De woningprijzen in België blijven stijgen door lage rente!

|Posted by | Nieuws
Tags: ,

woningprijzen

Vastgoed wordt steeds duurder. Het is een trend die zich al een kwarteeuw bijna onafgebroken doorzet. Het eerste half jaar van 2016 zijn de woningprijzen met 3,9% gestegen. Voor een villa betaalde u 2,8% meer in vergelijking met vorig jaar.

Maar wat zijn eigenlijk de redenen voor de opmerkelijke stijging van de woningprijzen?

De hoofdreden voor de woninghausse is de lage hypotheekrente. De hypothecaire rente was twee jaar geleden bij marktleider BNP Paribas Fortis nog 4%, terwijl deze nu is gedaald naar 2,9%. Sommigen kunnen nu zelfs genieten van een (variabele) hypothecaire rente onder de 1%. Mocht de rente weer gaan stijgen, zal dit ongetwijfeld een rem op de stijging van de vastgoedprijzen zetten. Een rentestijging is echter nog niet voor meteen.

In deze lage renteomgeving en grotere financiële onzekerheid, kiezen mensen ook nog liever voor een waardevaste investering, die vastgoed gebleken is de voorbije tientallen jaren. Dit ondersteunt ook de blijvende stijging van de vastgoedprijzen.

De lage rente heeft natuurlijk ook weer zijn voordelen. Het wordt namelijk goedkoper om geld te lenen, waardoor meer mensen toegang krijgen tot de huizenmarkt. Daarnaast is het voor diegenen met een hypotheeklening interessant om te herfinancieren aan een lagere rente en zo uw maandlast naar beneden te halen. Bij een herfinanciering zal uw bank u wel kosten aanrekenen en moet u de afwegen of de rentebesparing opweegt tegenover de kosten.

Verder betekent de lage rente ook een lage rente op de spaarrekening. Zo is de spaarrente bij de meeste banken al een tijdje onder 1%. Een vastgoedinvestering leverde de voorbije jaren dus duidelijk een beter rendement dan het spaarboekje. Zeker als u de woning vlot verhuurbaar is.

leningen

Sofie van der Does

Over Sofie van der Does

Gepassioneerd door marketing, internationale business en vreemde talen. Met veel plezier deelt ze haar kennis over persoonlijke financiën en helpt u geld besparen!