Cyber Monday: een feestdag voor online shoppers

|Posted by | Kredietkaart, Lifestyle
Tags: , , ,

Online shoppen wint aan populariteit, want steeds meer Belgen vinden de laatste jaren de weg naar webwinkels: in 2010 had 50% van 16- tot 74-jarigen nog nooit iets online gekocht, terwijl dat in 2019 slechts 23% was. Die verschuiving tekent zich eveneens af tijdens de periode van kerstinkopen. Online winkelen heeft dan ook verschillende voordelen: je hoeft de deur niet uit, het assortiment is meestal groter en het is eenvoudiger om prijzen in verschillende winkels te vergelijken.

Black Friday ken je waarschijnlijk al, maar heb je ook al van Cyber Monday gehoord? Deze dag is gewijd aan online shoppen en je kunt dan, net als op Black Friday, heel wat koopjes op de kop tikken. Omdat veel fysieke winkels dit jaar gesloten zijn op Black Friday, zullen sommige retailers waarschijnlijk ook promoties voor Cyber Monday lanceren. Het loont dus zeker de moeite om op deze dag op zoek te gaan naar aanbiedingen. We hopen hier enkele van je meest gestelde vragen omtrent Cyber Monday te beantwoorden en je tips te geven om het meeste uit deze dag vol kortingen te halen.

Wat is Cyber Monday?

Black Friday is ondertussen al goed ingeburgerd, maar ook Cyber Monday is in België aan een opmars bezig. Maar wat is Cyber Monday precies? Kort samengevat: deze dag staat helemaal in het teken van online shoppen en veel webwinkels bieden dan interessante promoties aan. Kortingen voor Black Friday zijn vaak zowel online als in fysieke winkels te vinden, maar Cyber Monday richt zich uitsluitend op webshops.

Je kunt op deze dag korting krijgen op allerlei producten, maar de aanbiedingen voor elektronica vallen het meest op. Omdat Cyber Monday net voor de feestdagen valt, is het de dag bij uitstek om aan je kerstinkopen te denken. Sommige winkels bieden zelfs niet alleen promoties op maandag, maar gedurende de hele week. In dat geval wordt soms ook van Cyber Week gesproken.

Wanneer is Cyber Monday?

Zoals de naam al doet vermoeden, valt Cyber Monday altijd op een maandag. Dit jaar is dat 30 november. Je kunt ook makkelijk berekenen op welke datum Cyber Monday de volgende jaren zal vallen: Thanksgiving is altijd op een donderdag, Black Friday vindt de dag erna plaats en Cyber Monday valt op de daaropvolgende maandag.

Hoe haal je het meeste uit Cyber Monday?

Of je nu al lang een nieuwe smartphone op het oog hebt of op zoek bent naar kerstcadeaus die zeker in de smaak zullen vallen: Cyber Monday is dé dag voor koopjes. Profiteer dus zeker van de kortingen die je in sommige webwinkels zult vinden. Niet alleen elektronica, maar ook andere producten, zoals kleding of speelgoed, kunnen tijdens de periode van Black Friday en Cyber Monday een pak goedkoper zijn.

Omdat het bij Cyber Monday allemaal om online shoppen draait, is een kredietkaart is de beste en eenvoudigste manier om je aankopen te doen op deze dag. Een kredietkaart is niet alleen handig, maar biedt vaak ook nog eens extra voordelen. Zo kun je bij sommige kredietkaarten genieten van verlengde garantie of een aankoopverzekering. Een leuke laptop of spelconsole gezien tijdens het online shoppen, maar niet genoeg op de rekening om deze meteen te kopen? Met je kredietkaart kun je deze toch meteen bestellen. Je betaalt de rekening vervolgens later gespreid of in één keer terug.

Koop je niet zo vaak online, maar wil je op Cyber Monday toch je slag slaan, dan is een prepaid kredietkaart een goede optie. Je laadt in dat geval een bedrag naar keuze op de kaart en kunt de kaart vervolgens gebruiken om je online aankopen te betalen. Veilig en toch praktisch!

Niet elke winkel biedt op dit moment promoties aan. Daarom is het belangrijk om verschillende winkels te vergelijken. Heb je bijvoorbeeld al iets in gedachten dat je wil kopen, zoals een nieuwe camera of televisie? Bekijk dan waar dit verkocht wordt en hoeveel het product van je keuze kost in verschillende webwinkels. Het is ook een goed idee om al op Black Friday of zelfs een paar dagen ervoor een kijkje te nemen.

Avatar

Over Amina Jedidi

Reizen, literatuur en personal finance zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je zo geld kunt besparen.