Wat is contactloos betalen en kan ik het gebruiken?

|Posted by | Kredietkaart, Lifestyle
Tags: ,

contactloos betalen

Het begon allemaal met de ruilhandel. Een koe werd geruild voor 3 geiten. Dit is hoe een product werd betaald. Om op een eenvoudigere manier waarde aan een product toe te kennen, werden edelmetalen gebruikt, dit is wat we vandaag de dag als geld kennen. Maar de ontwikkeling ging verder met de komst van virtuele bankrekeningen en de bankkaart. Op dit moment is het zo ver ontwikkeld, dat het mogelijk is om zonder enkel contact te betalen met uw bankkaart of zelfs met uw mobiele telefoon.

Lees ook ons artikel: Hoe de revolutie in de banksector uw leven makkelijk zal maken

Wat is dit contactloos betalen precies? Hoe werkt het? En kunt u het ook gebruiken? Wij leggen het u uit.

Wat is contactloos betalen en hoe werkt het?

Contactloos betalen is het betalen met uw bankkaart of mobiele telefoon zonder uw kaart in een terminaal te moeten steken en te bevestigen met uw pincode. Het enige wat u hoeft te doen is uw bankkaart tegen de betaalterminal te houden. Bij bedragen hoger dan €25 moet u wel uw pincode invoeren. Het maximum bij opeenvolgende betalingen is €50.

Rekent u bijvoorbeeld een bedrag af van €10, dan hoeft u alleen uw betaalkaart tegen de betaalterminal te houden. Is dit een bedrag van €30, houdt u uw betaalkaart tegen de betaalterminal, maar moet u daarna wel nog uw pincode intoetsen. Koopt u bijvoorbeeld een product van €20, daarna nog een product van €20 en daarna een product van €15, moet u bij het laatste product de pincode intoetsen.

De technologie die hiervoor wordt gebruikt is NFC, Near Field Communication. Dit is een straling die op enkele centimeters data uit kan wisselen. Tegenwoordig wordt dit ook in verschillende telefoons gebruikt zoals de iPhone6(s) en iPhone7.

Helpt het mij ook?

Door de NFC-chip wordt betalen eens stuk eenvoudiger. U heeft geen contant geld meer nodig, waardoor uw portemonnee minder zwaar is. Doordat u nu niet meer uw pincode hoeft in te toetsen, versnelt dit het betaalproces enorm. Contactloos betalen is 10 seconde sneller dan wanneer de pincode ingetoetst moet worden. Hierdoor zijn er kortere wachttijden bij de kassa. Daarnaast, wanneer de kaart in de betaalterminal gestoken moest worden, werd de kaart nog weleens vergeten. Door het contactloos betalen hoeft dit niet meer te gebeuren!

Doordat er een limiet is gesteld van €25 kan er nooit een hoog bedrag van uw rekening worden afgeschreven, wat veiligheid biedt. Mocht u uw kaart toch kwijtraken, belt u onmiddellijk CardStop of het nummer dat uw bank uw opgegeven heeft, waardoor u geen verliezen hoeft te lijden.

Lees ook ons artikel: 7 tips voor veilig online winkelen

Waar kan ik dit krijgen?

Langzaam maar zeker sluipt bij ons ook het contactloos betalen binnen. Terwijl de KBC- bankkaart dit al een tijdje aanbiedt, hebben ING en Beobank nu ook een debetkaart waarmee contactloos betaald kan worden. Beobank biedt ook kredietkaarten aan met deze functie. BNP Paribas Fortis, HelloBank, Bpost en Carrefour hebben een prepaidkaart met deze functie. Staat er op uw betaalkaart een ‘contactloos betaalteken’, dan kunt u met uw kaart contactloos betalen.

Kredietkaarten

Waar kan ik betalen met mijn contactloze betaalkaart?

Terwijl het contactloos betalen bij onze noorderburen een enorme groei heeft doorgemaakt, lopen wij nog enigszins achter. Toch is het contactloos betalen ook bij ons aan het opkomen. Carrefour Finance introduceerde eind 2015 al in de meeste vestigingen deze betaalmethode. Andere voorbeelden van winkels die hierover beschikken zijn Ikea, Kinepolis Brussel, Torfs, Okay en Standaard boekhandel. In de toekomst zullen steeds meer winkels volgen en zal het contactloos betalen een gewoonte worden!

Er is meer…

Naast het contactloos betalen met uw bankkaart is het ook mogelijk om met uw smartphone te betalen. Dit kan met de QR-code, maar is ook mogelijk via NFC. Hier beschikken nog niet alle telefoons over. Daarnaast zijn er nog enkele andere technologieën in ontwikkeling. Zo zou betaling met vingerafdruk, stemherkenning of gezichtsherkenning (“Selfie pay”) eraan komen en zouden armbanden, ringen of kleding als betaalmiddel kunnen gaan fungeren. Wij kijken ernaar uit!

Lees ook ons artikel: Bankieren vanop uw smartphone

Sofie van der Does

Over Sofie van der Does

Gepassioneerd door marketing, internationale business en vreemde talen. Met veel plezier deelt ze haar kennis over persoonlijke financiën en helpt u geld besparen!