Crowdlending, wat is het en hoe begin je eraan?

|Posted by | Financiën, Leningen
Tags:

Via crowdlending kunnen particulieren een bedrijf een financieel duwtje in de rug geven terwijl ze zelf een mooie rente opstrijken. Maar hoe gaat dit juist in zijn werk? We leggen het voor je uit. 

Spaarders moeten lijdzaam toezien hoe de inflatie knibbelt aan hun spaarcenten. Die is immers hoger dan de spaarrente op nagenoeg alle spaarrekeningen. Veel landgenoten zijn dan ook op zoek naar een alternatief voor het laagrentende spaarboekje. Al staat niet iedereen te springen om een deel van zijn spaargeld te versluizen naar de beurzen. Gelukkig zijn er nog andere opties voor zij die hogere rendementen nastreven. Crowdlending is daar één van. 

Wat is crowdlending?

Crowdlending is een vrij nieuw fenomeen in de financieringswereld. Via crowdlending geef je samen met andere beleggers een lening aan een onderneming. Dat zijn meestal KMO’s. De onderneming gaat ermee akkoord dat ze het geld na een bepaalde periode terugbetaalt. In ruil voor je financiële steun krijg je jaarlijks een vaste rente. De terugbetaling en het rendement worden contractueel vastgelegd. Op die manier weet je hoeveel je investering jaarlijks in het laatje zal brengen.

Maar hoe begin je eraan?

Gelukkig hoef je niet op eigen houtje contact op te nemen met een bedrijf. Er zijn platformen die investeerders en bedrijven samenbrengen. Zo verzamelt Look&Fin uiteenlopende projecten via haar platform waar je samen met andere beleggers op kan intekenen. Vanzelfsprekend kan je elk dossier grondig bekijken alvorens je ook maar één cent investeert. Op die manier weet je perfect waar je aan toe bent. 

Wat zijn de risico’s?

Net zoals iedere belegging gaat crowdlending gepaard met een aantal risico’s. Zo riskeer je (een deel van of je volledige) kapitaal te verliezen als het bedrijf er niet slaagt om de lening terug te betalen. 

Het rendement is doorgaans afhankelijk van het risico. Hoe groter het risico, hoe hoger het rendement. Look&Fin analyseert de winstgevendheid en de solvabiliteit van ieder bedrijf aan de hand van meer dan 200 indicatoren en geeft je de mogelijkheid om tekiezen uit verschillende leenformules op basis van je risicoprofiel. Wij sommen er drie op:

Lening met verzekerd kapitaal

Het risico wordt hier zo laag mogelijk gehouden. In geval dat een bedrijf zijn financiële verplichtingen niet nakomt, geniet je van een verzekering die het geïnvesteerde kapitaal dekt. Het jaarlijkse rendement van deze formule bedraagt zo’n 2 à 3 procent.

Dynamische lening

In dit geval ben je niet zeker dat je het geïnvesteerde kapitaal bij een wanbetaling terugkrijgt. In ruil voor het hogere risico, krijg je een rendement dat schommelt tussen 5 en 9procent per jaar.

Lening met hypotheek in eerste rang

Bij deze formule wordt het leenkapitaal beschermd door een hypotheek. Dat betekent dat de ondernemer die een lening aangaat een onroerend goed in onderpand geeft. De schuldeiser kan dat onderpand bij een wanbetaling verkopen. De opbrengsten van die verkoop worden gebruikt om de openstaande schulden terug te betalen. Wanneer er meerdere schuldeisers zijn, is er een bepaalde rangorde van toepassing. De schuldeiser in eerste rang wordt als eerste terugbetaald. Pas wanneer die het volledige leenkapitaal heeft teruggekregen wordt de schuldeiser in tweede rang terugbetaald. 

Terwijl je bij een lening met een verzekerd kapitaal je geld vrij snel terug krijgt, moet je bij een lening met een hypotheek in eerste rang wachten tot het onroerend goed verkocht wordt. Omdat dit proces wat langer kan duren ligt het rendement bij een hypotheek (in eerste rang) dan ook hoger: 2,9 tot 4 procent. 

Diversificatie: de sleutel tot een maximaal rendement

Via crowdlending is het perfect mogelijk om in meerdere bedrijven te beleggen. Dankzij een gespreide portefeuille kan je namelijk de risico’s binnen de perken te houden. Stel dat één bedrijf er niet in slaagt om zijn lening terug te betalen, put je nog altijd inkomsten uit je andere investeringen. Wanneer je al je eieren in één mand legt, riskeer je je volledig investeringskapitaal te verliezen. Het advies van Look&Fin luidt: spreidt het investeringskapitaal over minstens 30 bedrijven. 

Bij een grote spreiding is het belangrijk om slechts een deeltje van je beleggingsportefeuille in één bedrijf te investeren. Look&Fin geeft de voorkeur aan maximaal 5 procent van je beleggingsportefeuille.  

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.