnen meegeven is: pas op voor uw rug. Het aantal tasjes (en gewicht) kan namelijk flink oplopen. Het is altijd handig om een vriend of vriendin in de buurt te hebben om het gewicht te delen.

Denkt u toch dat de kredietkaart met cashback niet helemaal bij u past? Gebruik dan onze vergelijkingsstool om uit te zoeken welke kredietkaart het beste bij u past.

Sofie van der Does

Over Sofie van der Does

Gepassioneerd door marketing, internationale business en vreemde talen. Met veel plezier deelt ze haar kennis over persoonlijke financiën en helpt u geld besparen!