Bruto naar netto: hoeveel blijft er van jouw loon over?

|Posted by | Financiën
Tags: ,
Bruto naar netto

Wanneer je jouw eerste loonbrief in handen krijgt, ben je waarschijnlijk aangenaam verrast door het bedrag dat helemaal bovenaan prijkt. Helaas blijft daar op het einde van de rit plots veel minder van over door alle belastingen die worden afgehouden. Zo zie je het brutoloon dat je onderhandeld hebt, slinken tot het nettoloon dat uiteindelijk op je rekening belandt. Hoe komt dat en hoeveel blijft er eigenlijk van je loon over? Wij leggen het uit. 

Bruto-netto calculator

Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid en bedrijfsvoorheffing afgehouden. Het bedrag dat uiteindelijk op je bankrekening verschijnt, is je nettoloon. Je betaalt dus een hoop belastingen waardoor er vaak een groot verschil zit tussen je bruto en je netto. De berekening van je nettoloon is eerder ingewikkeld en hangt af van verschillende factoren.

Gelukkig bestaan er verschillende calculators waarmee je jouw bruto kan omzetten naar netto

  • Voor een eenvoudige berekening kan je werken met de bruto-netto calculator van Jobat of Securex
  • Je kan ook een meer gedetailleerde berekening doen via bijvoorbeeld SD Worx. Deze houdt ook rekening met onder andere jouw extralegale voordelen en gezinsinkomen. 

Maar hoe komt het dat je bruto en netto zo sterk verschillen? Wij leggen het stap voor stap uit. 

Brutoloon

Het brutoloon is het loon dat je verdient bij jouw werkgever zonder dat er iets van afgehouden wordt. Het is dit loon dat je onderhandeld hebt tijdens jouw aanwerving en dus in jouw contract staat. Ben je een bediende? Dan wordt je bruto meestal per maand vastgelegd. Voor arbeiders gebeurt dit eerder per uur.

Het brutobedrag omvat naast de vergoeding voor je gewerkte uren, ook de vergoeding voor betaalde afwezigheden (vakantie, feestdagen, ziekte, arbeidsongeval, …), overuren, commissies, bonussen, de eindejaarspremie en extralegale voordelen.

Goed om te weten: Vraag jij je af waarom je brutoloon belangrijk is als het nettobedrag toch hetgene is wat op je rekening verschijnt? Wel, het brutoloon is bepalend voor de berekening van je pensioen, vakantiegeld, dertiende maand en werkloosheidsuitkering. Een laag brutoloon zal je dus vooral later voelen en bij de extraatjes die je doorheen het jaar krijgt.

RSZ-bijdrage

Het eerste dat van je brutoloon afgaat is de bijdrage voor sociale zekerheid ofwel de RSZ-bijdrage. Voor de RSZ bestaat er zowel een werknemers- als werkgeversbijdrage, wat betekent dat jullie allebei een deel van de belastingen betalen. Voor bedienden bedraagt de RSZ-bijdrage 13,07% van het brutoloon, en voor arbeiders 13,07% berekend op 108% van het brutoloon (omdat zij geen RSZ betalen op hun enkel vakantiegeld). Het loon dat je vervolgens overhoudt, is je belastbaar loon.

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid gebruikt deze bijdragen voor het betalen van de pensioenen, werkloosheidsuitkeringen, ziekte-uitkeringen en kinderbijslagen. Als je met pensioen gaat of ziek valt, zie je dus een deel van jouw betaalde belastingen terug. 

Bedrijfsvoorheffing

Dacht je dat er nu al genoeg aan jouw loon werd geknibbeld? Niets is minder waar. Van het belastbaar inkomen wordt immers nog de bedrijfsvoorheffing afgehouden. Het bedrag van de bedrijfsvoorheffing is vastgelegd in schalen en wordt beïnvloed door jouw loonhoogte, gezinssituatie en burgerlijke staat. Heb je bijvoorbeeld kinderen ten laste, ben je alleenstaande (ouder) of ontvang je een werkbonus? Dan heb je recht op een belastingvermindering. Jij en jouw collega die hetzelfde loon hebben, betalen dus niet noodzakelijk dezelfde bedrijfsvoorheffing.

De bedrijfsvoorheffing is eigenlijk een voorafbetaling van de personenbelasting. Het is dus mogelijk dat je bij de eindbelasting nog moet bijbetalen. Als je te veel hebt betaald, trek je uiteraard terug van de belastingen. 

Nettoloon 

Een hele reeks belastingen later is het bedrag dat overblijft jouw nettoloon. Het nettobedrag kan nog verhogen als je van jouw werkgever bijvoorbeeld een vergoeding krijgt voor je gsm, thuiswerken of het openbaar vervoer. Deze extralegale voordelen worden immers niet onderworpen aan RSZ en bedrijfsvoorheffing.

Er zijn echter nog een aantal werknemersbijdragen die van je nettoloon worden afgehouden. Ontvang je bijvoorbeeld maaltijdcheques, rij je met een bedrijfswagen of heb je een groepsverzekering? Dan betaal je hier ook een eigen bijdrage voor. Iedereen betaalt ook de bijzondere bijdrage voor sociale zekerheid gebaseerd op zijn belastbaar gezinsinkomen.

Conclusie

Je brutoloon is vooral belangrijk tijdens loononderhandelingen en voor de hoogte van je pensioen, vakantiegeld, dertiende maand en werkloosheidsuitkering. Toch is het uiteindelijk met jouw nettoloon dat je elke maand moet doorkomen om bijvoorbeeld je huur of dagelijkse aankopen te betalen. Start je een nieuwe job of vraag je om een hoger loon? Vraag dan zeker of ze voor jou je nettoloon willen berekenen. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan als je eerste loon wordt uitbetaald.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.