Brandveiligheid: tips voor een veilig huis

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,

bonnes résolutions

Brand is nog altijd een ernstig en veelvoorkomend probleem in de wereld. In België alleen zijn er zo’n 10.000 huisbranden per jaar die veelal huiselijke schade en zelfs verlies aan levens tot gevolg hebben Toch zijn deze branden niet onvermijdelijk. De kans op brand wordt al snel verkleind door een aantal simpele acties te ondernemen. TopCompare.be helpt een handje met deze belangrijke tips die de brandveiligheid van uw huis kunnen verbeteren.

Let op de verwarming

Het klinkt best logisch, maar één van de grootste oorzaken van huiselijke branden is de verwarmingsinstallatie in het huis. Denk daarbij vooral aan radiatoren, maar ook de open haard. Hierbij wordt hitte gegenereerd dat vanzelfsprekend een risico voor de brandveiligheid van uw woning is. Geen zorgen, u hoeft niet in de kou te zitten voor een veilig huis. Door simpelweg bewust te zijn van brandpreventie kan u het ergste voorkomen.

Ten eerste: zorg er voor dat u nooit brandbare voorwerpen op uw verwarmingsinstallaties plaatst en al helemaal niet als u een elektrische kachel gebruikt. Gooi dus ook geen vochtige kleding op de verwarming en gebruik in plaats daarvan een droger of hang uw kleding op. Als u opmerkt dat uw radiator vreemd gedrag vertoont, kan u best een expert binnen halen voor een controle.

Onderschat daarnaast het brandgevaar van uw schoorsteen niet. Een derde van alle huisbranden wordt door de schoorsteen veroorzaakt. De beste manier van brandpreventie is door de schoorsteen jaarlijks schoon te vegen. Zo voorkomt u de opstapeling van roet en andere brandresten, alsook mogelijke vogelnesten. Bij gebruik van brandhout dat geen twee jaar is gedroogd, zal u iets vaker uw schoorsteen moeten vegen, bijvoorbeeld twee keer per jaar.

Trek ongebruikte stekkers uit

Een andere belangrijke tip voor brandveiligheid is het volledig uitzetten of zelfs loskoppelen van elektrische apparaten. Zo bespaart u energie, zorgt u ervoor dat apparaten geen warmte uitstralen en verkleint u de kans op overbelasting. Soms kan u denken dat een apparaat uitstaat terwijl deze eigenlijk in stand-by mode staat en dus nog steeds een kleine hoeveelheid energie verbruikt. Zolang er hitte ontstaat, kunnen er vonken ontstaan die een brand in de hand kunnen werken.

Houd een oogje op sigaretten en kaarsen

Kaarsen kunnen voor een gezellige sfeer zorgen, maar de kleine vlam van een kaars kan op ieder moment iets in vlam zetten. Zorg daarom voor veilige kaarshouders en laat geen kaarsen branden als er geen volwassene in de kamer is. Hetzelfde geldt voor sigaretten; leg er nooit één neer zonder op te letten. Daarnaast is het altijd beter om de sigaretten uit te doven en in een asbak te plaatsen. Gooi ze dus nooit direct in de prullenbak, ook niet als u denkt dat de sigaret niet meer brandt.

Brandveiligheid in de keuken

Vlam-in-de-pan kan iedereen wel overkomen. Naast het voorkomen van brand is het belangrijk dat u op de juiste manier reageert zodra er iets fout gaat. Raak nooit in paniek. Gebruik een vuurdeken of een ietwat vochtige doek die niet te nat is om een vlam van zuurstof te beroven. Zet het gas en de stroom uit en doe een raam open om verdere gevaren te voorkomen totdat u zeker bent dat de situatie helemaal is opgelost.

Wees overal op voorbereid

Zorg er altijd voor dat u en alle inwoners van uw huis zich bewust zijn van alle mogelijke ontsnappingsroutes. Uw eigendom redden kan belangrijk lijken, maar zodra uw leven in gevaar is, moet u maken dat u wegkomt. Zorg er ook voor dat uw kinderen zich bewust zijn van brandveiligheid en laat geen lucifers of andere gevaarlijke voorwerpen rondslingeren. Zorg ervoor dat uw kinderen toegang hebben tot een lijst met belangrijke telefoonnummers voor het geval dat ze hulp nodig hebben.

Rookmelders zijn bovendien een uitstekende vorm van brandpreventie. De melders detecteren de brand eerder dan u, waardoor u veel meer tijd hebt om de brand te stoppen of om te vluchten als de situatie niet meer controleerbaar is. Het kost u weinig tijd, geld en moeite om een rookmelder te installeren. De melders werken vaak tot 10 jaar en het enige dat u hoeft te doen is de batterijen vervangen.

Als er toch brand is uitgebroken, kan u contact opnemen met uw verzekeraar. Indien u nog geen verzekering hebt, kan u altijd het aanbod van ING verzekeringen bekijken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ING.

Nour Khamis

Over Nour Khamis

Ik combineer mijn journalistieke en financiële ervaring om ingewikkelde geldzaken op een begrijpbare manier uit te leggen.