De tips die je nog niet kende om geld te besparen op vakantie

|Posted by | Financiën, Lifestyle
Tags:
Besparen op vakantie

Heb je reisplannen deze zomer, maar ben je het beu dat je telkens met een lege portemonnee terug thuis komt? Wij geven je enkele tips om geld te besparen op vakantie!

Of je nu een citytrip naar Rome, een strandvakantie in Zuid-Frankrijk of een roadtrip in de Verenigde Staten hebt gepland, een vakantie neemt altijd een grote hap uit jouw budget. Tips als “gebruik het openbaar vervoer”, “reis in het laagseizoen” en “roer af en toe eens zelf in je kookpotten”, zijn vanzelfsprekend. Wij geven je daarom enkele tips die je misschien nog niet kende, maar waarmee je wel een hoop geld kan besparen op vakantie.  

Geld besparen voor je vertrek

1. Regel alles in incognito modus

Je hebt het hoogstwaarschijnlijk al meegemaakt: je vergelijkt tientallen hotels en vliegtuigmaatschappijen om de beste optie voor jouw budget te vinden. Maar wanneer je dan later terugkeert om de boeking af te ronden, is de prijs van jouw favoriete optie plots de hoogte in gegaan.

De dader? Cookies, de kleine stukjes data die jou overal volgen wanneer je surft op het web en jouw zoekopdrachten bewaren. Ben je wel erg vaak gaan kijken naar dat ene hotel? Dan durven ze de prijs weleens te verhogen omdat de kans toch groot is dat je bij hen zal boeken. Om dat te vermijden, surf je best in incognito modus op jouw internetbrowser

2. Vergelijk vliegtuigtickets en boek op het juiste moment

Wie vergelijkt, bespaart altijd geld. Dat is ook bij vliegtuigtickets niet anders. Er bestaan verschillende websites zoals Skyscanner, Kayak, Hopper of Kiwi waarop je vliegtickets kan vergelijken. Veel van deze sites vertellen je ook wat het beste moment is om te boeken voor jouw bestemming en je kan hier ook meldingen voor instellen. Zo zijn voor vele landen tijdens bepaalde weken en zelfs dagen in het jaar de vliegtickets goedkoper.

Wel is het aangeraden om niet rechtstreeks via deze websites je ticket te boeken. Dat doe je beter op het platform van de vliegmaatschappij zelf. Het is niet noodzakelijk goedkoper, maar als je problemen hebt, zoals bijvoorbeeld een staking of annulatie, dan zal de terugbetaling of compensatie vlotter verlopen via de maatschappij zelf.

3. Bel naar je accommodatie voor een lager tarief

Niet alleen je vliegtickets, maar ook je accommodaties kan je vergelijken om het goedkoopste tarief te vinden. Als je van plan bent om op hotel te gaan, kan je wereldwijd hotelkamers vergelijken via onder andere Booking.com of Trivago.

Heb je het perfecte hotel gevonden? Ook hier doe je er goed aan om zelf eens te bellen naar het hotel en naar hun laagst mogelijke tarief te vragen. De kans is immers groot dat het tarief op deze vergelijkingswebsites niet het goedkoopste is. De hotels zelf moeten immers een bepaalde commissie aan hen betalen om hun kamers te publiceren. Tips als je naar het hotel belt? Zeg de beste prijs die je online kan vinden, onderhandel of stel zelf een bedrag voor, of vraag naar extra’s zoals gratis parking of ontbijt als ze het tarief niet kunnen verlagen.

Uiteraard hoef je niet altijd in een hotel te slapen op vakantie en kan je ook kiezen voor een huurhuis, appartement, Airbnb of zelfs een camper. Deze alternatieven zijn nog net iets vriendelijker voor jouw budget.

Geld besparen tijdens je vakantie

1. Betaal in de lokale munt

Als je binnen de eurozone op reis gaat, kan je volledig kosteloos met je debetkaart betalen en geld afhalen aan dezelfde tarieven als in België. Maar wat als je reisbestemming zich buiten de eurozone bevindt? Moet je dan een hoop euro’s omwisselen naar de lokale valuta en met een volle portefeuille richting bestemming vertrekken? Neen, dat hoeft zeker niet! Een beetje cash op zak hebben is altijd veilig, maar op de meeste plaatsen zal je vast en zeker met je kaart kunnen betalen.

Buiten de eurozone is met je kredietkaart betalen en geld afhalen meestal het voordeligst. Voor de zekerheid check je best wel even de tarieven van je bank. Als je op restaurant of in de winkel wilt betalen, heb je soms bovendien de keuze om te betalen in euro of in de lokale munteenheid. In de meeste gevallen is deze laatste optie het goedkoopste, omdat de handelaar van je kaart en de bank de wisselkoers zelf bepalen en die vrijwel altijd nadeliger is in euro.

2. Bezoek bezienswaardigheden met kortingen

Op elke locatie kan je wel gratis plekken bezoeken, maar er zijn wellicht ook enkele toeristische bezienswaardigheden die je niet wilt overslaan. Uiteraard profiteren de verkopers van nieuwsgierige toeristen en rekenen ze vaak buitensporige prijzen aan voor deze trekpleisters. Gelukkig bestaan er websites, zoals Getyourguide, Viator of Tiqets, die kortingen voor bezienswaardigheden wereld verzamelen.

Controleer ook goed of je niet in aanmerking komt voor een verlaagd tarief. Dat is vaak het geval voor studenten, leerkrachten of gepensioneerden. Ook voordelig zijn de citypasses die je kan kopen in veel steden waarmee je dan een dag of meerdere dagen tegen een voordelig tarief of gratis toeristische plekken en musea kan bezoeken. Vaak kan je hiermee ook onbeperkt reizen met het openbaar vervoer. 

3. Eet goedkoper én vooral beter in de lokale restaurants

Elke bestemming heeft wel een toeristisch centrum of een toeristische straat vol gezellige restaurantjes. Hoewel alles er erg lekker en mooi uitziet, zijn dit de klassieke “tourist traps”. Je betaalt er vaak meer dan nodig is voor een lekkere lunch of een romantisch diner. Duik in de plaats daarvan eens een zijstraat in en laat je verrassen door wat de lokale restaurants te bieden hebben. De inrichting is misschien minder stijlvol, maar het eten is vaak lekkerder omdat het door lokale mensen wordt bereid. Zo eet je traditioneel en goedkoper!

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.